www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Logična funkcija?
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
maxp
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 07 Jan 2008 22:06
Aktiv.: 0.00
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 10:11 pm    Naslov sporočila:  Logična funkcija? Odgovori s citatom

Moj prijatelj me je prosil naj objavim tukaj to vprašanje, ker je on še bolj začetnik ga zanima če bi mu lahko nekdo iz te
logične funkcije naredil pravilnostno tabelo
funkcija :

Hvala
LP

Nazadnje urejal/a maxp Pon Jan 07, 2008 10:27 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piflar
Član
Član

Pridružen-a: Čet 06 Dec 2007 17:56
Aktiv.: 1.15
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 10:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A ne bi bilo bolje, če bi tvojega "prijatelja" naučil delati pravilnostno tabelo?
Nazaj na vrh
piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 10:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Karnaugh Minimizer Mogoče ti tole pride prav, nisem preizkusil.

edit: v2.0
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 10:48 pm    Naslov sporočila:  Re: Logična funkcija? Odgovori s citatom

)
maxp je napisal/a:
Moj prijatelj me je prosil naj objavim tukaj to vprašanje, ker je on še bolj začetnik ga zanima če bi mu lahko nekdo iz te
logične funkcije naredil pravilnostno tabelo
funkcija :

Hvala
LP

Tvoj prijatlej je slabic, ki se mu ne ljubi tabelirati funkcije za (najvec) 16 rezultatov ... Morda bi se moral tvoj prijatelj vpisati na kaksen drug program, denimo kuharsko srednjo ?

Imas stiri spremenljivke, vsaka ima dve mozni vrednosti, skupaj je 16 kombinacij. Naredi tabelo, v kateri imas za A, B, C ter D vse mozne vrednosti (to je 0 in 1 Rolling Eyes ), in izracunaj vseh 16 rezultatov. Vse skupaj ti bo vzelo manj casa (3 minute ? Confused ), kot da objavis vprasanje na forumu in pocakas na rezultat ...

Edit: mnozica tipkarskih napak Evil or Very Mad Le koliko je se vedno zivih ?!

Nazadnje urejal/a Sokrat Pon Jan 07, 2008 11:44 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

...pa še, če me spomin, oko in še kaj ne vara, bi se dalo tole tudi minimizirati. Wink
Nazaj na vrh
Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.97
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 11:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
bi se dalo tole tudi minimizirati.

Aja? Kako pa?
Nazaj na vrh
piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 11:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cja, saj to. Je že veliko vode (pa še česa) steklo skozi moje grlo, odkar sem naredil ta izpit. Bi moral v knjige pogledat. Drugače pa google: boolean algebra (minimizing) Mislim, da je tisti program nalašč za to. Saj sam proces minimizacije je v bistvu združevanje določenih parov v izrazu, nato jih pa z določenimi drugimi izrazi zamenjaš. Potobno kot izpostavljanje pri matematiki. Če vas pa res zanima, bom pogledal... in si osvežil spomin. Razen, če ti že veš, da je to minimalna oblika. Kar pa dvomim, da je. Upam, da kakšen prof. tega ne bere. Laughing

lp
Nazaj na vrh
piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dober način minimizacije.
Nazaj na vrh
chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.64
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 11:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jani je napisal/a:

Citiram:
bi se dalo tole tudi minimizirati.

Aja? Kako pa?

Mogoče takole, če sem prav prepisal:

A'B'C+BD'+AD

piflar: ti si pa kar dober, če kar na pamet oz. na oko oceniš, kaj se da minimizirati in kaj ne Smile
Nazaj na vrh
igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 15.97

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 11:21 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A'B'C+BD'+ABC'D'+BCD'+AB'CD+AD = A'B'C+BD'+AD

Drugače pa: http://en.wikipedia.org/wiki/Karnaugh_map
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:
piflar: ti si pa kar dober, če kar na pamet oz. na oko oceniš, kaj se da minimizirati in kaj ne Smile
Malce drila, malce sreče. Sicer pa zlato pravilo: Če je klobasa dolga, se da minimizirat. Laughing

lp
Nazaj na vrh
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.00
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 11:28 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Minimizacija je pravilna.
Spodaj imaš tabelo - se mi je dalo malo igračkati - kako sem pa prišel do nje naj pa sam malo pomisli - če tega ne zna potem pa zelo dvomim da bo naredil digitalno logiko oz. preklopna vezja.

tabela.gif
 Opis:
 Velikost datoteke:  2.23 KB
 Pogledana:  7734 krat

tabela.gif

piflar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 11:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Meni se zdi, da gre tu bolj za domačo nalogo. Mislim, od kod mu takšna funkcija, če očitno sploh ne ve kaj pomenijo "',*,+" ?! ehh...
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.90
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 11:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tole me pa spominja na mladeniča, ki prosi zdravnika, da skupaj ugotovita katero vrsto spolne bolezni ima prijatelj.
Zdravnik pa pravi: Kar hlače daj dol !

Jani
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 22:48
Aktiv.: 1.97
Kraj: Bela krajina

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 07, 2008 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moja napaka! Pri prepisovanju [slovenščina je zame španska vas] naredil eno napako in se ni dalo pokrajšat d'oh! Embarassed
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni