|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 18.04 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pon Nov 01, 2004 9:07 pm Naslov sporočila: Svetlobni signal |
|
|
Pozdravljeni!
Jaz sem se spomnil,da sem pred leti 1998 ali 1999 napravil napravo za svetlobni signal.Ki sem našel v knjigi v Centralni knjižnici in sem dal skopirati.Ker pa ta kopija nisem našel,sem imel še spravljeno in sem narisal shemo.Vse skupaj sem na tiv,to je oddajnik in sprejemnik.In to sem probal in je delal,če pritisne tipko na oddajniku,sprejemnik je vtaknjen v vtičničo kamorkoli in se luč na sprejemniku prižge.To je delovalo nekaj časa v redu,preden je moja žena vprašala,da je kdo pritisnil tipko(kot pri zvoncu).In videl sem,da ni dobenega.Nisem vedel zakajin sem premišljeval.Potem sem ugotovil,da ima pomanjkljivost.Nekje po električni kabli zunaj ali pa pri sosedu ali pri nas kakšen močnejši motor to freza,elek.žaga in drugo sprožil,da se je prižgala luč.Tako pa sem vrgel v predal .Zdaj pa bi prosil,kako bi in če se da urediti,da se ne dobi motnje.
Načrt še bom pripel in tudi podatke v anglenščini. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Djurodrljaca Član

Pridružen-a: Pet 19 Dec 2003 16:31 Prispevkov: 393 Aktiv.: 1.67 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Pon Nov 01, 2004 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
Upam, da sem te prav razumel.
Ti imaš nek sprejemnik, s pomočjo preko daljinca uklaplaš luč in tvoj problem je v tem da ti sprejemnik uklaplajo motne od drugih močnejših naprav.
Če je to tako, potem rabiš en PI filter (dušilka in dva kondenzatorja) pri napajanju sprejemnika iz omrežne napetosti. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.17 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pon Nov 01, 2004 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Andrej pripni shemo, da vidimo o čem je govora. Domnevam, da gre za kako enostavno komunikacijo kar preko električnega omrežja? A je oddajnik tudi priključen na električno omrežje? _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 18.04 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Pon Nov 01, 2004 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Oprosti za takšno pisanje,ker jaz ne šlišim.Saj veste,kaj je gluh oziroma slabo šliši.Oddajnik ga dam tam,kjer je zvonec.(230v)Zunaj je tipka.Sprejemnik pa vtaknem v vtičnico na primer v kleti,ko delam. Tako da lahko vidim,če kdo "pozvoni".Tako gre signal skozi električni napeljavi.Ta shema je bila ameriska(Popular Science sept.1973) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

|
Objavljeno: Pon Nov 01, 2004 9:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sem že dal na priponko JPEG 1,JPEG 2.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

|
Objavljeno: Tor Nov 02, 2004 7:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo!
Točno,kar si vprašal:je za enostavno komunikacijo preko električnega omrežja.Samo nerodna stvar je motnje.
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14656 Aktiv.: 62.17 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Tor Nov 02, 2004 7:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da gre za zelo enostavno zadevo zadevi skoraj ne moreš kaj dodati. Mogoče bi razmislil o izdelavi podobne naprave, ki bi delovala potem radijskih frekvenc. Kot oddajnik ter sprejemnik bi lahko uporabil modulčke, ki jih dobiš v prodajnem servisu SE. Poleg tega bi lahko uporabil dva low cost dekoderja 45026 45028. S tem bi se izognil lažnim pozivom. Pogej na Filemanager mapa "Nacrti tiskana vezja izdelki" -telekomanda. Tam imaš primer ene take telekomande, ki sem jo naredil pred časom. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Sre Nov 03, 2004 11:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Andrej,
V zadnejem katalogu Merkurja je v akciji brezžičen zvonec z dometom ca 30m kateremu lahko nastaviš kodo. Laično sklepam, da sama predelava tako, da se bi namesto akustičnega signala vklopil svetlobni ne bi smela predstavljati kak poseben problem. Po moje bi samo zvočnik zamenjal s par visokosvetilnih diod, pa bi imel zanesljivo prenosno, poceni napravo. _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član

|
Objavljeno: Čet Nov 04, 2004 9:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Silvo!
Hvala.Tudi jaz sem videl za brezžicni zvonec.Sedaj pa imajo že boljše visokosvetl. diode kot si napisal.Prej pa ni bilo.Tako bom pozimi poskusil napraviti,ker imam zdaj dosti dela okoli hiše.Že prej sem pogledal na filemanager načrt in bom videl.
Lp Andrej |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 458 dni