www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Krmiljenje naprav s COM porta
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.04
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 29, 2007 4:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja iz Poljske je tip.
http://ocforum.pl/showthread.php?t=8401
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
G-Rega
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Nov 2007 15:56
Aktiv.: 0.20
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 29, 2007 5:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem našel original: http://www.elektroniikka.org/thermometer/?page=adapter
Nazaj na vrh
G-Rega
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 29, 2007 6:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na priloženi sliki je DS9097E vmesnik, ki služi za priklop 1-wire naprav na RS232. Zadeva je narejena tako, da se po podatkovni žici napaja iz COM porta, predvidevam, da iz DTR signala. Kot sem bral nekje, je vse to OK, če ne priklopiš preveč senzorjev. Jaz bom pa imel večje število senzorjev po celi hiši in mi ni ravno najbolj všeč, da bi računalnikove signale vlekel po celi hiši, zato bi rad napajanje ločil od signala. Ima kdo kakšen predlog kako bi zadevo naredil preko optokoplerjev? Če je moja logoka pravilna, bi moral dati dva optokoplerja na TX in RX (enega v eno smer, enega v drugo).

Aja, pa še to: mogoče kdo ve s kakšno hitrostjo poteka komunikacija preko RS232 za krmiljenje 1-wire naprav?

The Extension 'bmp' was deactivated by an board admin, therefore this Attachment is not displayed.

Nazaj na vrh
G-Rega
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 29, 2007 6:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:

Uporabo handshaking linij močno odsvetujem, ker ko se Windowsi bootajo, odpirajo in zapirajo porte, ker iščejo kakšen modem, miško, ipd. In takrat se ti lahko garažna vrata sama odpirajo in zapirajo Razz

Malo sem brskal po netu in našel, da lahko iskanje na COM portu v Windowsih izklopiš, tako da v boot.ini dodaš /NoSerialMice parameter.

Bom poskusil jutri.
Nazaj na vrh
surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 29, 2007 7:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No,kolik senzorjev boš imel?
Ti senzorji so opisani na Dalassovi strani http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm/qv_pk/2815
Niso namenjeni prav za priklop na com port so pa iznajdljivi programerji našli način kako to storiti.
Princip njihovega delovanja je najbolje prebrati v njihovem datasheetu in potem si sam napišeš programček ki komunicira z njimi.
So pa namenjeni za aplikacije kjer se uporablja majhne porabe in ni treba skrbeti ,da bi ti prerobremenili port, ker porabljajo štrom v glavnem samo takrat ko jih "sprašuješ" ostali čas pa skromno vegetirajo kjer pač so .
Nazaj na vrh
G-Rega
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 29, 2007 7:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

surla je napisal/a:
No,kolik senzorjev boš imel?

Ja 10 sigurno, hitro pa je 20. Če se malo igraš. Sem že prebral vsa navodila in vse. Kurijo malo, sta pa 2 drugi težavi:
- ko po busu kličeš, se aktivirajo vsi (po mojem)
- če bom imel po celi hiši signale direktno iz COM-a, mi pa res lahko kdo kaj skuri. Imam namreč mrežne vtičnice (vsaj 4 v vsakem prostoru) v katere bi priklapljal vse kar, rabim. Tudi temp. senzorje. Težava bi bila, če bi v port, ki bi bil rezerviran za 1-wire kdo vtaknil PC ali telefon.
Nazaj na vrh
surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 29, 2007 7:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim , da bo z optokoplerji zelo težko (ne pa nemogoče) , ker se uporablja ista žica za tx in Rx na liniji.
Druga stvar je pa ta :
Če se boš na primer odločil priklopiti to na PICa in potem razpeljal vse po bajti ali ne bo spet nevarnosti, da ti kdo "všteka" kaj drugega v vtičnico in skuri PICa'

Jaz bi na tvojem mestu vgradil kako dodatno PCI kartico v PC in v primeru , da jo skuriš (kar je zelo težko po moje) jo zamenjaš in gremo dalje.
Na ta način bi pridobil tudi več portov saj te karte imajo na sebi vsaj tri ali štiri.

Ko praviš , da se javijo vsi naenkrat je to res a to je samo za zelo kratek čas in je to normalno na vseh 1wire linijah.Med tem na celi liniji pade napetost na nič a imajo senzorji v sebi shrambo energije , da prebrodijo ta čas.To sploh ni problem.
Bi svoj program znal napisati? Takega , da bi sam prebral unique kodo?
Če rabiš za preizkus kak senzor ti ga lahko pošljem.
Nazaj na vrh
G-Rega
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 29, 2007 7:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razmišljal sem, da bi optokoplerje dal na RX in na TX že na RS232 strani. Enega bi prižigal TX, drugega pa povratna informacija na liniji RX, medtem ko bi tranzistorski del drugega vezal med DTR in RX. Bi tako šlo?
Nazaj na vrh
surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 29, 2007 9:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja , bom malo razmislil.
Če bi recimo to z optokoplerji rešil, si ti sposoben napisati program,saj so v njem poterebni neki se mi zdi zelo kratki intervali 8 mikrosekund .
S PICem sem to delal za šalo ne vem pa kako je če to z PCjem generiraš na com-u.
Nazaj na vrh
surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 29, 2007 10:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Morda bi tole delovalo.
S programom bi moral postaviti DTR na 0 (+12V) in CTS na 1 (-12V).
Res bi moral zagotoviti malo več energije senzorju zato bi dodal še eno žico in bi imel to za stalno napajanje 5V za senzor.
Moral bi dati hitre optokoplerje,ker so kot pravim signali kar hitri.
Če se ti da poizkusiti ti kot sem že dejal lahko posodim senzor .

optoDS1820.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  336.23 KB
 Pogledana:  13 krat

optoDS1820.jpg

Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.96

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 29, 2007 11:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj takega pa ne pride v poštev: K8000 ?
Vsaj za plonkanje shem in vezav.
Dobi se pa tukaj: ni ravno najbolj poceni kit ...
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
G-Rega
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 30, 2007 10:27 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Surla: Da ne bova senzorje pošiljala sem in tja in pa če mogoče imaš šanso narediti vmesnik, katerega shemo sem postal včeraj, sem predelal en SW. Če se ti da, si ga naloži na http://84.255.254.184/1-wire/OneWireT.zip in poskusi. SW naj bi prebral kodo senzorja. Če bo to delovalo, bom šel naprej. V temperaturo.

Ne vem pa kako je z RTS ali DTR, saj so funkcije zapečene v DLL-ju. Bom poskusil zagnati na moji mašinci z ledicami, da vidim, kaj se dogaja.

Nazadnje urejal/a G-Rega Pet Nov 30, 2007 11:51 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
surla
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 30, 2007 10:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ok popoldne
Nazaj na vrh
G-Rega
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 30, 2007 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ko klikneš gumb za iskanje, se prižgeta oba signala na +12V, nato ugasne (gre na -12V) DTR, šele na to še RTS.

Mislim, da dela tako, da pošlje ukaz, nato ugasne DTR in čaka odgovor.
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 30, 2007 12:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če se izdeluje nek kompliciran projekt, ki naj bi bil zanesljiv, potem pozabi na SW premikanje DTR in ostalih handshaking signalov za emulacijo drugih protokolov. Sploh 1-wire je časovno izredno občutljiv protokol. Kako slabo pa gredo časovne občutljive stvari pri windowsih, pa ti lahko povem iz prve roke. Katastrofa. Tudi v "Realtime priority". Nekje sem zasledil, da bo vmes še LAN -> pozabi na take rešitve Exclamation

Če imaš res LAN -> COM adapterje, potem naredi tako konfiguracijo:

Koda:
PC -> LAN -> switch -> + -> LAN/COM adapter -> DS2480B -> termometri, I/O
                       + -> LAN/COM adapter -> DS2480B -> termometri, I/O
                       + -> LAN/COM adapter -> DS2480B -> termometri, I/O

Tale DS4280B je RS232 (TTL!) na 1-wire bridge. S hardverskim timingom, zelo zanesljiva zadeva. Ga uporabljam v novi aplikaciji za merjenje temperature (rezultati).

Ni treba nobenega mučenja z PICi in podobno ropotijo.
Vse IO, ki jih rabiš, pa lahko dobiš z npr. DS2413P 1-Wire Dual Channel Addressable Switch.

To bo še najbolj zanesljiva izvedba.

P.S. 1-wire zadeve lahko nasloviš vse naenkrat (SKIP ROM ukaz) ali vsako posebej (SLECT ROM).
Termometri med konverzijo porabijo kar precej toka, zato če so napajani preko COM porta ali v Parasite-mode, mora konverzijo izvajati po en sam naenkrat. Sicer se sesuje veriga (pade napajanje).

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Naslednja
Stran 5 od 7

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni