www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Svetlobni signal

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
andrejj
Član
Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06
Aktiv.: 18.04
Kraj: 8232 Šentrupert

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2004 9:07 pm    Naslov sporočila:  Svetlobni signal Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
Jaz sem se spomnil,da sem pred leti 1998 ali 1999 napravil napravo za svetlobni signal.Ki sem našel v knjigi v Centralni knjižnici in sem dal skopirati.Ker pa ta kopija nisem našel,sem imel še spravljeno in sem narisal shemo.Vse skupaj sem na tiv,to je oddajnik in sprejemnik.In to sem probal in je delal,če pritisne tipko na oddajniku,sprejemnik je vtaknjen v vtičničo kamorkoli in se luč na sprejemniku prižge.To je delovalo nekaj časa v redu,preden je moja žena vprašala,da je kdo pritisnil tipko(kot pri zvoncu).In videl sem,da ni dobenega.Nisem vedel zakajin sem premišljeval.Potem sem ugotovil,da ima pomanjkljivost.Nekje po električni kabli zunaj ali pa pri sosedu ali pri nas kakšen močnejši motor to freza,elek.žaga in drugo sprožil,da se je prižgala luč.Tako pa sem vrgel v predal .Zdaj pa bi prosil,kako bi in če se da urediti,da se ne dobi motnje.
Načrt še bom pripel in tudi podatke v anglenščini.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Djurodrljaca
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31
Aktiv.: 1.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2004 9:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upam, da sem te prav razumel.

Ti imaš nek sprejemnik, s pomočjo preko daljinca uklaplaš luč in tvoj problem je v tem da ti sprejemnik uklaplajo motne od drugih močnejših naprav.

Če je to tako, potem rabiš en PI filter (dušilka in dva kondenzatorja) pri napajanju sprejemnika iz omrežne napetosti.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 62.17
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2004 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Andrej pripni shemo, da vidimo o čem je govora. Domnevam, da gre za kako enostavno komunikacijo kar preko električnega omrežja? A je oddajnik tudi priključen na električno omrežje?
andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2004 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Oprosti za takšno pisanje,ker jaz ne šlišim.Saj veste,kaj je gluh oziroma slabo šliši.Oddajnik ga dam tam,kjer je zvonec.(230v)Zunaj je tipka.Sprejemnik pa vtaknem v vtičnico na primer v kleti,ko delam. Tako da lahko vidim,če kdo "pozvoni".Tako gre signal skozi električni napeljavi.Ta shema je bila ameriska(Popular Science sept.1973)
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Nov 01, 2004 9:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem že dal na priponko JPEG 1,JPEG 2.
Lp
Nazaj na vrh
andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 02, 2004 7:26 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo!
Točno,kar si vprašal:je za enostavno komunikacijo preko električnega omrežja.Samo nerodna stvar je motnje.
Lp
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Tor Nov 02, 2004 7:38 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Glede na to, da gre za zelo enostavno zadevo zadevi skoraj ne moreš kaj dodati. Mogoče bi razmislil o izdelavi podobne naprave, ki bi delovala potem radijskih frekvenc. Kot oddajnik ter sprejemnik bi lahko uporabil modulčke, ki jih dobiš v prodajnem servisu SE. Poleg tega bi lahko uporabil dva low cost dekoderja 45026 45028. S tem bi se izognil lažnim pozivom. Pogej na Filemanager mapa "Nacrti tiskana vezja izdelki" -telekomanda. Tam imaš primer ene take telekomande, ki sem jo naredil pred časom.
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Sre Nov 03, 2004 11:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Andrej,

V zadnejem katalogu Merkurja je v akciji brezžičen zvonec z dometom ca 30m kateremu lahko nastaviš kodo. Laično sklepam, da sama predelava tako, da se bi namesto akustičnega signala vklopil svetlobni ne bi smela predstavljati kak poseben problem. Po moje bi samo zvočnik zamenjal s par visokosvetilnih diod, pa bi imel zanesljivo prenosno, poceni napravo.

andrejj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Nov 04, 2004 9:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo!
Hvala.Tudi jaz sem videl za brezžicni zvonec.Sedaj pa imajo že boljše visokosvetl. diode kot si napisal.Prej pa ni bilo.Tako bom pozimi poskusil napraviti,ker imam zdaj dosti dela okoli hiše.Že prej sem pogledal na filemanager načrt in bom videl.
Lp Andrej
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 458 dni