www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Pokvarjen piksel na TV???

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MEK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 16:58
Aktiv.: 0.35
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 22, 2008 4:29 pm    Naslov sporočila:  Pokvarjen piksel na TV??? Odgovori s citatom

Zdravo!

Na plazma TV sem opazil, da pri temni sliki (siva oz. črna) en piksel utripa zeleno. Oziroma če drugače povem; piksel je sestavljen iz Rdečega, Modrega in Zelenega podpiksla. Utripa pa samo zelen podpiksel.

Torej situacija zgleda tako: celotna slika je bolj ali manj črna, razen ta piksel utripa zeleno. Ampak to ne vedno, samo včasih. Zdej ko sem to opazil, tega ne morem več spregledat, sicer pa je težko opazit.

Mogoče kdo ve kaj bi lahko to bilo oz. kaj bi lahko bil vzrok? Plazma je stara 1 mesec.

Toni
Član
Član

Pridružen-a: Sre 02 Maj 2007 13:21
Aktiv.: 0.54
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 22, 2008 4:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je stara 1 mesec, potem mora biti še v garanciji.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 22, 2008 4:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Samo problem je v tem da je pri (ne vseh, vsaj zdi se mi) proizvajalcih potrebno več mrtvih pikslov da upoštevajo reklamacijo oz. garancijo.
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Jan 22, 2008 4:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Poglej na web proizvajalca, koliko pikslov (live, dead, blinking) je potrebno za reklamacijo. Če te zares moti, z črnim flumastrom nariši piko čez njega. Pod določenim kotom blinkanje ne bo več vidno. Črna pika je manj opazna od svetlečega in bistveno manj od blinkajočega piksla. Občasno blinkanje pa kaže, da se nekaj kvari....

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
matic_scetinec
Član
Član

Pridružen-a: Tor 15 Jan 2008 17:11
Aktiv.: 4.68
Kraj: Brezovica pri Ljubljani

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 23, 2008 12:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Domenius je napisal/a:
Samo problem je v tem da je pri (ne vseh, vsaj zdi se mi) proizvajalcih potrebno več mrtvih pikslov da upoštevajo reklamacijo oz. garancijo.

Zdravo!

Če jaz prav vem, morajo biti mrtvi vsaj trije piksli, da upoštevalo garancijo.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Domenius
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Nov 2005 14:15
Aktiv.: 5.01
Kraj: Medvode

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 23, 2008 1:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Odvisno od firme.
reber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20
Aktiv.: 9.61
Kraj: Bled

PrispevekObjavljeno: Sre Jan 23, 2008 9:58 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz sem kupil pred enim letom in pol gorenjev LCD televizor. Imel je 1 ali 2 mrtvi piki pa še 1 ali 2 pokvarjeni na pol. Kličem na servis, pa so mi povedali, da morajo biti vsaj 3 pike na določeni razdalji v krogu določenega premera ...
Glede mrtvih pik je res odvisno od proizvajalca.

Še moja izkušnja:

Ker je bil televizor kupljen preko interneta, sem ga enostavno zamenjal v roku 15 dni. Kupil sem ga v Merkurju, sem se pa dogovoril tako, da sem šel po trgovinah Merkur, s seboj vzel notesnik in televizor priključil na VGA in zagnal program Nokia test monitor, in generiral različne barve čez cel ekran, da sem videl, če so vse pike pri življenju Razz

Televizor sem našel kar v privi in najblišji trgovini, stestiran, bil je tam že dobrih 14 dni, prižgan vsak dan po 10 ur. Preizkušenega sem rezerviral, tistega z mrtvimi pikami pa vrnil v Merkur v LJ na Viču. Če bi kaj komplicirali, bi televizor samo vrnil po pogojih o vračilu in nezadovoljstvu, potem pa kupil drugega ali pa tudi ne.

ro-bi
Član
Član

Pridružen-a: Ned 28 Jan 2007 16:53
Aktiv.: 15.98

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 12:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pri fotoaparatih to rešijo z pixel mapping-om in sicer izklopijo nedelujoče pike.
Ali to gre pri TV-jih pa ne vem
lp

igo
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 12:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ro-bi je napisal/a:
Pri fotoaparatih to rešijo z pixel mapping-om in sicer izklopijo nedelujoče pike.
Ali to gre pri TV-jih pa ne vem
lp
Pri fotoaparatu lahko polovica pikslov ne dela (pod pogojem, da so nedelujoči razporejeni kot polja na šahovnici Rolling Eyes ), pa se da dobiti ven fotografijo. Vmesne točke se določi z interpolacijo - vzame se ustrezno uteženo povprečje okoliških točk v x in y smeri.

Pri TV se ne da interpolirati okvarjenega piksla, saj je rezultat vedno enak nič.
Oziroma je rezultat nekaj zelenega (če modri in rdeči del piksla ne delata).

Za "povprečenje" okoliških pikslov, bi moral okvarjen in še par okoliških pikslov (zelo drobna kapljica) pobarvati s prosojno-vijoličastim lakom za nohte. Vijoličasta prepušča rdečo in modro, zelene pa ne. Zadeva mora biti dovolj prosojna, da pride skozi svetloba okoliških pikslov. Del rdeče in modre svetlobe iz okoliških pikslov se bo razpršil po kapljici (ker lak za nohte vsebuje kristale pigmenta) in nudil manjkajoče "povprečje" okvarjenemu pikslu. Hkrati bo kapljica zadušila izstopanje zelene barve.

Nimam plazme doma. Napisal sem povsem na slepo na osnovi teorije filtrov svetlobe, bi pa bilo zanimivo poskusiti. Poleg prosojno-vijoličastega bi bil tudi prosojno-bel lak primeren za poskus.
Kaj bo pokazala praksa pa ... glej moj podpis.

Pri čiščenju zaslona bo po novem treba malo manj drgniti.
LP,
Igor

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.69
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 10:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če je TV še v garanciji, lahko poskrbiš, da vsi piksli nehajo delat, pa TV garancijsko zamenjajo. Twisted Evil

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tinat
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 24 Jan 2008 11:51
Aktiv.: 0.00

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 11:55 am    Naslov sporočila:  rdeč zaslon Odgovori s citatom

Čau!

Jst imam pa problem z rdečim zaslonom na lcd-ju od tv-ja?

A bi mi kdo znal povedat kaj je narobe?

Al pa če mi pusti tel.št in mi pride proti plačilu popravit?
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MEK
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 16:58
Aktiv.: 0.35
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 24, 2008 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Barvanje z raznimi barvami, flomastri itd. ... definitivno odpade.

TV je seveda še pod garancijo. Gre namreč za Panasonic. Ravno danes sem klical na servis in razložil zadevo. Sogovornik me je samo debelo poslušal in bil ves začuden, ne vem čemu tako, bil je brez besed Smile No na koncu je rekel, da naj pripeljem TV k njim.

Nerad bi vozil TV kamorkoli, ker je lepo zmontiran Smile. Ampak seveda, če hočem imet popravljenega, potem ga bom očitno moral peljat na servis. Drug problem je prevoz. Problem prevoza plazme je v tem, da se mora transportirati izključno v pokončnem položaju (kar je na veliko napisano in narisano tudi na škatli), kar je problem za navaden avto. Škatla je namreč visoka nekje 80cm. Pravijo, da se lahko plazma/plin "razlije". Jaz sicer ne razumem točno kaj gre lahko narobe če ga voziš v ležečem položaju. Pomoje samo zato, da slučajno ne bi počilo steklo na ekranu, ker so mere dokaj velike in samo steklo/ekran v škatli ni podprto s stiroporom (LCDji nimajo tega problema. Nimajo stekla, pomoje zato). Mogoče kdo kaj ve v čem je finta?

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 498 dni