|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
cecen Neznanec

Pridružen-a: Sre 19 Dec 2007 12:02 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 19, 2007 12:14 pm Naslov sporočila: Varna vezava generatorja, polnileca-inverterja in baterije |
|
|
Imam polnilec-inverter Studer C 1600-12, kupil sem tudi primeren akumulator in bencinski generator moči 2kW. Zdaj bi pa rad vse to zvezal skupaj pa me zanima kako z varovalkami in diodami zaščiti inverter (ki je daleč najdražja stvar), da ga nebi slučajno skuril. Kakšno je moč generatorja v VA ne vem
Inverter -> http://www.studer-inno.com/SITESTUDER/page/ANGLAIS/DescriptionE/CE.php
Hvala za vsak nasvet |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Dec 19, 2007 1:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi generator priključil na vhod polnilca/razsmernika, bremena pa na njegov izhod. Polnilec/razsmernik potem sam skrbi za pravilno delovanje. Varovalke bi dal na obe AC povezavi in na povezavo akumulatorja in polnilca/razsmernika. Seveda vse ustrezne amperaže.
Kakšne diode oz. kako priključene imaš v mislih mi ni čisto jasno. Morda prenapetostne? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cecen Neznanec

Pridružen-a: Sre 19 Dec 2007 12:02 Prispevkov: 2 Aktiv.: 0.01 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Dec 19, 2007 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
Morebitne diode sem mislil na DC povezavi na baterijo, zaradi povratnega toka, nekaj podobnega kot če priklopiš na akumulator sončne celice.
Še najbolj me skrbi AC vhod (iz generatorja) a se lahko tu nastane kak povratni tok ali prenapetost, še posebej ob prižiganju in ugašanju. Kaj če bi tu vmes dal kar prenapetostno zaščito, kot se dobijo npr. televizijo ali računalnik zaščito pred strelo. Sam agregat že ima eno vgrajeno varovalko na izhodu. Če bi dal še eno vmes, koliko amperska bi morala biti? En možak mi je rekel da 9A.
Aja nabrž je jasno da sem bolj laik, tako da če kako bedarijo napišem se kar nasmejte.
Častim. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Dec 19, 2007 3:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če prav razumem, bi rad s polnilcem/razsmernikom polnil in praznil akumulator. Torej diode niso potrebne, kot je to primer pri sončnih celicah, kjer želiš pretok moči samo v eno smer. Tudi če bi tukaj to želel, bi morale biti zelo močne (1600 W / 12 A = 130 A) in še precejšnje izgube bi ti povzročale.
Kjer so že ustrezne varovalke, jih ni potrebno še dodajati, razen če bi želel omejiti tok na manjšo vrednost. 9 A znese okoli 2 kVA (230V*9A) na 230 V, najbližja standardna vrednost je 10 A.
Vsaka pravilno narejena omrežna naprava ima zaščite proti napetostnim sunkom. Iz generatorja bi lahko zaradi induktivnosti prišel napetostni impulz ob nenadnem izklopu nanj priključenega bremena. Tukaj pomaga zaščita z varistorji. Sam zagon ali ustavljanje generatorja ne povzroča napetostnih konic (razen če so zraven prisotni preklopi bremen pod napetostjo). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.62 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Sre Dec 19, 2007 11:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj pa jaz nekaj ne razumem ... ali je tale zadeva inerter in polnilec hkrati
Če je to res inverter in polnilec hkrati ena naprava, potem ima priključke za akumulator in 2 ločena priključka za 230V, od katerih je eden kot vhod in eden kot izhod. Na vhod priključiš agregat ali pa kakšno drugo napajanje, na izhod pa porabnike. To bi bil nekakšen UPS.
Po drugi strani pa močno dvomim, da je to naprava, oziroma, da sta to dve napravi v eni. No, če sta dve napravi v eni, potem definitivno morata biti dva priključka za 230V, potem pa tukaj ni nobenega problema, priključiš in deluje.
Ker se ukvarjam tudi s solarnimi sistemi in napeljavami teh sistemov po vikendih in planinah, se s kombinacijo solar - agregat ukvarjam že kar nekaj časa. No, zadeva sploh ni tako zakomplicirana, je pa potrebno kar nekaj naprav, da nastane delujoč sistem. Če imamo samo agregat, polnilec akumulatorja 230/12, akumulator in pretvornik 12/230, potem je dobro namestiti še preklopnik za 230V del inštalacije, ki poskrbi, da v času, ko deluje agregat, deluje polnilec in 230V porabnike vklopi direkno na agregat, ko pa agregat miruje, porabnike preklopi na izhod pretvornika 12/230. Preklopnik je v bistvu lahko tudi navaden kontaktor ali pa vezje z releji in transformatorjem za napajanje tuljave relejev. Razvil sem preprosto vezje, ki vsebuje 5VA trafo, stabilizirani 12V usmernik in releje. Releji se vklopijo ko agregat deluje in s kontakti preklopijo 230V porabnike na agregat. Poleg preklopnih relejev za 230V porabnike je en rele, ki ima proste kontakte, za uporabo po želji, ima pa tudi izhod 12v za napajanje 12V avtomobilskega releja s 30A kontakti, za preklop 12V porabnikov (opcija!) Nekaj takih sistemov deluje že kar precej časa in izkazali so se za dobre. Pretvorniki 12/230 se pa uporabljajo po naročnikovih zahtevah od 150W dalje. Polnilci za akumulatorje pa so lahko navadni ali avtomatski, seveda priporočam avtomatske, če agregat dalj časa deluje da ne bi preveč napolnil akumulatorja.
Če je temu sistemu dodan solarni sistem, ki je lahko glavni ali stranski ... sicer to ni pomembno, ker sta sistema vzporedno vezana na akumulator in lahko delujeta hkrati. No, solarni sistem pa vsebuje celice, regulator polnjenja in je vezan na akumulator. 12V porabniki pa so spet preko solarnega regulatorja priključeni na akumulator, iz razloga, da akumulator ne bi izpraznili do konca, saj regulator odklopi porabnike.
Toliko na kratko, ker tole vprašanje je bilo postavljeno malo dvoumno  _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni