|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
trully1 Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2003 20:20 Prispevkov: 216 Aktiv.: 0.91 Kraj: Železniki
|
Objavljeno: Ned Nov 14, 2004 12:43 pm Naslov sporočila: Polnilec baterij |
|
|
Zdravo
Imam eno vprašanje za vse ki ste že delali polnilec za NiCd/NiMH baterije.
Zanima me kakšen je tok polnenja baterij, če nastavim nek fiksen tok polneja z uporom npr: 1A kar pomeni 1C (za 1000 mAH baterije), ter na čipu nastavim možnost npr: C/2. Ali potem tok polnenja znaša 500mA in ga avtomatsko razpolovi čip ali pa moram tok 500mA nastaviti z novim uporom in C/2 določa le čas polnjenja?
Hvala in lep pozdrav
Matjaž
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 850 Aktiv.: 3.58
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2004 4:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Moram priznati, da pravzaprav ne vem točno, kaj želiš, oz kateri sistem polnjenja uporabljaš. Tu mislim na integrirano vezje, ki ga uporabljaš. Polnilniki NiCd baterij so različni. Nizkocenovni polnilniki vsiljujejo konstanten tok bateriji. To je sicer v redu, je pa problem, ker imajo NiCd baterije spominski efekt.
Tudi tok polnjenja je majhen, kar pomeni, da moraš dolgo časa polniti baterije. Na sami bateriji piše s kakšnim tokom polniš in koliko časa.
Problem takšnega polnjenja je v tem, da po nekaj polnjenjih in praznjenjih baterija izgubi na kapaciteti.
Jaz sem poizkusil s sistemom polnjenja ECS. Zadeva se je krasno obnesla. Baterijo NiCd kapacitete napr. 700mAh lahko napolnim v cca 1 uri s tokom 0.5A oz 1A.
Sistem je narejen tako, da izmeri elektrokemično stanje baterije, potem pa le to polni z impulzi različnih amplitud in dolžin. S tem preprečuje spominski efekt, pa tudi bolje napolni včasih tudi že dokaj iztrošene baterije.
... še fotografija mojega polnilca:
Poglej si še te strani:
http://www.harpoon.si/harpoon/navtika/Teksti/ECS%20polnilec%20AP17.pdf
Opis: |
Načrt polnilnika NiCd NIMh in PB |
|
Velikost datoteke: |
598.8 KB |
Pogledana: |
44 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smatjaz Član

Pridružen-a: Pon 10 Nov 2003 16:33 Prispevkov: 850 Aktiv.: 3.58
|
Objavljeno: Pon Nov 15, 2004 4:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hotel sem pripeti še načrt, pa mi je prejšnji post malo ponagajal. Se je kar dvakrat pojavil.
Tukaj še načrt:
LP Matjaž
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
ECS_accu.pdf |
Velikost datoteke: |
87.74 KB |
Downloadano: |
50 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni