www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Preproste 5kanalne utripajoče lučke za 230V

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
GregorN
Član
Član

Pridružen-a: Tor 20 Nov 2007 7:48
Aktiv.: 5.43
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:53 am    Naslov sporočila:  Preproste 5kanalne utripajoče lučke za 230V Odgovori s citatom

Tukaj ( http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=3201 ) je Silvo prilepil načrt vezja, sedaj bi pa vprašal kaj je tam priključeno kot prikazuje slika?

Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako na hitro pogledano ... spodaj desno je napajanje, levo pa nule žarnic.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2007 2:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odgovoril ti je sicer že Iztok.
V prilogi je načrt razpored ter tiskano vezje. Iz vsega je lepo razvidno kam pride kaj priključeno. Desno je priključek za sponko za napajanje. Levo je skupni priključek za žarnice. Glede na vprašanje domnevam, da si bolj začetnik. Upam, da si prebral tudi opozorilo, ki sem ga napisal. vezje se napaja direktno z omrežja zato POZOR pri testiranju.
Dotikanje česarkoli na vezju ko je to vključeno je SMRTNO NEVARNO!

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GregorN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2007 3:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vama, hotel sem se le prepričati ali je res tako kot si mislim. Hvala! LP!

PS: Sestavil sem vezje, prvo kar se je zgodilo ko vklopim na napajanje, začne preskakovati iska pri Triacu kjer sem priklopil eno žarnico, preskakovanje iskr sem rešil tako da je triac povezan s kabli ki so bolj ločeni med seboj ( preblizu so si linije na ploščici ) , no ko sem to naredil poiskusim še enkrat, in tokrat ne deluje nič, ne gori žarnica ne nič, takrat ko so preskakovale iskre je žarnica svetila, ko sem odpravil to žarnica več ne sveti ko prikopim. Skuril nisem ničesar. Iskre so preskakovale le pri Triacu kjer je prikljopljena žarnica pri drugih pa ne. Dobrodošle kakršnekoli rešitve. LP!

PS: uporabil sem čip: CD4060BE, kaj more biti popolnoma enak? Prosim reči, ja... ker ne najdem druge možnosti zakaj nebi delovalo. Sad ( če ni potrebe po tem da je enak ampak le "kompatibilen" , mi naj lepo prosim nekdo pove kateri so "kompatibilni".

ElGrigon
Član
Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38
Aktiv.: 16.87
Kraj: okolica Lenarta

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti je preskakovala iskra, je možnost, da je skurjen gate triaka in še nadaljni elementi ki so povezani z gate triaka.
GregorN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrion, sem zmeril vse pa ni nič uničlo, nisem vklopil pa gledal kako se iskri, le vtikač sem dotaknil vtičnice in ko sem videl iskrico, sem takoj odnehal. Sem pa zmeril vse komponente, vse povezave, sem pogledal če imam vse na pravem mestu in pravo komponento. Vse je ok, edino kar je še lahko, da tale čip , ki ga imam jas ni "kompatibilen" s tistim, ki ga je imel Silvo, zato čakam nanj, da pove ali je lahko ta, ali more biti popolnoma enak oz. kateri so lahko, ki so "kompatibilni"

Nazadnje urejal/a GregorN Sob Nov 24, 2007 2:00 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri čipu ni razlike, saj je pin-out enak za vse. Če so res vsi tranzostorji, ki so vezani na gate preživeli in imaš okoli čipa vse pravilno sestavljeno (oscilator) in je zener dioda cela, potem je možno tudi, da si zamenjal MT1 in MT2 na triakih.

Drugače pa pomeri izhode čipa, vsak izhod ti mora v časovnih (odvisno od oscilatorja) intervalih dajati signal.

Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.90
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čip je pravi. Zakaj je "preskakovala" iskra? Slabo narejena - zjedkana tiskanina. (na njej so ostanki bakra) Si mogoče spajkal s kakimi "čudnimi" pripomočki, kot je cin pasta? Vsekakor bi bilo dobro videt kako izgleda tiv. Mogoče pripneš fotografijo.
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GregorN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ElGrigon, vezje je po fotopostopku delano, vezje je takšno kot ga je prilepil silvo. Tako, da več nimam blage veze kaj bi bilo lahko narobe. Sad
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 20.98
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2007 1:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Testiraj zadevo z usmernikom - zaradi varnosti. Na elektrolit priklopi 10V= in meri, če ti pridejo ven vsaj 9V signali na emitorjih tranzistorjev. Wink
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
GregorN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2007 4:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vse ok dela. =/

PS: Tako dolgo sem gledal v tole vezje, kaj bi naredil.... pa nisem ugotovil. Od sile in jeze sem naredil lasten light show. Very Happy Very Happy Very Happy hehe Tako da ni treba zaradi mene več reševati tega problema.

VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.02
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2007 7:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bravo, bravo ! In to v dveh urah...
ElGrigon
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 24, 2007 11:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po moje je kr ena banalna napaka. Včasih pomaga oz. je kar priporočljivo, ko te najbolj nekaj [cenzurirano] in ne najdeš rešitve, je dobro stvar prespati. Več kot drezaš večjo škodo lahko narediš, panika in negotovo popravljanje samo škoduje.
GregorN
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Nov 25, 2007 12:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sej mi je pomagalo, prav ponosen si na tole kar sam "ustvariš", mislim narediš čisto po svojih mislih, tako, da mi je ta jeza prav pomagala. Very Happy
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 497 dni