www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ojačevalec z diskretnimi elementi
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.10
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2008 7:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ali si kake elemente dodal ali spreminjal?
Tudi slika tiskanine bi prav prišla.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.95

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2008 7:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:

Nestabilnost lahko povzroči tudi prevelika kapacitivnost kabla za zvočnike

Ali se v primeru, da med varovalko in podnožje pride malo nesnage (termo pasta recimo) lahko tam pojavi toliko kapacitivnosti??
In pa upor v povratni vezavi imam metal plast- morda je bolje žični, ki je tudi dušilka? Kaj vem, ugibam!
lp

borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2008 7:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V tem primeru kapacitivnost kabla ne igra vlogo. Tudi tip upora v povratni vezavi ne. Kakšne izhodne tranzistorje imaš, kateri operacijski ojačevalec si uporabil? Ti le MJ so kar stari tipi.
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2008 9:05 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še nekaj bolj pomembnega. Vezije na sliki ima grobo napako. Pina 2 in 3 OPA morata biti med sabo zamenjana. Povratna vezava preko 100k mora biti vezana na pin 2.
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2008 9:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nic cudnega, da oscilira Laughing
protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2008 9:19 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

uuuuuu...hudo....
je pa res da sem tudi jaz že zeznil ko sem risal načrt in zavrtel operacijski horizontalno - in s tem zamenjal plus in minus napajanja - seveda je bel dim ušel in naprava je nehala delati...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2008 9:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upam, da si preizkušal na uporu in ne na zvočniku. Tako ga lahko ga skuriš. Ali pa varovalko zmanjšaj na 1A.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Jan 13, 2008 11:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
Še nekaj bolj pomembnega. Vezije na sliki ima grobo napako. Pina 2 in 3 OPA morata biti med sabo zamenjana. Povratna vezava preko 100k mora biti vezana na pin 2.

Ne ne, tisto je še stara shema in je imela napako. To ni problem in imam prav povezano- upor 100K pride na pin 2

jobber
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Maj 2005 18:58
Aktiv.: 0.46
Kraj: Bohinj / Lj

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2008 12:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

borber je napisal/a:
Ti le MJ so kar stari tipi.

Kaj pa je slaba lastnost teh MJ tranzistorjev? Sam imam namreč namen izdelati C70 (pomanjšani C200), ki prav tako uporablja MJ-je.
Nazaj na vrh
zodiac13
Član
Član

Pridružen-a: Sre 01 Avg 2007 14:22
Aktiv.: 0.21
Kraj: Lj-Bežigrad

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2008 12:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jobber je napisal/a:
borber je napisal/a:
Ti le MJ so kar stari tipi.

Kaj pa je slaba lastnost teh MJ tranzistorjev? Sam imam namreč namen izdelati C70 (pomanjšani C200), ki prav tako uporablja MJ-je.

Priporočam obisk www.diyaudio.com
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
borber
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2008 12:35 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@jobber
Napisal sem, da so stari, ne pa da so slabi. Slabost je mogoče le TO-3 ohišje.
Nazaj na vrh
jobber
Član
Član

Pridružen-a: Sob 07 Maj 2005 18:58
Aktiv.: 0.46
Kraj: Bohinj / Lj

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2008 1:08 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ker so stari, sem sklepal, da niso tako dobri. Oziroma, da obsajajo kakšni bolši nadomestki. Rolling Eyes
Ohišje pa me pravzaprav ne moti. Če pa bi me pa bi verjetno lahko uporabil kar TIP2955/3055.
Nazaj na vrh
ro-bi
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2008 8:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jobber je napisal/a:
Če pa bi me pa bi verjetno lahko uporabil kar TIP2955/3055.

Tvoji so bipolarci, tukaj je pa govora o darlingtonih (mj3001).Za tvoj primer svetujejo uporabo TIP2955/3055 , ker bi naj bili boljši od MJ. Eni pa celo trdijo, da je zadnja leta to enak tranzistor z drugim napisom!

Jaz imam notri BDX66/67

protoncek
Član
Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41
Aktiv.: 42.67
Kraj: Mengeš

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2008 9:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

boljši nadomestek (darlington) MJ2501/3001 so (sicer tudi stari) BDX66/67. Ko sem jaz delal ojačevalec je bila njihova cena 5x večja od MJ-tov. Kot prvo imajo že frekvenčni pas 9M, MJ pa mislim da okoli 1M. Kolega jih je dal notri takrat in je bila razlika slišna - ne ogromna, ampak slišna (na bolje, seveda).
Zodiac--> po moje je tisti načrt bolj tako-tako. Kot prvo vsebnost 2N3055 takoj daje sliko slabega ojačevalca. Svoje čase so kolegi delali s tem tranzistorjem in rezultati niso bili ravno dobri... Obstajajo boljši načrti, ki niso dražji ali bolj komplicirani za izdelavo. Poglej na gornji link in boš gotovo našel kaj boljšega.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zodiac13
Član
Član

Pridružen-a: Sre 01 Avg 2007 14:22
Aktiv.: 0.21
Kraj: Lj-Bežigrad

PrispevekObjavljeno: Pon Jan 14, 2008 9:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@Protoncek--->vrjetno si v spodnjem odstavku mislil uporabnika jobber
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11  Naslednja
Stran 9 od 11

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni