|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Mar 12, 2004 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Slika ni prevelika, samo dimenzije ali pa resolucijo je potrebno vpisati, program pa bo sliko izvozil na printer v primerni velikosti. Seveda pa je pri različnih programih postopek tudi različen, vendar podoben. Ukaz resample v CorelPhotoPaint in branje F1 bo dalo prave rezultate.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rimci Član

Pridružen-a: Sre 30 Apr 2003 19:01 Prispevkov: 461 Aktiv.: 1.94 Kraj: Prekmurje
|
Objavljeno: Pet Mar 12, 2004 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljen Reber
No sem sem si naložil corela in iz njega ugotovil da je slika velika 354,189 x 322,792mm oziroma 72dpi x 72 dpi in to je gromozanska slika na zaslonu. Naprej pa mi ne uspe, da bi jo dobil v naravni velikosti. Ali mi lahko prosim pomagaš. Vem da si napisal F1 in branje helpa, ampak bi hitreje prišel do rezultata s tvojo pomčjo.
Že vnaprej hvala
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.60 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Pet Mar 12, 2004 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem že napisal: ukaz resample, očitno si ga že našel, 72dpi pa je nekako privzeta resolucija, ki se bo povečala, ko boš velikost bitne slike zmanjšal. Spodaj morajo biti vse 3 kljukice tudi maintain original size, če ne resolucija ostane 72dpi in ven dobiš zmazek.
Sliko moraš pretvoriti v b/w to je ukaze image/Mode/b&w 1bit filter naj bo line art, threshold pa po potrebi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rimci Član

|
Objavljeno: Sob Mar 13, 2004 5:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zaenkrat najlepša hvala. Grem to probat pa bom sporočil kako mi je uspelo
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rimci Član

|
Objavljeno: Sob Mar 13, 2004 6:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
No pa sem probal in stvar je res vredu. še enkrat najlepša hvala reber.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
fricky Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37 Prispevkov: 260 Aktiv.: 1.10 Kraj: Ribniško Pohorje
|
Objavljeno: Čet Apr 22, 2004 8:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede osnovnega vprasanja, kako prekopirat sliko iz acrobata: verzija 6.0 ima vgrajen text select tool in image select tool, z okvirckom obrobis kar pac hoces in acrobat ga skopira v clipboard
l.p.Dani
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Ned Okt 24, 2004 5:27 am Naslov sporočila: |
|
|
humaxlover je napisal/a: |
Glede osnovnega vprasanja, kako prekopirat sliko iz acrobata: verzija 6.0 ima vgrajen text select tool in image select tool, z okvirckom obrobis kar pac hoces in acrobat ga skopira v clipboard
l.p.Dani |
To že gre za slikice, tekst. Samo, kaj ti ne na tak način zamegli robov na shemi(filmu) tiv-a, ko potem to prekopiraš(paste-aš) v kak drug program?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.99 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Ned Okt 24, 2004 1:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
Da še jaz pristavim svoj lonček. Če imaš dostop do Photoshop-a je stvar bolj enostavna. Datoteko samo odpreš v Photoshop-u. Program te vpraša za željeno resolucijo (recimo 300dpi) , ki jo izbereš glede na to kakšno podpira tvoj tiskalnik.
Potem samo odrežeš neželjene stvari pa imaš vezje v merilu 1:1
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49 Prispevkov: 517 Aktiv.: 2.18 Kraj: Ljubljana/Sežana
|
Objavljeno: Ned Okt 24, 2004 4:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj nastavljanje dpi imajo vsi tiskalniki ali samo laserski? Pri za mojega epsona c42ux je na internetu napisano, da podpira max. 1440x720 dpi. Vse lepo in prav, samo kje bi pa jaz to spreminjal pa ne najdem. Verjetno so te nastavitve skrite pri izbiri kakovosti izpisa:(economy, normal, fine, photo) sam zraven niso podano število dpi.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Ned Okt 24, 2004 4:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sam recimo printam filme za izdelavo vezij z laserjem na paus papir. Za vezja, ki jih sem ter tja izdelam je 300dpi povsem dovolj natančno tako, da se ne preveč obremenjevat z DPI. Le manj kot 300 ti nebi priporočal, ker se potem že vidi raster.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
egomez Član

|
Objavljeno: Ned Okt 24, 2004 5:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
Da še jaz pristavim svoj lonček. Če imaš dostop do Photoshop-a je stvar bolj enostavna. Datoteko samo odpreš v Photoshop-u. Program te vpraša za željeno resolucijo (recimo 300dpi) , ki jo izbereš glede na to kakšno podpira tvoj tiskalnik.
Potem samo odrežeš neželjene stvari pa imaš vezje v merilu 1:1 |
Kaj pa če odpreš pri različni vrednosti dpi? Kaj potem naj bi photoshop obravnaval sliko z več ali manj detajli, pri printanju pa se velikost slike ohrani, le število detajleov(dot per inch) je lahko različno?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

|
Objavljeno: Ned Okt 24, 2004 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Velikost slike (natisnjene) lahko pogledaš pod Image/Image size. Če ti ne kaže v cm ali mm samo zamenjaš vrednosti v roletnem meniju pri ustreznem polju.
Če boš importiral pri recimo 75dpi bi moral imeti mere še vedno iste, samo podrobnosti bi bilo bistveno manj. Lahko si to predstavljaš kot velikost pike. Pri 300dpi imaš 300 pik na inč -> Dots Per Inch
pri 75 dpi imaš 75 pik na inč. Torej so pri 75dpi pike 4x večje. ker so pike večje je podrobnosti manj. Kaj rabiš je pač stvar okusa.
Prilagam ti dve sliki narejeni po prej opisanem postopku. 75dpi.gif in 300dpi.gif.
Odpri jih v Photoshopu in pri 300dpi popravi resolucijo (Image/Image properties) (brez! resample) na 300Dpi.
Zakaj korekcija? GIF format namreč ne podpira te informacije, ker je narejen za prikaz na ekranu, ti pa imajo zaenkrat še 75dpi. Gif format je v tem primeru zelo primeren za uporabo, ker so datoteke majhne sam format pa z ustreznimi nastavitvami ne vnaša v grafiko šuma tako kot JPG. Pa še na vsakem računalniku ga lahko pogledaš.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
3.35 KB |
Pogledana: |
5414 krat |

|
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
20.61 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 4 dni