|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2008 10:24 am Naslov sporočila: Ink cartridge - čiščenje |
|
|
Po petih mesecih ali še malo več neuporabe inkjet printerja so se vse šobe na vseh barvnih kasetah povsem zamašile. Cleaning tool od printerja: nič. Pomagalo ni vsaj enourno namakanje v: etanolu, metanolu, izopropanolu, vroči vodi, kuhinjskem čistilu za posodo, čistilu za zaslone, WD40, pa še kaj. Pri tem sem prej omenjene kemikalije kombiniral še z ultrazvočnim čistilcem. Poizkusil sem tudi sesanje z lot pumpico. Popolnoma brez uspeha.
Šobe so izjemno majhne, barva se strdi v notranjosti cevke in tako topilo nima stika z strjeno barvo. V brezupu sem barvo nataknil na sesalec za prah in ga dal na polno moč. Po približno treh sekundah je vrečka dobila barvo. Test printa je pokazal, da so se odprle skoraj vse šobe. Preostale je do konca očistil ultrazvočni čistilec. Printer tool je pokazal, da je bila izguba barve minimalna.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
M.Pecar Član

Pridružen-a: Tor 30 Jan 2007 18:56 Prispevkov: 142 Aktiv.: 0.63 Kraj: Lj.Crnuce
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2008 10:29 am Naslov sporočila: |
|
|
Lahko se poves, za kateri printer se to gre?
Ker HP-ji imajo glavo skupaj z barvo in samo zamenjas kartuso, pri Epsonih se menja samo barvo in ce se glava zasusi skoraj ni drugega kot servis in menjava glave, itd. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.71 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2008 11:35 am Naslov sporočila: |
|
|
HP 930C. Ima črno in barvno kartušo. Nov komplet barve stane približno toliko kot nov printer. Nov printer ima kaseto za 10 mililitrov barve, nova kupljena kaseta pa ima 25 ml, torej se splača kupovati kasete, ne novega printerja. Če sesalec lahko očisti HPja, bi verjetno tudi epsonovo glavo, saj so piksli (luknjice) približno enako veliki. Ker ima epson barvo posebej, bi bile izgube barve nič.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Highlag Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42 Prispevkov: 4034 Aktiv.: 17.03 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2008 11:49 am Naslov sporočila: |
|
|
Kartuše za HP printerje - Črne sem čistil že nekajkrat in vedno je pomagala destilirana voda s katero sem omočil vatirano palčko s katero sem nekajkrat podrgnil po delu glave, ki iztiska črnilo. _________________ If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
M.Pecar Član

|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2008 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz imam HP930C tako doma kot v sluzbi, odlicna printerja, oba delata ze 6(7) let brezhibno. Najprej sem ga kupil za doma, ko sem ugotovil, kako dober je, sem pa se enega narocil v sluzbi. Je pa dobro, da vsak mesec sprintas vsaj par strani, da se ne zasusi kartusa. Sicer pa moj sin zadnje case stalno printa razna vezja (Vegova 3. letnik).
Enega Epsona v sluzbi smo pa vrgli stran, ker se menjava glave ni splacala. Pri HP-ju pa tudi ce je kartusa popolnoma zanic, jo menjas in printer dela dalje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.94 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2008 1:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
M.Pecar je napisal/a: |
Tudi jaz imam HP930C tako doma kot v sluzbi, odlicna printerja, .... |
Odvisno po čem ga ocenjuješ, ter koliko tiskaš. Če bi mesečno natisnil kakih 1000 listov, ter bi moral sam kupavati kartuše bi sigurno spremenil mnenje.
Kakih 10 let sem v podjetju kjer sem bil prej zaposlen skrbel za informatiko. Na firmi je bilo kakih 40 tiskalnikov. 5 ali 6 matričnih Epson (LQ670 če se prav spomnim) pet ali šest inkjetov po večini HP-ji ter nekaj multiunkcijskih inkjet naprav Multipass (Cannon) ostali so bili laserji Hp, Brother ter Minolata.
Takrat sem naredil kalkulacijo glede na kolčino natisnjenega papiraja.
Daleč najbolj potratni so bili HPjevi inkjet tiskalniki. Sledili so multipasi z bistveno manjšo porabo, še cenejši tisk je bil na HP-jevih laserjih, sledila je Minolta ter Brother. Razred zase so bili matrični tiskalniki - razlog je seveda znan - tiskali so po večini račune ter fakture in to na firma papir. Poleg tega so trakovi praktično zastonj glede na toner ter kartuše.
Moj prvi domači tiskalnik je bil HP810C na kar je sledil HP840C. Laserji so v tistem času bili za domačo rabo cenovno nedostopni. Sedaj imam HPLJ1020
Koliko strani je bilo natisnjeno do sedaj s priloženim tonerjem lahko vidiš v scerenshotu v prilogi. Za tiskalnik sem takrat dal nekaj več kot 100Eur.
 _________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
M.Pecar Član

|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2008 1:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hja, nisem omenil, doma in v sluzbi imam HP 930C in HP Laserjet 1200. Inkjet za slike, fotografije (par fotografij, vec kot deset ze posljem v fotografski studio), laserski pa za obicajno printanje vsega ostalega. V sluzbi imam tudi barvni laser (HP3550), vendar je inkjet print na fotopapir najboljsi. Pac odvisno kaj rabis. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Pet Feb 01, 2008 2:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Highlag je napisal/a: |
...vedno je pomagala destilirana voda s katero sem omočil vatirano palčko s katero sem nekajkrat podrgnil po delu glave, ki iztiska črnilo. |
Tako čiščenje pomaga, ko se črnilo strdi na površini glave. Če je glava dalj časa neuporabljana, to ne pomaga.
Barvni inkjet (low cost) je primeren samo za manjšo (domačo) uporabo. Nekaj listov (en ali dva) povprečno na dan.
V naši firmi smo ven pometali vse barvne inkjet printerje, ker je veliko predrago. Tisti ki potrebujejo imajo pri sebi črnobele laserje (cenejše modele). Preostali imajo v sharingu večje črnobele ali barvne laserje.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 493 dni