|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.23 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 13, 2007 11:39 pm Naslov sporočila: Interni RTC na AVR-ih Mega |
|
|
AVR-i mega imajo možnost zunanjega priklopa quarza 32768hz s katerim preko internega timerja realiziramo softverski RTC.
Zanima me točnost v primerjavi z klasičnimi RTC čipi recimo DS in 8385 serijo.
(načelno bi morala biti povsem primerljiva)
Zunanji RTC so precej dragi(glede na ceno samega kontrolerja) tako, da je tale dodatna možnost cenovno zelo ugodna.
Zanima me če je kdo to že uporabil v svojih napravah in kako je izvedel tako HW kot SW za delovanje ob power-down-u..
Koliko je avtonomija take izvedbe RTC po power down-u? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.23 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 20, 2007 11:01 pm Naslov sporočila: Re: Interni RTC na AVR-ih Mega |
|
|
Sem kar presenečen...
Že cel teden pa nobenega odgovora..
res čudno..
Kakor kaže nihče ne uporablja te funkcionalnosti AVR kontrolerjev ampak vsi uporabljate razne dodatne RTC čipe.. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
icek Član

Pridružen-a: Ned 15 Maj 2005 22:31 Prispevkov: 105 Aktiv.: 0.44 Kraj: Ruše
|
Objavljeno: Čet Dec 20, 2007 11:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Točnost ure je odvisna samo od točnosti kvarca. RTC je potem realiziran iz navadnega števca, ki šteje impulte kvarca (2^15 = 32768-). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 20.02
|
Objavljeno: Čet Dec 20, 2007 11:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer se šele spuščam v mikrokontrolerske vode kot totalni aberveznik, ampak kot mi je znano, se na interni osc. ne da zanašat iz več razlogov, kjer si enega (avtonomija) že sam omenil, pa še kak se najde.
Eden je recimo točnost, ki komaj dosega v idealnih primerih rang nekaj minut dnevno, pa še to zelo spremenljivo glede na temperaturo.
Drugi, pomembnejši pa je softverska rešitev ure, saj izgubljeni programski cikli premaknejo čas.
Če boš torej naredil zadevo izključno za prikazovanje časa bo za silo še šlo, vse ostalo pa...
Sicer pa niso RTC-ji dragi, ampak mikrokontrolerčki poceni  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Pet Dec 21, 2007 12:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj sta dve vprasanji:
1: Natancnost: ta je pogojena z natancnostjo oscilatorja, ki daje takt uri. Ce imas osciloskop in dobro casovno bazo, lahko tvojo uro zelo natancno umeris, ne glede na to ali je v MCUju ali v namenskem cipu (v drugem primeru bos kompenzacijo seveda opravil izkljucno s trimer kondenzatorjem).
2: Avtonomija: dodaj baterijo in je to to. Namenski cip pokuri manj kot MCU. Nisem povsem preprican, ampak se mi zdi, da sem nekje zasledil cipe z dodano baterijo/kondenzatorjem znotraj ohisja (bila so DIP ohisja, ampak precej visja kot normalno DIP, tako da je bil znotraj prostor). Baterije - ena litijeva gumbna kot npr. CR2032 - ne isprazni tak RTC cip v nekaj letih brez dodatnega napajanja. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Glitch Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40 Prispevkov: 1477 Aktiv.: 6.32
|
Objavljeno: Pet Dec 21, 2007 9:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Dobri zunanji RTC cipi pokurijo manj kot 1 A |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
trot Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 20:25 Prispevkov: 1282 Aktiv.: 5.72 Kraj: glej fogl
|
Objavljeno: Pet Dec 21, 2007 9:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem zadevo preizkusil z ATmega8 in timer2 nastavil na zunanji kvrc in zadeva deluje brez problema. Ob timer2 overflow interruptu osvežiš uro in to je to (mislilm da je na atmelovi strani en app note na to temo).
btw, obvezno preberi erratasheet na koncu datasheeta. Moj atmega8 je imel napako, da ob vklopu zunanjega kvarca ni vključil tudi dveh notranjih kondenzatorjev, ki sta že namenjena za to. Zardi tega mi zadeva ni delovala ( ), dokler nisem to ugotovil, in dodal dva zunanja kondenzatorja. So pa zadevo popravili na kasnejših atmega8. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni