www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

dc-dc pretvornik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
burg
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 30 Nov 2007 22:03
Aktiv.: 0.03
Kraj: GORA

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 30, 2007 10:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

a ti mas msn? bi imel par vprasanj glede DC-DC ge.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jurem
Član
Član

Pridružen-a: Tor 02 Dec 2003 15:53
Aktiv.: 1.72
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 30, 2007 10:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oj,

pred kratkim sem se ukvarjal z DC/DC - sicer manjših moči, kot jih rabiš, pa vendarle... poglej si tole stran, toplo ti pa priporočam, da si naložiš njihov SwitcherCAD iz te strani. Program je SPICE simulator, ki zelo verno simulira odziv vezja, v njem so vgrajeni realni elementi, ki jih naročiš v firmah - recimo tuljave, kondiji itd. Ravno zato je odziv simulatorja precej dober.

V primerjavi s podobnimi programi se mi je SwCAD bolj dopadel, ker lahko on-the-fly zamenjaš element v vezju in odsimuliraš odziv. Zelo lepo se vidi odziv, ko na izhodu namesto keramičnega kondija uporabiš klasični elektrolitski kondi - vse je polno "trave", ki je klasični elko ne zmore "popapcati"...

Vzorce iz LT-ja pa - jasno, dobiš v roku 14 dni.

Lp
Jure
Nazaj na vrh
burg
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pet 30 Nov 2007 22:03
Aktiv.: 0.03
Kraj: GORA

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 01, 2007 10:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

zelo zanimljiv simulator Wink
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 02, 2008 8:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

king25 je napisal/a:

Misli sem narediti ta pretvornik,ki je bil objavlen tukaj:

http://www.elektro-n.com/forum2/attachment_mod.php?download=3233

Ampak se ga nisem lotil zato, ker ne znam narediti transformator Sad
V tem vezju ima na primarni in sekundarni strani dvojno navitje.
Jaz bi v mojem primeru uporabil dvojno navitje na primarni in enojno navitje na sekundarni strani.A to drži Question

Če mi lahko kdo svetuje kako se lotiti izdelave bi bil zelo vesel.
A se ga da recimo tudi naročiti?
Najraje bi ga sam naredil, da se še kaj zraven naučim Wink

Ravno sem ga dokončal in sprobal- dela odlično!
Trafo je toroid iz dušilke od PC napajalnika. Se ne greje nič v prostem teku.
Imam pa samo po 1A diode, ker nimam drugih in pa varovalka na 12V je 10A - tudi nimam druge pri roki trenutno.
Napetost je 2 X30V nastavljena, testiral sem na 60V ( direkt iz + na -) in sicer z 120 Ohm uporom se napetost ne spremeni nič. Z dvema vzporedno (60 Ohm) se zniža za eno decimalko. Greje se nič razen upora (max. nekaj sekund, ker sta upora kurila!!). Z tremi vzporedno mi pa pregori 10A varovalka na vhodu.
Žice na toroidu imam FI 0.95mm po eno za sekundar in 4 za primar, vse navito bifilarno.
Toroid je bil navit v cca pol ure , ovojev sem dal enako, kot je po načrtu za ETD jedro.

Še nekaj!!
Upora R7 in R8 sta na načrtu narobe in sicer sem dal 15K

P.s.
Dal sem drugo varovalko in izmenično gor pritiskal 40Ohm in 60 Ohm upore. Hladilnik od Buzov je postal topel, trafo ima ves čas sobno temperaturo.
Napetost je pribita na nastavljeno, sem pa videl da pri 40 Ohm duty cicle še ni do konca in ima še "lufta" Smile

IMG_4236-copy.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  132.29 KB
 Pogledana:  20 krat

IMG_4236-copy.jpg

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 03, 2008 11:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam eno vprašanje in sicer ta DC-DC pretvornik meri izhodno napetost samo na eni veji. Če obremenim simetrično, je vse ok. Tudi če obremenim "pravo" vejo, je solidno (na drugi zraste napetost za cca 2V). Če pa obremenim samo drugo vejo, gre napetost iz 30V na 6, morda 7V, ker napajalnik tega ne zazna.
Ali je možno kako spremeniti? Morda meriti iz + na - namesto na nulo?
Hvala,
lp
Robi

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Jan 05, 2008 2:02 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem testiral naprej in skuril dva para buz11- po daljšem času pritiskanja uporov na izhod, sta se pregrela.
Pa sem po predlogu Slowflya zamenjal trafo z tistim iz rač. napajalnika in glej čudo:
- z toroidom je bila poraba 138W za 91W izhoda
- z novim trafom je poraba 96W za 90W izhoda

Naredil sem si tri komplete 5W 120 ohm uporov, po dva, tri in 4 kose vzporedno. Sedaj sta tranzistorja popolnoma hladna.

Bom jutri probal priklopit ojačevalnik z GC, pa da vidim.

IMG_4253-copy.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  125.78 KB
 Pogledana:  15 krat

IMG_4253-copy.jpg

podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.28
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 2:22 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
Trafo je toroid iz dušilke od PC napajalnika. Se ne greje nič v prostem teku.

Tista toroidna dušilka niti pod razno ni uporabna kot transformator, saj je iz prešanega železovega prahu in ne ferita.

Kondenzatorje imaš strašno podhranjene in sumljive kvalitete. Na vhod daj vsaj 2200uF, 25V (sklepam da gre na vhod 12V), na izhod pa vsaj 1000uF 50V. Če nimaš low esr kondenzatorjev, potem veži več navadnih (z manjšo kapaciteto)vzporedno. Na izhodu mora biti obvezno dušilka (med diodami in elektroliti), če gre za reguliran pretvornik, to je tudi vzrok, da se ti ena veja sesede na 7V. Uporabi rumeno bel toroid iz rač. napajalnika in naredi skupno dušilko, navij cca 2x 20 ovojev, pazi kako jo priključiš, tok mora po obeh žicah teči v enaki smeri.

Malo bolj na hitro sem spisal ker se mi mudi spat Smile
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 2:28 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi snubberjev ni videti na tvojem vezju. Na primarju morata biti dva, čez vsako navitje en, na sekundarju pa je lahko en čez obe zaporedno vezani navitji.
Nazaj na vrh
sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 2.00

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 2:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Brez snubberjev prav tako dela, le napetost v prostem teku je nekoliko višja, vendar če je trafo lepo navit je razlika minimalna. Ti pa toplo priporočam uporabo toroidnega jedra. V drugi temi si omenjal testiranje z bremenom; sam uporabljam kar končno stopnjo, sinusni signal in zvočnik / uporovno breme. Poraba toka je odvisna od amplitude sinusnega signala na vhodu ali po domače, meriš tok na eni veji in odpiraš glasnost.
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 10:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem priklopil končno iz GC in spustil notri sinus, namesto zvočnika pa 7.5 ohm upor na hladilniku. Delalo je enako, kot z drugim napajalnikom (clip pri 26V).
DC-DC pretvornik se ni grel nič, končna in upor pa kar fajn.

Kondenzatorji so navadni, narejeno je po načrtu in tam ni bilo kake dušilke. Ali je lahko brez nje kaj narobe?

Ena veja se sesede pri nesimetrični obremenitvi in to je menda normalno?

Sedaj sem navil na trafo iz rač. napajalnika, vse bifilarno, več žil za eno vejo. Dela odlično, simetrija je super, greje se nič,...

Podboj je napisal: Uporabi rumeno bel toroid iz rač. napajalnika in naredi skupno dušilko, navij cca 2x 20 ovojev, pazi kako jo priključiš, tok mora po obeh žicah teči v enaki smeri.

Ali v enaki smeri, če gledamo dušilko kot uro in torej v krogu?

ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 12:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj imam gor ojačevalec in poslušam že nekaj časa- ni nobenih brumov in šumov!
Ali so dušilke potrebne iz drugih razlogov?
lp

sulc
Član
Član

Pridružen-a: Pet 28 Jan 2005 20:34
Aktiv.: 2.00

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 6:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za audio potrebe ni potrebno delati povratne vezave (stabilizacija). Z dobro navitim toroid jedrom bi moral imeti dokaj majhen padec napetosti. Konkretno meni pade iz 75V na 65V pri polni obremenitvi, to je cca 1kW. Pri recimo polovični obremenitvi je padca kak volt ali dva. To se mi zdi povsem primerljivo s klasičnimi omrežnimi napajlniki.
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dušilka je potrebna za pravilno delovanje regulacije, neregulirani napajalniki je ne rabijo. Za tvoj primer naj bo skupna, na toroidnem jedru, tako bosta tudi obe veji dokaj dobro regulirani in se ti ne bo napetost na drugi toliko sesedla, morda za 4V, ne pa za 20.

Ko navijaš dušilko vleči dve žici vzporedno. Na začetku obeh ju označi z barvo. Eno navitje boš priključil tako da bo oznaka pri diodi, drugo pa tako da bo oznaka pri kondenzatorju. V glavnem ne smeš priključit oba začetka navitij na diode in oba konca na kondenzatorje.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 06, 2008 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aja, smer elektrike mora biti enaka - iz plusa proti minusu?
Bom navil, poslikal in pripel pred priklopom, da bo ziher.
lp

tiger
Član
Član

Pridružen-a: Čet 05 Feb 2004 0:22
Aktiv.: 4.90

PrispevekObjavljeno: Ned Avg 07, 2011 3:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

**** čez 3 leta ****

Pozdravljeni

Imam dc dc pretvornik (SG3525) iz 24V na 120V. Ko je pretvornik obremenjejn se tranzistorji ne grejejo, ko prtevornik ni obremenjen se izhodni tranzistorji zelo grejejo.
Oziroma, ko je duty cicle 50%v se izhodni tranzistor ne greje, ko je 10% se zelo greje, kaj ni oK?

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Napajalniki, polnilci in baterije Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Stran 5 od 6

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni