www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Calgonit - čisti nateg
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
kemik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 29, 2004 5:32 pm    Naslov sporočila:  Calgonit - čisti nateg Odgovori s citatom

Po e-pošti sem dobil naslednje sporočilo:

če imaš rada svoj stroj, ne uporabljaj calgona.

namreč, če ga daš tako količino, kot je priporočena, itak nima učinka,
če pa daš več, se odlušči ves kamen naenkrat in zamaši in uniči odtoke
in mrežice in kaj ti jaz vem kaj še vse.

kamen se nabira na grelcu, to je res. ampak ko se temperatura z 90 ohladi
na 10 (hladna voda), kamen razpoka in se počasi in postopoma izloča - kar se sploh
ne opazi in ne škodi.

povedal pa je tudi, da je tisti tip iz reklame (candyjev serviser iz lj)
njegov kolega, ki mu je povedal, kako so snemali reklamo - grelec so
potopili v vodo, nato pa v MOKO, da je zgledal zasvinjan od kamna!
čisti nateg torej!

dal pa je tudi priporočilo glede pralnih praškov - nikar uporabljati
preveč (vsekakor manj od priporočila na embalaži), ker so bistveno bolj
agresivni kot so bili svoje dni. razne gumijaste objemke in take reči se
zdaj uničijo v dveh letih, pa niso nič manj kvalitetne kot tiste od
prej, le praški so bolj hudi. tip je rekel, da to vsi vedo, ampak
praškarji so hud lobi in direkt grozijo, da se to ne sme povedat.

evo, to so bili gospodinjski nasveti za danes.

Še moj dopis:
Doma je pralni stroj po 15 letih odslužil svoje in sem ga
rastavil na prafaktorje. Oblog apnenca je bilo zelo malo (na grelcu
in bobnu). Definitivno je bilo oblog na grelcu veliko manj kot na
grelcu v reklami (in to kljub temu, da nikoli nismo uporabljali dodatkov
proti vodnemu kamnu). Sicer sem iz Ljubljane, bi bilo dobro vedeti kako je
pri nas in drugje z trdoto vode (na primorskem je gotovo trša). Tukaj
imamo torej lep primer, kako razna podjetja umetno ustvarjajo
nove potrebe pri kupcih. Vse za dobiček. Malo sicer dvomim, da se
gumjati deli tako hitro unučijo, stroj imamo sedaj verjetno že čez 2 leti,
pa nič ne pušča.

Lp
Boštjan
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 29, 2004 6:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Res z napisanim se strinjam. Trdota vode v Sloveniji je dokaj nizka - mogoče z izjemo primorske. Talnica običajno ne presega trdote 10 N° Za trdo vodo bi lahko rekel, da je bolj trda če je trdota večja od 20N° O sami trdoti in ugotavljanju le te mogoče lahko napišeš več ti. V industriji se le ta redno meri v kotlarnah. Kot metode pa so uporabljene razni lakmus indikatorji ter titracije. Še mogoče zanimivost, kako so trdoto ugotavljali včasih ko še zgoraj omenjenih metod ni bilo ali pa so bile zelo drage. V epruveto se je nalil določen vzorec vode. Dodala se je kapljica milnice. epruveta se je zaprla ter stresla. Glede na količino pene se je
določila trdota. Cool

osmica
Član
Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16
Aktiv.: 1.59
Kraj: savinjska

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 29, 2004 6:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi proizvajalci niso najbolj navdušeni nad temi stvarmi saj oni delajo stroje da bi jih prodajali, prej stroj crkne prej bo biznis. Mr. Green
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 29, 2004 6:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imamo stroj ki je star krepko čez 20 let pa calgonita in podobnih zadev niti od daleč še ni videl, kaj šele, da bi kdo kaj dodajal.
In še vedno dobro deluje, tako dobro, da ga še ne nameravam zamenjati.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
SimonS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18
Aktiv.: 20.08
Kraj: Kobarid

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 29, 2004 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo odgovor iz primorskega konca. No severnoprimorskega konca....
Izgleda da je voda pri nas dokaj trga. Elektricni boljer vsakih nekaj let ocistim in pod grelecem je res kup vodnega kamna docim na grelcu pa bolj malo (izgleda, da res drzi, da se sam lusci!) Ravno letos smo zamenjali enih 15. let star pralni stroj. Tudi ta se z dalec ni slisal za calgon, ampak v njemu ni bilo prakticno nic oblog vodnega kamna.
Zatorej Kdo sploh rabi calgon? Evil or Very Mad

cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.96
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Pet Okt 29, 2004 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

evo še en odgovor s severnoprimorskega konca in ta je popolnoma enak kot prejšnji ravno pred kakšnim mesecem sem čistil boiler in v njem se je v4 letih nabralo za kakih 6 pesti kamna ki pa je bil blj podoben pesku no pralni stroj pa nam deluje že 10 let prejšnji pa je učakal 25 let le boben mu je prerijal o kamnu pa ne duha ne sluha
moje mnenje kalgon je popoln nateg vsaj kar se življenske dobe strojev tiče
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
egomez
Član
Član

Pridružen-a: Sob 03 Apr 2004 18:49
Aktiv.: 2.18
Kraj: Ljubljana/Sežana

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 30, 2004 1:34 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa še en prispevek s Krasa. Mi moramo menjati glelec pri bojlerju približno na dve leti .Med tem časom pa se nabere kar nekaj pesti vodnega kamna. Pralni stroj pa dela že dolga leta-okoli 10. Med tem pa smo mu enkrat gumo zamenjali.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
kemik
Član
Član

Pridružen-a: Pet 01 Avg 2003 1:35
Aktiv.: 0.54
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 30, 2004 9:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kar se tiče ugotavljanja trdote, tudi jaz poznam povečini titracije, raznim papirčkom, ki jih zmočiš ter primerjaž barve z skalo jaz nič ne zaupam (ker ne poznam delovanja, verjetno je zadeva drugače naštudirana). Tisto z milnico se da še danes uporabit saj za primerjavo kje je doda trša, saj je znano, da se v bolj mehki vodi dela več pene.

V boljerjih se tudi v Ljubljani nabira dosti kamna. Ko smo še imeli bojler smo ga tudi mi čistili, zadnjič je bilo pri kolegu zelo veliko kamna.

Predvidevam, da je to zaradi tega, ker voda v bojlerju stoji ter ima kamen čas da se izloči na topel grelec, v pralnem stroju pa se boben vrti, skoz meša vodo in kamen nima dovolj časa, da bi se izločil.

Lp
Boštjan
Nazaj na vrh
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2004 7:03 pm    Naslov sporočila:  re: Odgovori s citatom

Pri nas na idijskem je toliko apnenca v vodi da garantirano ne moreš dobiti ostereoporoze Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

Nisem imel občutka d bi se zelo nbiral vodni kamen samo toje pač lahko veliko vzrokov (lega ,višina , pretok , zajetje )
Sigurno pa apnenec oz trda voda zmanjšuje učinek detergentov in če zmanjšujemo trdoto vode s čemerkoli že imamo tu korist Neutral
Pri nas pač dajemo ta Colagon noter , ker mislim da bi bilo slabše če ga ne bi.
Če bi pa mehčal vodo s čim drugim polpa ja.

če se tuširam v čisti kopalnici z vročo vodo se po uporabi , ko se para razkadi naredi res močna bela prevleka od apnenca in na pleksiju je kar zoprna za odstranit .

vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.17
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 02, 2004 8:13 am    Naslov sporočila:  Vse je to 'ustvarjanje strahu' Odgovori s citatom

Vse je to ustvarjanje množičnega strahu. Ta trik se stalno uporablja v politiki, pa očitno tudi v prodajnih kampanjah recimo za Calgon, za posebno hrano, za zdravila, ..
Če se v množicah vzbudi občutek strahu, ki je voden v neko smer, tedaj množica res naredi tisto, kar je namen tistih, ki tak strah razmnožujejo...
Tipični primer so predvolilne kampanje

Mislim, da je bil včasih svet lepši..

Vilko
Nazaj na vrh
invisible
Član
Član

Pridružen-a: Čet 04 Nov 2004 21:27
Aktiv.: 0.25
Kraj: Lj

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2004 5:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po mojih podatkih pa je voda v slo. precej trda. No pri nas smo sedaj priključeni na LJ vodovod, pred leti ko pa smo bili na na lokalnega, pa so se kapniki pojavljali kjer je samo dišalo po vodi.

Pa še en trik kako očistiti el. grelec vodnega kamna. Na suhem ga za trenutek prižgemo, kamen dobesedno odfrči z grelca. Paziti pa moramo na leteče koščke kamna in da ne pregrejemo grelca. Apnenčeva prevleka na grelcu pa povzroči da ne more dovolj hitro oddajati toplote in zaradi tega se pregreje in pregori.

Mnenja o calgonitu pa mislim da mi ni treba povdarjati.
Nazaj na vrh
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.59
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 21, 2005 9:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da malo obudim staro temo, namreč danes gledava z ženo v trgovini ceno Calgon praška ki je 1200sit / 1kg. Če pereš 12x na mesec, ponavadi celo 20x ali celo več, potem pri 12x pranju na mesec pri srednji trdoti vode doziraš 40g praška, kar znese 1kg praška na 2 meseca, kar znese na leto 6kg oziroma 7200sit. Povprečna življenska doba pralnega stroja je gotovo 10let, običajno celo več. Torej v 10 letih porabimo za dobrih 7 cankarjev calgona, kar pomeni en cel pralni stroj nižjega cenovnega razreda. To pomeni ... da se uporaba calgona za podaljševanje življenske dobe ne splača. Mogoče se splača uporabljati ga za povečanje moči pranja zaradi trde vode, saj je znano da ima pralni prašek pri trdi vodi manjši učinek. Vendar, če pa pralnega praška dodaš več, se pa ta učinek izravna, pralni prašek pa je vsaj 3x cenejši od calgona, kar pomeni v 10 letih malo manj kot 25 prešernov, tako da smo še vedno za 5 cankarjev v plusu, tudi za ta denar se že dobi en res zelo navaden poceni pralni stroj ... no, pa da ne bomo kupili najslabšega, dodamo še 5 cankarjev in dobimo res soliden pralni stroj.
Mimogrede naj omenim, da tisti pralni stroj ki sem ga omenjal nekaj odgovorov višje v tej temi ni več pri življenju, ker je začel puščati vodo, pa ne zaradi vodnega kamna, pa sem se ga zaradi njegove starosti znebil in nabavil ... Gorenje pralni stroj s 5 letno garancijo ... za 9 cankarjev, ker je bil opuščen model iz zaloge, prej pa je bil 12 cankarjev. Vem, da tako visoke starosti kot njegov predhodnik ne bo doživel, vem pa, da 5 let ne bom imel stroškov z njim. Toliko o calgonu, pač razmišljanje in blodnje, ker tema že ravno obstaja. Torej, pri nas calgona ne uporabljamo, čeprav voda ni ravno mehka.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lucca brassi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46
Aktiv.: 17.79
Kraj: KOČEVJE

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 21, 2005 7:10 pm    Naslov sporočila:  re Odgovori s citatom

V službi imamo tisto napravico ki hladi in filtrira vodo iz omrežja in moram reč da je precej dobra , v primerjavi stisto v našem labu . No mil sem na MOS v Celju pa sem videl tako zadevco in me je firbec gnal da si pogledam po čem so take zadeve.

No pa zraven uletim na enega tipa ki je prodajal neko izraelsko sranje za mehčanje vode. Podobno je bilo tistim močnim magnetom v ceveh skozi katere teče voda. No to čudo je bilo prežagano na pol in videti je bilo kot lit medena palčka z vzdolžnimi utori. Ko sem prodaajalca vprašal kako to deluje mi je začel ukladat nekaj z nekakšnimi fluksi in da ima ozemljitveno sponko ob strani za odvajanje te elektrine ki jo ustvri. ( varnostna zahteva pravi da morajo biti posamezni členi med seboj galvansko povezani ( spoj s prejo ali s teflonom se šteje kot izolator btw.) Direktno sem mu rekel stari ne seri ker tako lahko pa se ne dam nategnit Twisted Evil on pa kar to deluje , je preizkušeno ....in ni znal zadovoljivo sploh povedat kaj prodaja, ti tipi so naduvni......jao dobro da sem pozabil firmo.

V glavnem če bi se res hotel znebit apnenca iz vode na ''najcenejši način
bi moral iz glavnega voda najprej peljati vodo skozi serijo teh NdY magnetov da spremeni kristalno strukturo, iz iglaste v bolj ''okroglo''( ortorombsko ? ) , no sedaj imamo apnenec ki se ne premlje ampak je še zmeraj v vodi, za to bi moral uporabit centrifuglni separator ( nič tako groznega kot se sliši - voda se šprica v notranjost cevi tangencialno torej na rob da se zavrtinči , delci ki imajo maso se iztisnejo skozi prforirano steno v ''zavetrje '' kjer se nalagajo , dokler težnost ne poskrbi da zdrsnejo na dno ( podobno kot pri pripravni grupi z izplakovalno enoto )
in se jih lepo odstrani. Tako praktično ni nobene porabe energije , zadeva je čisto mehanska brez vzdrževanja razen letnega čiščenja

http://www.dr-duh.si/proizvodi/locevanje.html

Je pa zanimivo da par takih zadev pa še ionizacijska smola pretočno dela distilirano vodo)

andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 17.90
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 21, 2005 7:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

takšno za mehčanje vode sem tudi videl.Ne vem kje ali v Lj sejem Dom ali v Celju.Sem samo debelo gledal takšno stvar in mi je da l prospekt.Ki pa je romal na odpad za papirje.Jaz sem prej za poizkus napravil elektroniko za mehčanje vode in nič ne kaže boljše.še zmeraj nabira vodni kamen.Imam en prospekt "Magnetni nevtralizator vodnega kamna" in piše Priporočamo da napravo vgradite neposredno za števcem,ki meri porabe vode ali pred pipami,tuši bojlerji,pomivalnimi stroji,pralnimi stroji in kotli za centralno kurjavo.Cena pa je od 9000 do 13000SIT.Pred 2 leti sem videl cena 8000SIT.Za test pa ni nikjer ali pa mogoče kdo ve.Jaz mislim,da nima učinka.
Lp
Nazaj na vrh
janez03
Član
Član

Pridružen-a: Čet 02 Sep 2004 9:43
Aktiv.: 0.60
Kraj: tržič

PrispevekObjavljeno: Sre Sep 21, 2005 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No, na MOS-u v Celju je en tip ponujal tudi magnetne mehčalce vode različnih velikosti, ki naj bi tudi spreminjali strukturo apnenca v vodi in s tem bi naj bilo čudo prednosti - skoraj da je naložil da je voda potem zdravilna. (Za tako obdelano vodo naj bi rabil tretjino manj energije za njeno segrevanje!!!!????)
Pa cena za tega vraga - v ohišju je 5 razmeroma močnih trajnih magnetov ki naj bi delovali tudi skozi železno vodovodno cev - je 75 k sit za 1/2 ali 3/4 colsko cev.

L.p.; Janez
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni