www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Uničenje PICa med programiranjem

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 08, 2007 8:20 pm    Naslov sporočila:  Uničenje PICa med programiranjem Odgovori s citatom

Imam eno težavo. Nekam čudno velika količina mikrokrmilnikov mi odpove. Predvidevam, da pri programiranju.

Trenutno uporabljam programator SmartProg2 in PIC16F876A.

Ni mi jasno, kaj bi lahko uničilo mikrokrmilnik, ki je sicer na testni ploščici a vseeno skoraj ni vrjetnosti kakšnega "napačnega" stika.
Pred programiranjem še lepo izvaja predhodnii program, nato izključim napajalnik, mikrokmilnik izmaknem iz testne ploščice in ga vstavim v programator. Ko želim vpisati nov program pa se pojavi napaka. Na ta način sta mi pravkar spet pregorela 2 PICa, imam pa jih že celo zbirko Evil or Very Mad . Se pa to zgodi naključno, ne pri vsakem programiranju.

Bi lahko programator s kakšno napačno nastavitvijo uničil mikrokmilnik?
Glede na kvaliteto napajalnika, ta po moje ne bi smel dati kakšnih koničnih napetosti od izklopu ali se motim?

Ima kdo podobne izkušnje, oziroma ve kaj bil lahko delal narobe?

V naprej hvala za odgovore!

Nastavitve.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  74.94 KB
 Pogledana:  6 krat

Nastavitve.jpg

Napaka.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  37.29 KB
 Pogledana:  2 krat

Napaka.jpg

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.01

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 08, 2007 9:10 pm    Naslov sporočila:  Re: Uničenje PICa med programiranjem Odgovori s citatom

gkrusi je napisal/a:
Glede na kvaliteto napajalnika, ta po moje ne bi smel dati kakšnih koničnih napetosti od izklopu ali se motim?
O tem se je že pisalo in je dokaj razširjen pojav. Tudi pri dragih usmernikih.
Preveri na uporih, da ne boš čipov kuril. V protoboard napikaj za 1A uporov pri 5V, priključi voltmeter in poskušaj.
Še boljši bi bil osciloskop, včasih pa celo kazalčni (analogni) voltmeter, da vidiš, če kazalec trzne v smeri povišanja napetosti. Digitalni voltmeter lahko zaradi vzorčenja na 0,3sekunde zamudi konico. Preko diode priključi en ELKO. Pri nastavljeni 5V napetosti na sme biti napolnjen na višjo napetost, saj je to znak napetostne konice, višje od 5V.

Če se to dogaja, moraš izpuliti sponke in šele potem ugasniti napajalnik. Lahko pa tudi posežeš v drobovje in poskrbiš, da bo ELKO v krmilnem delu usmernika dalj časa poln od tistega v močnostnem delu za glajenje. Pa dodaš rele, ki izhodne sponke navzven odklopi, navznoter pa veže na praznilni upor.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.72
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 08, 2007 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja, sem preveril z osciloskopom. Katastrofa :angr: !!!

Napajalnik (PS 303 Pro) ima 2 izhoda.
1 - 0-30 V, 0-3 A
2. - 3-6 V, 2 A

Prvi izhod je dokaj stabilen, drugi ki je prav namenjen za mikrokmmilnike pa ob izklopu odda do 13 V konice! Včasih se pojavi par voltov konice tudi na prvem kanalu, na drugem pa tudi ob vklopu.

Ker se konica pojavi naključno, je ta zagotovo vzrok uničenj.

Se bom kar lotil predelave transformatorja, ker imam tukaj že 16 zanič PICov (za njihovo ceno bi dobil že zelo konkreten napajalnik Evil or Very Mad ), večina jih je očitno uničena s transformatorjem.

Hvala igo!

Edit: Zadevo sem rešil, da sem dodal na vsak izhod še stikalo, tako da lahko pred izklopom izklopim izhod. Zadeva je tudi sicer praktično uporabna - nastavitev napetosti, brez njenega pojava na izhodu...

Konica.png
 Opis:
 Velikost datoteke:  16.89 KB
 Pogledana:  23 krat

Konica.png

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni