|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2007 8:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
mi747 je napisal/a: |
Moj nasvet:
Pusti vse pri miru, sicer boš uničil ECU.
Zadeve, katere so zalite z maso niso namenjene kakršnimkoli posegom vanje,
sicer bi bilo to rešeno drugače.
Če je ta ECU dober za 99,99% uporabnikov Megana, je tudi zate dober.
LP |
Se strinjam. Tole ni variante, da bi dobil narazen, sploh če je zalito s kako trdo maso.
Poleg tega star eprom zagotovo ni na podnožju. Potrebno bo zadevo očistiti z obeh strani. Iz izkušenj ti lahko povem, da je popravilo kakega zalitega vezja zelo težavno, če tudi veš točno kje se kaj nahaja.
V moji bivši službi smo imeli električne regalne viličarje BT, kjer je bila krmilna elektronika v celoti zalita. Več kot mesec dni sem potreboval, da sem eno ploščo v celoti očistil ter jo prerisal. (naredil klona) Ploščica, ki sem jo očistil je bila sicer v okvari. Pri samem čiščenju pa sem poškodoval tudi par elementov.
Takole je izgledala ena iz med "enostavnejših" plošč. (očiščena) V viličarju sta bili dve različni.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
412.08 KB |
Pogledana: |
61 krat |

|
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.00 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2007 9:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nisi se ravno potrudil. dalo bi se bolje očistiti...
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.88 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2007 9:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Nisi se ravno potrudil. dalo bi se bolje očistiti...  |
He, he čiščenje tele ni bil prevelik problem. Zalita je je bila z neko gumijasto maso. Tole sem soraznerno hitro očistil. Problem je bila ena, ki je bila zalita z alerditu podobno maso. Tudi namakanje v vsemogoče kemikalije ni pomagalo.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.94 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2007 9:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Enkrat sem dobil ploščo zalito z maso in to dal v peč na 100 C.In potrpljenja za odstranjevanje mase.Nobene kemikalije nič ne pomaga.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.98 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2007 11:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri aralditu je najbolj učinkovito kuhanje v kropu. Vseeno pa so tisti "žganci" še vedno težavni za odstranjevat ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Dec 11, 2007 11:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekatere epoksidne mase se segreje čez 200°C nekaj ur in masa odstopi od lepljenca oz. elementov in plošče.
_________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.01 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 12:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Ponavadi lepila tipa "aradite" - v bistvu ponavadi 2 komponentni epoxy popustijo šele pri temperaturah višjih od 200oC.
Imamo pa v firmi eno topilo, ki ga lepo vržeš v lonec, skupaj z lepljenci in segeješ na nekaj precej visoko temperaturo ~100oC in kuhaš pri malem ognju ene 3 dni. In se lepila lepo luščijo..... Tako zatrjuje proizvajalec. Nič ne omenja v kakšni napravi naj bi to počel.... Američani pač..
Med segrevanjem se seveda sprošča množica strupenih in vnetljivih hlapov .... Verjetno še česa drugega. Patentirano z strani proizvajalca.
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.86 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 12:22 am Naslov sporočila: |
|
|
Izdelaš kovinsko ohišje z grelci, primerno izoliraš, dodaš loputo in izhodno cev na mikrofilter (po možnosti z izpihovanjem in zbirnikom prahu). Ob končanem postopku gretja se loputa odpre in vklopi ventilator, da posesa zrak (strupene snovi) skozi filter v okolico.
Vroč zrak lahko hladiš preko hladilnika, kjer cirkulira mrzla voda.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.69 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Sre Dec 12, 2007 11:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Prebeč segrevanja lahko poškoduje elektroniko in ostale dele vezja. Silicij v polprevodnikih zdrži 150 stopinj. Ne glede na to, ali ga greje tok skozi tranzistor, ali ga cvremo z fenom in podobnim. En kup komponent v vezju je, ki jih lahko poškoduje že 100 stopinj (vrela voda).
Jur
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

|
Objavljeno: Čet Dec 13, 2007 1:10 am Naslov sporočila: |
|
|
Pri novih stvareh gretje odpade. Če pa je elektronski sklop pokvarjen pa je čist vseeno, če se zaradi pregretja še kaj uniči.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Gavran Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:16 Prispevkov: 415 Aktiv.: 1.75 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: Čet Dec 13, 2007 10:20 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Silicij v polprevodnikih zdrži 150 stopinj.
Jur |
Tole pa ne drži. Preizkušeno lastnoročno. V nekem vezju se mi je segrel dobri stari BC107 na tako temperaturo, da se je na kovinskem ohišju talila spajka. Transistor pa je še deloval. Po ohladitvi je ravno tako normalno delal dalje.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 500 dni