www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Odpadna elektronika
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Pranger
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
.
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16
Aktiv.: 70825.18

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 10, 2007 9:45 pm    Naslov sporočila:  Odpadna elektronika Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 10, 2007 9:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri meni v službi jaz edini stalno peezdim .ko mečejo med navadne smeti baterije,elektonska vezja ,papir kovine , plastiko, steklo ,čeprav imamo za vse našteto posebne zabojnike.
Čez vikend mu ne pade na pamet da bi ugasnil PC ali vsaj monitor---saj ne plača štroma on.
Tip ima pretoplo pijačo in jo da za kako uro pod tekočo vodo čeprav imamo hladilnik ,ko ga napeezdiš pa te ima za idijota.
To ponavljam že par let pa se ne prime nobenega.
Tip gre mimo kante za železo in bo vrgel kos med navadne smeti.
Brezupno.
V ljudeh ni nobenega razmišljanja o smeteh,samoumevno je da je to za stran in ga boli k.... kaj pomeni če bi ločeval.
Mislim , da nas bo streznila (če nas bo) eedino ena katastrofalna posledica ampak takrat bo že prepozno.
Nazaj na vrh
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 10, 2007 10:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Neverjetno je, koliko elektronike v smeteh je še uporabne. Če ne drugo, za rezervne dele. Del tega "odpada" ima celo že zgodovinsko vrednost. V kontejnerju za elektroniko se skoraj vedno najde kaj uporabnega Smile
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
jocojur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Nov 2007 18:14
Aktiv.: 0.18
Kraj: Tamo negdje daleko

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 10, 2007 10:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi pri nas ni bilo mnogo bolje, a se stvari popravljajo, uvedli smo zbiranje-sortiranje odpadkov in se je narod kar navadil, problem je še neugašanje monitorjev (še dobro da smo vse CRT že z LCD menjali), ugašanje luči, pa kurjenje kaloriferjev zraven radijatorja Twisted Evil , doma pa tud stalno težim vsem okoli, naj šparajo, pa je stalno ogenj v strehi češ v temnem in na hladnem že ne bomo ble (ženske seveda) v bajti pa 25°C, še dober, da je pošteno izolirana in da sem varčne žarnice že uvedel, pa prenosnika v glavnem kurblam, PC pa le v hudi sili.
Nazaj na vrh
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.02
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2007 1:10 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj predlog za preprečevanje tega: da se cene čisto vseh izdelkov, pri katerih ostane po uporabi nek odpakek dvignejo za recimo 20%. Ko pa se odpadek vrne, se vrne tudi tistih 20%. Tako odpadki nebi bili več odpadki, ampak neka vredna stvar, ki se jo "proda". Drugače sem pa tudi jaz zelo razočaran nad ljudmi in njihovim ravnenjem z odpadki in nepremišljenim zapravljanjem samoumevnih stvari.
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2007 1:18 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.88
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2007 1:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jjakob je napisal/a:
Neverjetno je, koliko elektronike v smeteh je še uporabne. Če ne drugo, za rezervne dele. Del tega "odpada" ima celo že zgodovinsko vrednost. V kontejnerju za elektroniko se skoraj vedno najde kaj uporabnega Smile

Med odpadom najdeš tudi nove stvari, ki so bile prej npr. ukradene in potem najdene (policija), to gre vse na odpad. Oškodovanec itak dobi odškodnino od zavarovalnice in potem se tisto ukradeno blago preprosto uniči.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2007 2:07 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na pojav velikih količin odslužene, a včasih še popolnoma delujoče elektronike sem naletel že pred leti. Bil sem vsaj toliko šokiran kot Mare. Videl sem namreč (takrat so bile še 486-ke) 286 in 386 mašin toliko, da si človek sploh ne more predstavljati . Skladovnica, bolje rečeno kup, je bil dolg kake 30 m. Visok pa toliko, da PC-ja (preizkušeno) nisem mogel vreči nanj ! V širino je bilo kake 10 m.
Preko poletja so večino razstavili na posamezne dele. In material se je vrnil v predelavo.
Na nek način mi je bilo žal, ker so vse razstavili, zdrobili, zmleli. .... Vsekakor je bilo boleče.
Od takrat dalje stalno razmišljam o tem kako bi organiziral nekakšno tekmovanje, kateremu skupni moto bi bil "recycling". Torej dati odsluženim stvarem novo življenje, nov smisel.
Primer... Eprom BIOS-a je lahko generator za utripanje novoletnih lučk.
Podobnih idej in realizacij je verjetno na kupe.
Predlagam torej novo tematiko na forumu. Tu naj pristanejo ideje kaj bi se dalo narediti in relaizacije teh idej ! Ste ZA ?

Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2007 10:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mar lahko prides iskat take stvari na odpad?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
robert
Član
Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48
Aktiv.: 8.04
Kraj: Tolmin

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2007 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glitch je napisal/a:
Mar lahko prides iskat take stvari na odpad?

V Tolminu imamo reciklazo elektronike.
Kaksno leto nazaj je bila cena za racunalnik-kisto jurja(1000Sit)
Seveda si s seboj imel tudi izvijac in kisto do vrha napolnil z diski,karticami,...
Sploh je zanimivo "odpadne" diske malce prebskati-od osebnih podatkov do poslovnih skrivnosti,bilanc,... Shocked

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.95
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2007 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko sem peljal stare kovinske dele in ne elektroniko.to prej vzamem ven kakšne koristne na odpad.In sem videl na odpadu Pc računalnik,vprašam šefa za to.Pa mi je rekel da ne ve ali dela ali ne.Sem vprašal da bi vzel,je rekel vzemi.Doma sem priključil in deluje brez napake.Sta je približno 4-5let in še usb ima.Plačal nič.
Nazaj na vrh
Ales007
Član
Član

Pridružen-a: Čet 28 Jun 2007 7:18
Aktiv.: 0.54
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2007 12:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ta teden že odjadram na odpad. Če majo to "kramo" tudi pri nas, bom zagotovo najdel kaj uporabnega.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2007 1:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsem trem, ki iscete tovrstno staro saro: en racunalnik iz dobe pentiumov in nekaj dodatne krame zanj (vse popolnoma delujoce in zelo primerno za igranje iger v DOSu ... SoundBlaster, mrezna, itd., edinole disk morate dodati, ker je vgrajeni bil zanic) lahko dobite pri meni zastonj. Je ze bil namenjen na odpad, pa se nisem nasel casa za to.
.
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2007 6:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 11, 2007 6:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Povsem v redu je ! Mirne duše lahko stvar uporabiš. Vse kar je 800 MHz + je v redu
Spomina pa vsaj 256M.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Pranger Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 492 dni