|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.76 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Čet Dec 20, 2007 10:20 pm Naslov sporočila: Kako uporabiti star avtomobilček na daljinca? |
|
|
Imam avtomobilček, na dalinjcu je en gumb, ko ga ne držiš pritisnjenega, gre avtomobilček nazaj, ko ga pritisneš, gre naprej.
Zanima me, kako se bi dalo tako vezje uporabili kot stikalo, saj me moti, da motorček obratuje, ko gumb ni pritisnjen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22 Prispevkov: 811 Aktiv.: 3.71 Kraj: Ptuj
|
Objavljeno: Čet Dec 20, 2007 10:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Namesto motorčka priklopiš zaporedno vezano diodo (dioda prepušča tok samo v eni smeri) in rele. Rele lahko tako krmili skoraj poljuben porabnik. Če pa želiš obdržati ta motorček, pa njemu zaporedno vežeš diodo.
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48 Prispevkov: 2533 Aktiv.: 11.76 Kraj: Ajdovščina
|
Objavljeno: Pet Dec 21, 2007 8:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Motorčka ne rabim. Saj potem ko nebo vrtelo ne bo rabilo toka.
Hvala za nasvet.
Si bi rad naredil eno daljinsko stikalo, da bi na motorju(moped) prekinilo kontakt za elektriko za kolikor časa bi držal gumb. Kako shemo mogoče? Rad bi čimbolj enostavno reč.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

|
Objavljeno: Pet Dec 21, 2007 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Evo shemo. Če je tuljava releja nižje napetosti, kot jo odda sprejemnik, še je potrebno dodati upor. Dioda D2 ti prepušča tok samo v eni smeri. Dioda D1 je samo zaščitna, ker rele ob izklopu povzroči visoko napetost, ki lahko kaj skuri. Na izhod releja vežeš želeno.
Ampak zadeva se mi ne zdi uporabna, ker ti avteki na dalinca ponavadi ob izgubi signala "ponorijo". Krmiliti jih začnejo razne motnje. Torej bi moral imeti oddajnik vedno v dometu in vključenega (baterije!?). Če imaš v mislih namesto mopeda kakšno CK žico in potem pirotehniko, pa kar pozabi na to - veliko prenevarno ker se lahko zadeva sproži kadarkoli (me prav preseneča, koliko podobnih vprašanj se pojavi samo v decembru )
_________________ Zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano??? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Jule Član

|
Objavljeno: Pet Dec 21, 2007 9:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nene, jaz rabim za moped( je že star, pa če mi ga prijatelj vozi, preveč nori, pa bi mu ga na daljinca ugasnil! )
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
gkrusi Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni