|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
kose19 Član

Pridružen-a: Sre 02 Mar 2005 19:37 Prispevkov: 1228 Aktiv.: 5.17 Kraj: okolica Kobarida
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 9:17 pm Naslov sporočila: Re: Nimam kače |
|
|
vilko je napisal/a: |
Imam star bojler, ki je obtočno ogrevan in nima kače, torej izmenjevalca toplote, in razmišljam o cenenem dodatku, ki bi dodatno poleti ogreval tisto kar imam, torej sanitarna voda v kolektorje.
Vem, pozimi bom moral spustiti vodo iz kolektorjev, še kak pomislek? |
Tvoj bojler nima štirih priključkov (dva za tehnološko vodo in dva za sanitarno vodo)? Saj to imajo tudi starejši 20 in več let.
Primer kako imam jaz to rešeno, tudi moj bojler ima samo eno spiralo za tehnološko vodo. Poleti imam ročne ventile odprte in kolektorje napolnjene z tehnološko vodo. Pozimi pa ventile zaprem in izpustim vodo iz kolektorjev.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
84.42 KB |
Pogledana: |
5 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 16.98 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Bakrene cevi se za pitno vodo kar na veliko uporabljajo. Če drugje ne v Veliki Britaniji. Koliko sem razbral se uporabljajo bakrene cevi izdelane iz čistejšega bakra.
Eurocopper
Edit:Dodal povezavo
_________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MarkoM Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29 Prispevkov: 2825 Aktiv.: 12.33 Kraj: Lovrenc na P.
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 9:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za pitno vodo se danes navadno uporabljajo plastične cevi. Dobijo se vsi komadi, kolene, T-komadi, čepi, reduciri itd. vari pa se skupaj s posebnimi grelnimi kleščami.
Baje se pa dobi tudi bakreno cev, ki je od znotraj prevlečena z neko snovjo in se lahko uporablja za pitno vodo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
podboj Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48 Prispevkov: 1251 Aktiv.: 5.27 Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Jan 10, 2008 9:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
No saj pipe za v kuhinjo imajo tudi bakrene cevi, sicer so znotraj pokromane, a kaj ko ta krom popoka, ko se jo zvije. Lotanje kolen na cevi za pitno vodo pa je zame vseeno malo preveč.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
grega Neznanec

Pridružen-a: Pet 14 Mar 2008 21:13 Prispevkov: 1 Aktiv.: 0.00 Kraj: kranj
|
Objavljeno: Pet Mar 14, 2008 9:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
zanima ce ma kaksne izkusnje z toplotno crpalko in sicer za t.c zraka-zrak kaksnem ima izkoristek pozimi
_________________ lep pozdrav |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 850 Aktiv.: 3.58
|
Objavljeno: Pet Okt 24, 2008 11:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zamenjati želim peč za centralno kurjavo - staro Stadlerco. Nabavil sem Seltronovo peč in bojler sonova 300. Glede na to, da celotne napeljave po hiši ne želim spreminjati, bom v kurilnici povezal podobno, kot je bilo sedaj. Vključil bom dodatni bojler, ki bo povezan tudi s kolektorji (sonova 300) ter dve črpalki z antigravitacijskimi ventili za vsak tokokrog. Imam pa eno vprašanje. V nekaterih tokokrogih se dajejo črpalke v povratni (hladni) vod, v nekaterih v odvod (topli). Predpostavljam, da je bilo včasih bolje, ker so peči "delovale" na višji temperaturi, če je bila črpalka vključena v povratni (hladni) vod, sedaj na nizkotemperaturnih pečeh pa je pravzaprav vseeno.
Zanima me tudi, ali ima protipovratni ventil (antigravitacijski) tudi kakšen poseben pogoj, kako mora biti obrnjen (gor ali sme biti tudi dol)? Imam takšne, ki se lahko nastavijo A- odprt, N-nepovratni ventil, F-zaprt. To sprašujem, ker bi v primeru vključitve črpalke v povratni vod antigravitacijski ventil postavil navzdol.
Na eni lokaciji sem to že uredil na podoben način in zadeva deluje v redu, so pa vse črpalke vključene v odvod (topli). Slišal sem, da to ni najbolje, ker se črpalke preveč grejejo, čeprav meni to deluje brez problema.
Povezavno (ker sem "štromar" ) mi je zadeva dokaj jasna, zavedam pa se, da je termodinamika, hidrodinamika posebna veja znanosti in da je tu poleg "pravilne" povezave potrebno paziti na vsak detajl - da gerdo vse cevi rahlo navzgor, da ni zračnih mostov, ... in da tu ni kakšnih večjih kompromisov.
Ker je med vami veliko strokovnjakov vas prosim za vaše odgovore in mnenje.
lp M.
_________________ Električni aparati delujejo na dim ... ko dim iz njih uide ... ne delujejo več! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1908 Aktiv.: 8.03 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Sob Okt 25, 2008 8:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Nepovratni ventil (dioda ) ima vzmet,ki ga zapira - tudi jaz imam enega "narobe obrnjenega " pa deluje OK.
Crpalka je praviloma vezana na dvizni vod (topla voda) razen pri soncnih kolektorjih, kjer se pricakuje toplotni udar v primeru pregretja.Naceloma pa ni vazno kje je
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 10 dni