|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6732 Aktiv.: 28.42 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Ned Avg 03, 2003 9:25 am Naslov sporočila: |
|
|
Silvo pozdravljen,
Tisti selektor iz elektorja po mojem dela brez problema. Ta način je seveda varen kar se tiče možnega sesutja, zgubiš pa možnost dostopa do diska ko je ta odklopljen. O backupu na DVD velja razmisliti - preveri ali ti SW podpira snapshot particije, ki je trenutno v uporabi. Backup windows particije (diska) boš verjetno delal pod windowsi . Sicer je po mojem mnenju Norton Ghost najbolj uporabljana rešitev za ta namen. Problem je le v tem, da potrebuješ dovolj prostora nekje na diskih kamor to stvar spraviš vsaj za toliko časa da ta image potem pospraviš na CD ali DVD. Mimogrede, ali si kaj razmišljal o postavitvi mreže? Ghost namreč zna lepo pisat na mrežne diske, pa tudi vračanje na surovi disk je v tem primeru trivialna operacija (vtakneš disketo in poženeš).
Lp, Frenki
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Avg 03, 2003 12:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Norton Ghost-a ne pozam - bom našel ter preštudiral. (gre se za backup doma, v mreži imam dva PC-ja tako da ni problem) Imam sony-ev pekač 48/24/48 kateri ima priložen software s katerim je možno narediti backup particije ali diska direkt na CD. (naj bi naredil boot disk) Stvar sem enakrat poskusil - ne vem v čem je bil problem - namreč nekaj pred koncem mi je stvar odpovedala - v stilu, da ne more brati diska. Ne vem a je vzrok to, da imam na HD-ju nekaj slabih sektorjev. Nekoč se mi je namreč vsul - pri ponovnem "trdem" formatiranju sem naletel na "bad sector-je"
P.S.
Ravnokar sem naredil TIV za omenjen selektor - več o njem ko ga končam.
lp
Silvo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

|
Objavljeno: Tor Avg 05, 2003 6:40 am Naslov sporočila: |
|
|
Omenjen selektor lepo deluje. Stvar sem "dal v pogon" včeraj. V računalniku imam sedaj dva diska. Prvi "star" je 40GB razkosan na 3 particje z OS Win98.
(ne spomnim se proizvajalca - mislim da je IBM-ov) Drugi nov je AT 80 GB 7200rpm MAXTOR tega sem razkosal na 4 dele. Kot je že naletela debata na "klepetu" problem je fdisk verzije Win98SE ali nižje le ta podpira diske do 63GB. Na microsoftovi strani je upgrade omenjenega fdiska.
Druga težava na katero sem naletel je bila sledeča: Nov disk sem "oživljal" tako da sem imel v računalniku tudi starega s katerega sem dvignil sistem.
Disk sem lahko brez problema razkosal. Težava se pa je pojavila, da windovsi niso videli primarne particje novega diska, če prav je le ta bila kreirana. Logičen pogon je sicer bil ustvarjen, črka dodeljena ter so jo windowsi tudi videli. Ampak ko si kliknil na particjo je le ta bila od starega diska. (dve različno označeni particji sta bili dejansko ena - že obstojačega starega diska) Vzrok za nastalo težavo je bil izgleda fdisk. Le ta namreč v primeru, da sta v računalniku dva fizična diska na drugemu ne pusti primarne particije dodeliti kot aktivne. Stari disk sem nato odklopil - sistem sem zagnal s CD-ja. Ponovno sem pognal fdisk. Sedaj sem lahko primarno particijo dodelil kot aktivno. Le to sem nato sformatiral. Nato sem priklopil star disk. Stvar sedaj deluje takor je treba.
Še opozorilo:
Če bo kdo delal omenjen selektor. Ne pozabite prestaviti jumperjev na diskih na CS (cable select)
lp
Silvo
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Boy Neznanec

Pridružen-a: Ned 29 Jun 2003 21:24 Prispevkov: 5 Aktiv.: 0.02
|
Objavljeno: Pet Avg 08, 2003 8:01 am Naslov sporočila: |
|
|
A se da kje Norton Ghost downloadat?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
powr Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2007 13:20 Prispevkov: 668 Aktiv.: 3.14 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Sre Jan 02, 2008 8:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tukaj je se ena zadeva ki sluzi podobnemu namenu. Razlika je samo da namesto podatkovnega kabla preklaplja napajanje. Stestiral sem ga z ide in sata diski in deluje vredu, sem pa nekje bral da imajo nekatere matične plošče problem z detekcijo diska, če je na isti kabel priklopljen še en izključen disk.
http://www.junk-tech.com/Members/powr/news/disk-switch/
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
osmica Član

Pridružen-a: Sob 22 Maj 2004 21:16 Prispevkov: 377 Aktiv.: 1.59 Kraj: savinjska
|
Objavljeno: Čet Jan 03, 2008 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na starem računalniku sem prklapljal napetost (+5V +12V) med diski in je delalo OK
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3469 Aktiv.: 14.65 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Pet Jan 04, 2008 3:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer ne vem, kako so narediti pri Elektorju, ampak jaz bi raje preklapljal Chip Select signale in to z logičnimi ALI vrati.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
M.Pecar Član

Pridružen-a: Tor 30 Jan 2007 18:56 Prispevkov: 142 Aktiv.: 0.63 Kraj: Lj.Crnuce
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2008 1:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Frenki sprasuje kako narediti backup diska.
Sam ze nekaj casa uporabljam Acronis True Image, z njim lahko naredis kopijo sistemskega diska tudi na zunanji USB disk ali pa na kako drugo particijo. Na dveh zunanjih USB diskih imam kopije vseh pomembnih sistemskih diskov. Pa USB diskov lahko priklapljas vec, tudi z USB razdelilci (mogoce je kaka omejitev, ne vem).
Ko kupis zahtevno masino in zraven dobis racunalnik kompletno instaliran, je na njem navadno samo ena particija in program za masino je ponavadi posebej zasciten. Ce se karkoli zgodi z racunalnikom cez par let pa recejo kupite nov program (hja samo 40.000 evrov). Tako pa kopijo prve istalacije skrbno cuvam in jo lahko po formatiranju vrnem nazaj brez tezav.
Poleg tega imam poseben CD, mini Windows sistem, s katerega startam racunalnik in lahko kljub unicenemu Windows sistemu na disku prekopiram podatke na zunanji USB disk. Zato so ZUNANJI USB DISKI ena najboljsih racunalniskih komponent zadnjih nekaj let.
Norton Ghost je pa predvsem primeren, kadar se disk pokvari, da se z Ghostom kopira podatke na novi disk.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mucek4 Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52 Prispevkov: 2952 Aktiv.: 12.46 Kraj: Tržič - Mesto med gorami
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2008 2:27 pm Naslov sporočila: |
|
|
M.Pecar je napisal/a: |
Norton Ghost je pa predvsem primeren, kadar se disk pokvari, da se z Ghostom kopira podatke na novi disk. |
Ko se disk pokravi ti tudi ghost ne pomaga. Je pa res uporaben za kopiranje podatkov. Za kopiranje(arhiviranje) sistema pa ne.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
panasonic Član

Pridružen-a: Sre 12 Apr 2006 11:13 Prispevkov: 389 Aktiv.: 1.67 Kraj: med Notranjsko in Primorsko
|
Objavljeno: Sob Feb 02, 2008 12:28 am Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kako je z XP-ji, ampak jaz sem win98 brez problema kloniral na nov disk in se še dandanes sistem na pritožuje nad novo strojno opremo .
_________________ LP Panasonic |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
marko-x Član

Pridružen-a: Tor 02 Nov 2004 14:21 Prispevkov: 326 Aktiv.: 1.38 Kraj: prekmurje
|
Objavljeno: Sob Feb 02, 2008 4:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
Acronis True Image ima tudi možnost da daš image diska na "skrito" particijo na disku . Tako da ni potrebno pisati na dvd, pa še pri nadgradnji sistema z novo strojno opremo ali programom samo prepišeš tisti image.
To sicer pomaga samo pri porušitvi sistema.
Možen je tudi disk clone v primeru da ti disk odpove in dobiš isti model diska.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni