www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

SMART HOUSE - pametna hiša
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
smartgsm
Član
Član

Pridružen-a: Sob 10 Apr 2004 11:54
Aktiv.: 1.54

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2008 11:21 am    Naslov sporočila:  SMART HOUSE - pametna hiša Odgovori s citatom

Ker sem brskal po forumu in na to temo nisem našel nič.

Rad pa bi nekaj naredil na to temo za svoje potrebe me zanima, ali je kdo zainteresiran za skupen projekt.

lp
Grega
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Glitch
Član
Član

Pridružen-a: Pet 07 Apr 2006 11:40
Aktiv.: 6.32

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2008 11:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malce več napiši o tematiki, če imaš že kakšne ideje. To temo se da povezati tudi s temo o komunikaciji po 230V.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2008 11:58 am    Naslov sporočila:  To Odgovori s citatom

To je kombinacija alarmne naprave in iz oddaljenosti krmiljenega avtomata, ki ti bodisi po svojem programu (ura, senzorji) vklaplja določne naprave (ogrevanje, luči, alarmno sireno ali luč..) bodisi do počne na ukaz 'od zunaj', se pravi iz tipkovnice ali preko komunikacije, ki bodi običajno praktična, in za to so GSM telefonski aparati kot nalašč. Tja tudi lastnika obvešča o nepredvidenih okoliščinah (vlom, izredni mraz, prazen akumulator) pa tudi pošlje na zahtevo poročilo o stanju (kakšne so temperature, stanje akumulatorja, nivoja kurilnega olja v cisterni, itd itd.)

Zavisi od človeške fantazije in volje, do kam to speljati. Tehnologija je danes na razpolago.

Osnova za razmišljanje in nadgradnjo je lahko recimo članek v SE z naslovom 'Z SMS-i vodeni avtomat'
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2008 12:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne bo nesporazuma, vem kaj je hišna avtomatizacija in kaj se lahko naredi. Zanimajo me konkretne rešitve in ideje. Tisti del, ki si ga napisal o fantaziji... želimo več od fantazije, nekaj uporabnega.
Nazaj na vrh
chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.66
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2008 12:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz sem že razmišljal o tem, pa zaradi pomanjkanja časa nisem še nič naredil.

Sicer sem jaz razmišljal tudi v smeri upravljanja preko bluetootha - telefon, s katerim bi lahko kontroliral luči, alarm, vrata, ventile na radiatorjih, druge el. porabnike ... Imel bi neko centralno enoto, ki bi se preko zigbee-ja pogovarjala z moduli, tako da ne bi bilo potrebno napeljevati nobenih kablov - modul bi se samo vključil v el. omrežje, se prijavil centralni enoti, ta bi pa potem upravljala z njim.

Narediti se da marsikaj, časa pa na žalost nikoli ni dovolj. No, moj računalnik reče biip, ko pridem s telefonom v sobo, kaj več pa v tej smeri nisem naredil Smile

LP!
Nazaj na vrh
smartgsm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2008 12:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

nekaj takega sem ime v mislih:

I/O MODUL:
8x digitalni vhod (tipka, eventuleno 220 v)
8x digitalni izhod( rele, triac z opto (dimmer)
8x analogni vhod (temperatura,napetost, IR senzorji
1x IR RC5 vhod( uporba low cost ir daljincev)
1x 485 komunikacija ( mogoče CAN, ampak 485 mam raje)

master modul:
ustrezen CPU z dovolj rama, SD kartico za logiranje.
ETHERNET, gsm MODUL.

ALI PA pc z ustreznim programom.
Nazaj na vrh
mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.46
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2008 2:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

smart

Jaz bi bil poleg.

Moja ideja bi bila v končni fazi PC(Linux), povezan na internet, WAP, HTTP, mogoče še GSM dial in, VPN, ....
Nazaj na vrh
California
Član
Član

Pridružen-a: Pet 26 Avg 2005 19:48
Aktiv.: 1.00
Kraj: Hrastnik

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 10, 2008 3:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam nekaj podobnega že nekaj let. Sistem je zgrajen na PC-ju P166MMX, 256MB RAM, WIN98, LabView in PCI kartica z 16 DI, 16 DO. Na enem od vhodov je možno merit frekvenco TTL impulzov do 10MHz. Sistem je v mreži z PC-jem v dnevni, mape v skupni rabi niso problem, namizje vidim preko VNC-ja, možno se je povezat na sistem preko interneta in to je to. Že nekaj časa pa razmišljam o dodatkih, kot so IR RC5, RF, GSM, video kamera ...

Izkušnje so na voljo ...

Lp
Vlado

smartgsm
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 11, 2008 9:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

I/O :
Zadevo bi zgradil okoli atmega32 ali pa ARM.
Predvsem pa mi je interes, da naredimo nekaj skupaj.

Glavni cpu pa bi bil ARM (najverjetneje).
Nazaj na vrh
silica
Član
Član

Pridružen-a: Ned 29 Avg 2004 20:01
Aktiv.: 1.52
Kraj: Logatec

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 11, 2008 9:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za glavni CPU bi jaz ostal na X86 arhitekturi. Recimo nekaj takega
kot je http://www.intel.com/products/motherboard/D201GLY2/index.htm
Istocasno tak sistem lahko prevzame se funkcijo Set Top Boxa...

V letu 2008 bo ARM7 zamenjan z Cotexom. V 2009 bo ARM9 in vec
zamenjan z X86 (Pentium M) arhitekturo, ARM9 pa se pomakne iz obmocja
procesorjev v vode mikrokontrolerjev.

LP Tomaz

chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.66
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 11, 2008 10:39 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

silica je napisal/a:

V letu 2008 bo ARM7 zamenjan z Cotexom. V 2009 bo ARM9 in vec
zamenjan z X86 (Pentium M) arhitekturo, ARM9 pa se pomakne iz obmocja
procesorjev v vode mikrokontrolerjev.

Hm. Zanimivo.

A bi lahko to malo bolj objasnil? A imajo slučajno namen nehati proizvajati ARM7? A je tukaj govor o mikrokontrolerjih ali mikroprocesorjih?

x86 ... kdo bi hotel s tem delati ... obupen asembler, čudna CISC arhitektura, ki jo nonstop štukajo z novimi ukazi, poraba - res je, da kak resen ARM procesor za PDA-je (xscale) in podobno porabi več kot igračka v stilu lpc2138, samo pentiumM ima pa porabo v čisto drugem razredu ...

LP!
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 11, 2008 2:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

chaos: zakaj hudica bi pa x86 programiral v asemblerju?

ARM7 se ne bo nehal proizvajati, ker bo se vedno nasel svoj prostor na trziscu.

Govorimo seveda o obojem Smile

ARM7, Cortex-M3, ARM966 -> mikrokrmilniki
ARM926E, Cortex-A8 -> procesorji

silica, x86 arhitektura bo nadomestila ARM9 samo v dolocenem delu in IMHO samo v okolici GHz. Tam okoli 200 MHz bo se vedno ARM9 oz. Cortex. No... vem da vcasih ves vec kot prevec ne bom dal roke v ogenj.

Malce me skrbi, da ste zaceli mesati jabolka in hruske z glavnimi enotami itd.

Male enote: zelo low power, zelo majhna velikost, procesorska moc ni tako pomembna, razen ce misli mikro (poleg enostavnih funkcij) izvajati neke hude komunikacijske protokole. Komunikacija: wireless, powerline, RS485 (ce je na voljo fizicni kanal v steni za vleko kablov).

Srednje enote: low power, majhna velikost, display, zmogljiv mlincek, ki je sposoben obdelati podatke malih enot, jih prikazati in tudi poslati veliki enoti. Komunikacija: poleg tiste za male enote se kaksen ethernet. To je v neki meri glavna enota.

Velika enota: sedaj lahko menjamo PC. Ni nujno potrebna za delovanje celotnega sistema.
Nazaj na vrh
Dorijan
Član
Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48
Aktiv.: 12.40
Kraj: južnoprimorska

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 22, 2008 12:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da malo oživim to temo, pred kratkim je Intel dal ven atom procesorje in plato http://www.tranquilpc-shop.co.uk/acatalog/Motherboards.html, ki ima porabo 4W!(1.6GHz, do 2GB rama) in za povrh ima še poleg standardnih priključkov že skoraj pozabljena LPT in COM port, ki olajšata izdelavo komponent v domači delavnici.

Najbolje je uporabiti konnex www.knx.org sistem za komunikacijo med napravami, (podpira TwistedPair, powerline, radijsko 868MHz(tudi zigbee), ethernet in še nekaj drugih. Pri takem sistemu je tudi možnost upravljanja prek interneta, sms-a, javanskih aplikacij,
in tudi komercialnih "touch panelov" kot središče sistema, vendar morajo naprave znati delovati neodvisno od centralne enote.
Nazaj na vrh
Glitch
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 22, 2008 12:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Dorijan, ja teli atomi so prav zanimivi. Lahko pogledaš tudi med novice, kjer sem dal link do ene maticne plosce, tukaj se enkrat: http://www.minipc.de/catalog/il/934
Silica je imel takrat prav o pohodu x86 arhitekture na low power segment.

Pa kaj je zdaj s tem konnexom, ki se se packa že n let.
Nazaj na vrh
mona
Član
Član

Pridružen-a: Tor 09 Dec 2003 19:26
Aktiv.: 0.69
Kraj: okolica Ljubljane

PrispevekObjavljeno: Pon Jun 23, 2008 12:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ja imam enega atoma doma... zanimiva zadeva edino southbridge se prevec greje... pa na freebsd-ju ni se driverja za lan kartico (hocem napravit router z pfsensom... pa ne gre ). linux driverji pa delajo... ce kdo ve za kaksno dobro linux distribucijo za firewall, qos in ostale zadeva naj napise
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 495 dni