www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Zračna puška - čiščenje
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
BostjanVidmar
Član
Član

Pridružen-a: Sre 30 Jan 2008 13:46
Aktiv.: 1.41
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 4:30 pm    Naslov sporočila:  Zračna puška - čiščenje Odgovori s citatom

Zdravo.

Imam TOLE lepotico z daljnogledom. Zanima me če kdo ve kako se te puške čistijo? Na kakšen način in s čim? Ali moraš paziti s čim čistiš les in s čim kovino?
Prosim za malo informacij s tega področja, ker z googlom nisem nič našel.

chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.65
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 5:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zunanjost načeloma ni treba čistiti, če se ravno s puško ne valjaš po blatu. Obrišeš s krpo, pa je. Paziti moraš na kovinske dele, da ne oksidirajo - za to se menda dobi neko olje oz. premaz, samo jaz tega še nikoli nisem uporabljal.

Raje bolj skrbi za čiščenje notranjosti cevi - kupi si tisto šipko, sploh če imaš kakšno high-velocity zračno ... se pozna ...

Mimogrede, kako se obnese ta sistem z napenjanjem pod cevjo? Jaz imam v bistvu rajši kar prelomno cev, takšne kot jih imajo Gamo Hunter, ki so za moje pojme itak najboljše in najlepše Smile

LP!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
joni
Član
Član

Pridružen-a: Ned 03 Dec 2006 11:55
Aktiv.: 0.19
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za čiščene notranjih delov oz. cevi ti priporocam breakfree, ki se dobi v spreju ali v steklenički kot olje. Za zunanjost ga lahko tudi uporabis, samo po uporabi pusko obriši z krpo.
tangosierra
Član
Član

Pridružen-a: Sre 09 Maj 2007 22:41
Aktiv.: 0.10

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 5:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nazadnje urejal/a tangosierra Čet Jan 31, 2008 5:42 pm; skupaj popravljeno 2 krat
Nazaj na vrh
Calidore
Član
Član

Pridružen-a: Čet 10 Avg 2006 14:44
Aktiv.: 0.05

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 5:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Cev je priporočljivo očistiti po ~500 strelih, tako sem slišal in tako delam imam pa Cometo 220.

lp.
Nazaj na vrh
joni
Član
Član

Pridružen-a: Ned 03 Dec 2006 11:55
Aktiv.: 0.19

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 5:29 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vsako orozje oz. puško, pa naj bo to zracno ali kakrsnakoli, je priporocljivo čistiti po uporabi, saj cev rjavi ce ni "podmazana".
BostjanVidmar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 5:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala za nasvete.

@chaos: S spodnjim napenjanjem je sicer težje napeti puško, a je lepše (po mojem) in je močnejša 280m/s

@tangosierra: Res je, to nima zveze z elektroniko, zato pa je pod rubriko:''Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom''

BostjanVidmar
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 5:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Je že kdo probal TO?
gargamel
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jan 2008 11:42
Aktiv.: 0.60
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 8:09 pm    Naslov sporočila:  čiščenje puške Odgovori s citatom

Omenjena puška je puška nižjega cenovnega razreda. Norconia B4, Nemške izdelave.
Če je puška nova ti priporočam, da najprej odstraniš kopito(odviješ tri vijake). Ko boš odstranil kopito si oglej del v katerem se nahaja prožilni mehanizem, in preveri kovinske palčke ki ga držijo skupaj. V kolikor niso 100% stabilne najbolje da jih nekoliko zakuješ s tolčkalom, kajti poznam primer ko so se pri puški te vrste po cca 500 strelih te vezne palčke nekoliko "losale" in se je dogajalo da se je prožilni mehanizem na čas sprožil sam od sebe takoj ko si vstavil naboj. Puška namreč nima varovalke. Sama puška kot taka za začetnika ni napačna,zelo preprosto jo je mogoče predelati da je še močnejša, kar pa ni dovoljeno če nimaš licence puškarja.

Za čiščenje orožja pa priporočam kar protikorozijsko olje v spreju. Jaz uporabljam olje znamke krown http://www.tri-krone.si/9.html in sem z njim zelo zadovoljen, verjetno pa je dober tudi wd40. Puško pa priporočam da redno čistiš tako da jo nekoliko poškropiš po kovinskem delu, nato pa jo obrišeš s suho krpo. Če pa malo olja uide na kopito pa tudi ni tak problem, saj mu ne bo škodoval.

Glede pušk s stranskim in spodnjim napenjanjem pa mislim da so bolj točne, saj cev ostane "fiksna" dlje časa. (vsaj pri puškah nižjega cenovnega razreda, profesionalne puške pa verjemem da kljub lomlenju cevi ostanejo natančne).
Problematično je le vstavlanje metkov, kar pa se po nekaj strelih navadiš.

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 8:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

WD40 od srca odsvetujem.
Na dolgi rok je namreč higroskopen in naredi veliko več škode kot bi ga navadno motorno olje...
Predlagam obisk kake trgovine s strelsko opremo in nakup namenskega olja.
Resda ima bolj izrazit vonj, pa vendar.
Hkrati jih lahko pobaraš za omenjeno šipko, verjetno pa boš dobil tudi kak dober nasvet iz prve roke.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ule
Član
Član

Pridružen-a: Tor 13 Jan 2004 20:32
Aktiv.: 6.68
Kraj: Babno Polje

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 8:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz svojo puško čistim takole.Na eno krpo dam malo olja, ga nanesem na puško in nato obrišem z suho krpo. V cev pa dam kako kapljico ali dve olja in potem pošljem en metek skozi. To je to.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
promehanik
Član
Član

Pridružen-a: Tor 29 Jul 2003 23:41
Aktiv.: 2.58

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 10:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malo izven teme, pa vseeno.

Citiram:
WD40 od srca odsvetujem.
Na dolgi rok je namreč higroskopen in naredi veliko več škode kot bi ga navadno motorno olje...

Tudi sam sem že naletel na takšne probleme. Zanima me zakaj je WD40 sploh uporaben v praksi? Na katerih področjih je "car"? To sem se že večkrat spraševal in nikdar nisem našel pravega odgovora.

lp, prom
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.91
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 10:52 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

promehanik je napisal/a:
Malo izven teme, pa vseeno.

Citiram:
WD40 od srca odsvetujem.

Tudi sam sem že naletel na takšne probleme. Zanima me zakaj je WD40 sploh uporaben v praksi? Na katerih področjih je "car"? To sem se že večkrat spraševal in nikdar nisem našel pravega odgovora.

lp, prom

Car je pred vsem pri razstavljanju. Recimo, ko je potrebno sneti nekaj, kar je vroče navlečeno ali nabito - recimo jermenico na elektromotorju, aluminijast ventilator na elektro motorju, zobnik ..., sorazmerno uspešen je tudi pri zapečenih vijakih, manj uspešen pri rjavih. Najboljša kombinacija je v kombinaciji s segrevanjem. Torej, najprej se mesto bogato poškropi. Lepo je, da je položaj dela, ki se želi sneti, razstaviti v takem položaju, da WD teče v spoj. Potem sledi segrevanje - avtogeno točkasto na hitro, gre tudi z fenom na vroč zrak. Paziti je potrebno le, da se os ne segreje preveč.
WD je smrt za ležaje. Paziti je potrebno, da slučajno ne zaide v ležaj. Mazivo je namreč izredno dobro topilo, ki bo v zelo kratkem času stopilo vso mast v ležaju. Le ta bo počasi iztekla iz ležaja... To pomeni ... NIKOLI ne uporabljajte WD ja pri sestavljanju sklopov sploh, če so v sklopih ležaji.

MadMax
Član
Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16
Aktiv.: 20.01

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 11:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

WD je v principu šrot. Kot je dejal Silvo, je predvsem topilo. Za razstavljanje pa obstajajo tudi boljše zadeve, pa naj bo to kak metafluxov sprej ali pa nekaj kapljic nafte.
"Car" je kvečjemu zato, ker se zmeraj najde pri roki. Marketing torej.

To, da je cenen komercialni izdelek, dokazuje že njegov ventilček, saj v nevemkoliko letih še niso naredili drugega kot on/off.
Pa kapni po dve kapljici WDja s cevko na vsak tečaj vhodnih vrat, brez da zašpricaš še pol stene zraven.

Še na samokolnici, če škriplje kolo, raje uporabim pivsko polivko kot pa WD...
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
walter
Član
Član

Pridružen-a: Pet 27 Jul 2007 21:36
Aktiv.: 0.06
Kraj: Preddvor

PrispevekObjavljeno: Čet Jan 31, 2008 11:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živjo!
Za čiščenje kovinskih delov puške ti najbolj priporočam BALLISTOL SPREJ .
Je uporaben za čiščenje in obenem zaščiti kovino pred korozijo.
Les kot vidim, je lakiran zato ga samo obriši z suho krpo poudarek na suho,
v nasprotnem primeru ti bo lak razpokal.
Cev ni potrebno čistiti z raznimi šibkami ampak samo malo posprejaš.
Pri zračnih puškah ni izgorevanja smodnika zato ne priporočam posebnih čistil
ali postopkov čiščenja.
Lep pozdrav!
Walter
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Vse kar nima zveze z elektroniko in računalništvom Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 496 dni