|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Ned Nov 25, 2007 9:40 pm Naslov sporočila: Programiranje embedded sistemov |
|
|
To je nekaksno nadaljevanje offtopic pogovora v napacni temi:
marrk je napisal:
Citiram: |
Zanimivo da se še C# ni prijel pri takih delih oziroma v teh podjetjih. |
Nekako sem dobil občutek, da bi rad vidil C# v embedded sistemih? Ali lahko malce bolj razložiš te potrebe? Kakšne so prednosti in zahteve C# za embedded? Kaj ima C# kar C oz. C++ nima?
Sam sem mnenja da večina embedded sistemov prav lepo shaja s C oz. C++, vse kar je več še vedno predstavlja precejšen balast, ki za sabo povleče prevelike potrebe po resourcih in posledično porabi energije.
[zakaj ni posebnega prostora za take pogovore, PIC pa zaseda dvojni prostor? Tematika je striktno mikrokrmilniska, spet pa ne specificna za kaksno druzino] |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hi-End Član

Pridružen-a: Sre 25 Feb 2004 11:51 Prispevkov: 284 Aktiv.: 1.20 Kraj: Višnja Gora
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Tudi C# se počasi prijema v embedded napravah. Bili so poizkusi z B#, ki bi naj bil neke vrste C# za embedded naprave. Prvi resni poizkus pa je Microsoftov .NET Micro framework, kjer dejansko programiraš v C# in Visual studiu 2005. Seveda pa tudi ta rešitev ni primerna za vse potrebe. Še vedno se bo programiralo v C/C++ in kakšen del kode tudi v zbirniku.
Več o tem je napisano na internetu. _________________ Music is a part of my life, DIY is my life ! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 11:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Vse je napisano na internetu, vkljucno s celotno tematiko tega foruma
Se vedno cakam odgovor na vprasanje koliko balasta zahteva aplikacija napisana v C#. Da smo si na jasnem, tudi C++ aplikacija zahteva nekaj krame, vsekakor je pa mozno napisati C++ aplikacije tudi brez kaksnih frameworkov in celo brez RTOSa. Hudica... se RTOS se da napisati v C++.
Nekaj sem delal tudi v javi, ki se mi zdi celo bolj primerna zaradi svoje multiplatformske zasnove. Ampak... na ta racun je sistem sigurno porabil 2x vec energije pa se zaradi HW potreb je bil 2x drazji. OK, OK, se strinjam, napredek mora biti in vsaka stvar je za nekaj dobra. Ce produkt prenese te zahteve, zakaj pa ne. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Pon 23 Avg 2004 16:16 Prispevkov: 16777190 Aktiv.: 70829.35
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 12:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 12:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
To vem, hotel sem podati primer, ko nekdo zahteva nekaj vec kot je pure C. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
chaos Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12 Prispevkov: 1063 Aktiv.: 4.66 Kraj: Zagorje ob Savi
|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 1:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bi rekel, da je kar večina jeder operacijskih sistemov napisanih v c-ju.
FreeRTOS, linux, (kolikor je znano) tudi windows kernel ...
Tudi Microsoft, ki je (ali pa še kar) delal nekakšen nov demonstracijski operacijski sistem, napisan v c#, je kasneje priznal, da je jedro še vseeno napisano v c-ju (je dokaj jasno, da z managed kodo ne moreš 'brskati' po hardveru na zelo nizkem nivoju, kar pa jedro mora početi). Seveda je tudi virtualna mašina, v kateri se poganja c#, napisana v c-ju.
Mimogrede: po govoricah oz. tudi po preizkusih, je eden od razlogov za zamudo viste ravno v tem: velik del operacijskega sistema so hoteli napisati v .net, vendar je sistem bil ekstremno počasen, zato so kasneje z vsakim RC-jem ven metali na novo napisane programe in jih zamenjali s starejšimi, pisanimi v c++.
Drugače se meni zdi uporabnost 'managed' programskih jezikov na tako nizkem nivoju čisto zgrešena. Preveliko balasta, premalo koristi. Tudi managed okolje ne more 100% varovati pred progamerjevimi napakami ...
Java se mi pa sploh zdi čisto precenjena glede prenosljivosti -- naj mi nekdo pokaže nek (uporaben) program, ki se enako izvaja na mobilnem telefonu in računalniku brez popravljanja in prevajanja. Ko pa že enkrat prevajaš, je pa stvar lahko napisana tudi v c++ ...
LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

|
Objavljeno: Pon Nov 26, 2007 2:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jah... trenutno brez prevajanja res ne gre, ker je binarna koda drugacna. Ceprav bi morala java to odpravit. No kakorkoli ze, kot si rekel, je tudi C ali C++ resitev, ki brez nekih balastov resi probleme prenosljivosti. Konkretno imamo pri nas tako narejen del sistemov (seveda aplikacija do nivoja low-level driverjev), ker pac PC nima SPI ali I2C periferije, real-time odzivnosti itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni