www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

izdelava avtomata za hranjenje rib

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.19
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 30, 2004 2:06 am    Naslov sporočila:  izdelava avtomata za hranjenje rib Odgovori s citatom

Nameravam izdelati kak preprost avtomat, ki bi nahranil moji punci ribe, ko je ni v Ljubljani. Za silo bi bilo dobro, če bi imel nastavljeno za stresenje samo ene porcije hrane. Ko pa bodo daljši prazniki, pa bi prišlo prav, da bi bilo sprogramnirano tudi za več dni-več porcij.

Razmišljam, da bi lahko s kakšnim motorčkom obračal lonček. Ali pa bi imel kakšne epruvete z ventilom (noter bi nalil vodo in dodal hrano). Ne vem pa, kako bi naredil te ventilčke, pa tudi ne, s čim bi jim nastavil čas, kdaj naj se odprejo.

Kaj ima kdo kakšno zamisel, kako bi izvedel zadevo z minimalnimi stroški?

PS:Kaj kdo ve, koliko časa so lahko ribe(konkretno zlate ribice) brez posledic brez hranjenja v akvariju, ki nima prečrpavanja vode in filtrov?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 62.17
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 30, 2004 8:49 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ne misel mi je padla ideja, da bi mogoče bi tako navpravo lahko naredil podobno le miniaturno (ne vem, če si videl sadilec za krompir) Sestavljen je iz vrtečega krožnega dela razdeljenega na 5 ali 6 delov ne vem točno kamor delavec polaga krompir. na enem delu je odprtina. ko vrteči del pritisne krompir do odprtine le ta pade v sadilno cev - to je vse. Torej moral bi dobiti en zelo počasen motorček- kaj takega kot so v kakih servo ventilih, mehanskih programatorjih... Tisto "napravo" pa bi naredil iz pocinkane pločevine, ker se da lepo lotat. Uporabil bi še eno stikalno uro ki bi perjodično dnevno vključila en timer katerega bi lahko nastavil, da bi motor tekel točno določen čas.

Glede samih zlatih ribic. Le te niso zelo občutljive. Sestra jih sicer ima v ribniku zunaj hiše. Jih pa sploh ne hrani. Ribnik je umeten - torej nima stalnega dotoka vode. Da je hrane dovolj priča to, da so ribe nenormalo velike in se tudi nenormalno množijo.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 30, 2004 2:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

SILVO: Zamisel se mi kar dopade. Če ne bom dobil v roke nič pocinkane pločevine, bom izdelal kar iz plastike. Če ne bom dobil nobenega počasnega motorčka, pa bom moral narediti ustrezno prenosno razmerje.
Kar se pa tiče stikalne ure, ki bi jo lahko sprogramiral za nekaj dni naprej, da mi ob določeni uri odpre stikalo za nekaj sekund, pa se malo bojim, da ne bo prav poceni. Še najbolje pa bi bilo, da bi bila ta stikalna ura za enosmerne napetosti nekje do 12V, česar pa nisem še nikjer zasledil(pa tudi iskal še nisem).
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 30, 2004 2:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Navadno stikalno uro z "nagazniki", ki se vključi v vtičnico dobiš za 1000 sit. Pločevino lahko dobiš tudi iz večje konzerve iz bele pločevine, ki se da lepo spajkat - lahko ti služi celo kot ohišje. Wink Tisti časovnik za par sekund narediš z 555 - Narediš ga kot monostabil. Konkretno kak motor uporabit, mi pa v tem trenutku ne pade na pamet. d'oh! Moram iti malo v delavnico pogledat, če kaj podobnega kje leži. Wink

Nazadnje urejal/a Silvo Sob Okt 30, 2004 2:33 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
strobos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 24 Sep 2003 12:19
Aktiv.: 3.08
Kraj: Brežice

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 30, 2004 2:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pozdrav,

glede zlatih ribic: zlate ribice ni potrebno hraniti, če je v akvariju vsaj kakšna rastlina.

Lp
Nazaj na vrh
osmica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16
Aktiv.: 1.60
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 30, 2004 6:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Predvidevam da je hrana v obliki briketov. Doziranje hrane bi lahko izvedel tako da bi iz posode s polžem transportiral hrano v akvarij količino bi določil s času delovanja čas hranjenja pa z uro.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 17.11
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 30, 2004 7:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za vrtenje lahko uporabiš kakšen sihronski motor od programatorja za pralne stroje , ali pa še bolje od kakšne vtičnice - časovnika, ki se uporablja za recimo prižiganje luči. Tisti najbolj primitivni imajo na obodu pine, ki jih zapičiš v luknjico, ki je označena z uro, za katero želiš da se stikalo vklopi. Pin potem fizično pritisne na stikalo, ko pride na pravo mesto. imajo vgrajen sigronski motor, ki naredi en obrat /dan. Mislim, da se dobi celo tedenjske.

Drugače se pa dobi tudi hrana v nekakšnih velikih tabletih, ki menda hranijo ribe po več dni skupaj, saj le počasi razpadajo v vodi. To metodo uporabljamo v službi, ko gremo na dopust.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
egomez
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 31, 2004 12:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

osmica:
Hrana, ki se trenutno uporablja je v obliki drobnih "lističev". Ideja s polžem je sicer dobra, vendar izdelava polža, ki bi uspel prenašati tiste listke, pa je kar težka.

Highlag:
Kako pa sploh deluje tak sinhronski motor, ki se zavrti en obrat na minuto?Shocked Verjetno nima stalne sile med rotorjem in statorjem saj v tem primeru ali bi se hitreje vrtel(ali pa bi imel zeloo dosti polovih parov) ali pa ne bi dosegel dovolj navora za premik statorja? Rolling Eyes

Če ne pa bo treba kupit tiste tablete, ki se počasi topijo.
Nazaj na vrh
osmica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16
Aktiv.: 1.60
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 31, 2004 9:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Motor vzami iz odsluženega štedilnika ki ima gril v pečici.
Lahko izdelaš tekoči trak (zobati jermen iz avtomobila) dnevni odmierk bi padel iz traku v akvarij.
Nazaj na vrh
silica
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01
Aktiv.: 1.53
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Ned Okt 31, 2004 11:32 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Celoten hranilnik, dobis v trgovini z akvaristiko ze za 6Ksit dalje.

LP Tomaz
Nazaj na vrh
zrij
Član
Član

Pridružen-a: Sre 21 Jan 2004 14:40
Aktiv.: 0.67
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 02, 2004 11:42 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pred časom sem si pripravil enostaven krmilnik za hranjenje akvarijskih rib.
Živino je nafutral dvakrat dnevno - zjutraj in popoldne (dvakrat po malo).
Uporabil sem elektromotorček programatorja pralnega stroja (skupaj z mehaniko).
Na os sem dodal ekcenter, na ohišje pa montiral še mikrostikalo.
Celo zadevo sem krmilil s kupljeno programsko uro (na zatiče), na kateri sem nastavil vklop zjutraj in popoldne. Minimalno trajanje ("dolžina zatiča") je znašalo 15 minut. - (prestavil sem en zatič)
Ko je ura vklopila napajanje motorja, se je le-ta začel vrteti. Vrtenje se je ustavilo, ko je preklopilo mikrostikalo (ekscenter je preklopil mikrostikalo). Ob izklopu (čez nekaj manj kot petnajst minut) se je os zavrtela za nekaj malega (dolžina ekscentra).
Na os mehanike sem pritdil pokrovček večje embalaže kupljene hrane, na katerega sem privil nekoliko "popravljeno" embalažo - tulec. Le ta je imel na notranji strani nalepljene peruti, ki so potiskale ribjo hrano proti odprtini ki sem jo izrezal na obodu.
Vse skupaj sem namestil nad odptino za hranjenje na akvariju.

Zadeva je lepo delovala nekaj časa, nakar so se pojavili problemi zaradi velike vlage (hrana se je začela sprijemati in ribe so ostale lačne).

Prav zaradi tega ne priporočam variante s hrano (v lističih) v epruveti z vodo. Hrana bi začela v vodi razpadati in propadati.

Za nekaj dnevno odsotnost priporočam uporabo počitniških tablet (dobijo se v specializiranih trgovinah z malimi živalmi (ribami). Tablete počasi oddajajo hranilne snovi v vodo.

Pravkar delam na sistemu izdelave krmiljenja za celoten akvarij, ki bo vseboval krmiljenje in kontrolo luči, temperature, pretoka vode, ...., pa tudi doma narejen programabilen krmilnik, ki bi bil bolj zaščiten proti vlagi.

lp
Zdravko
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 02, 2004 11:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj, če je v akvariju filter je dobro, da se za čas hranjena izključi, sicer bo posesal hrano Confused
jure
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Sob 24 Jan 2004 12:24
Aktiv.: 0.02

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 05, 2004 3:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam delujoč sistem za hranjenje.Je pa boljši kot v trgovini, ker imam v posodi hrane za cel mesec in več. Vedno doda enako in je tudi zato v redu. Narejen je iz sistema za dodajanje tonerja pri kopirnih strojih in s stikalno uro na zatiče. Poleg tega pa sem naredil še enostaven timer z nastavitvijo časa v sekundah. Ura se nastavi na večkratno hranjenje na dan(po želji), timer pa na dolžino vrtenja motorja v sec., pač glede na število in velikost rib. Zadeva deluje 1 leto brez večjih težav. edini problem je v tem, da se hrana dejansko navlaži in sprime-lističi, zato uporabljam granulat ali mešanico. Imam pa pač to srečo, da popravljam kopirce in je posoda z motorjem bila 0 sit. Se pa da dobiti stare stroje in porabiti dele za hranilnik.
L.p. Jure
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 459 dni