|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matijap Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24 Prispevkov: 230 Aktiv.: 0.97 Kraj: Žirovnica, LJ
|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 10:03 pm Naslov sporočila: WinPic800 |
|
|
Ko sem iskal orodje, s katerim se da sprogramirati 18F4550 za ICD2 klon, sem odkril zanimiv program za programiranje PIC-ev, ki podpira mnogo (tudi novejših) mikrokontrolerjev. Imenuje se WinPic800. Morda bo uporaben še komu.
Da se tudi poljubno nastaviti kabel. Prilagam sliko, s katere so razvidne nastavitve za povezavo s Silvotovim LPT kablom za Elektorjevo testno ploščo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
43.23 KB |
Pogledana: |
28 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.57
|
Objavljeno: Sre Jan 30, 2008 11:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pazi na verzije ... 3.62a je nekam cudna (nekaterih MCUjev ne podpira normalno - identifikacija ne deluje). Jaz uporabljam 3.61 ze dlje casa in ji nic ne manjka, deluje pa tisto, kar ne v 3.62a.
_________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matijap Član

Pridružen-a: Sob 05 Jun 2004 23:24 Prispevkov: 230 Aktiv.: 0.97 Kraj: Žirovnica, LJ
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2008 1:15 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za namig. Te različice na internetu ne najdem, bi jo mogoče lahko pripel na forum? Hvala!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Sob Feb 02, 2008 9:30 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Sokrat ali je potrebno še kaj drugega nastavit v tem programu?
Jaz sem naredil RCD programator, ki si ga priporočil v eni podobni temi.
Prej sem imel verzijo programa 3,62,ki pa jo ti ne priporočaš.
Sedaj pa sem instaliral to verzijo, ki si jo pripel tu
Tisti prej mi je zaznal ta programator sedaj ga pa noče več.
Nisem neki ekspert za te programe rad bi si samo sprogramiral en pic 16f628a za
LCF meter, ki je tudi objavljen v tej temi
Prav zaprav bi moral biti pic brez A a ko sem zadnjič kupoval v HTE sem rekel naj mi da 628 a ko sem doma pogledal je bil z a in mi je javilo pri programiranju napako.
No danes sem hotel poskusiti dati v ta pic en HEX,ki je za A verzijo no in sedaj mi noče zaznati programatorja.
Verzijo 3,62 sem zbrisal in instalital tega, ki si ga pripel pa se mi to dogaja sem potem poskusil dati nazaj to3.62 pa je isto ne vem kaj naj naredim.
V setings hardver imam nastavljeno na JDM programer.
LP Srečko
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sob Feb 02, 2008 10:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po cem sploh sklepas da "ne zazna programatorja" - izbira Hardware Test ali kaj podobnega ? RCD/JDM nima nicesar, po cemer bi ga bilo mogoce zaznati, niti povratne vezave za vse pine (zaradi nacina programiranja PICov ima loopback za PGD linijo, a tega program ne uporablja za test).
Predvidevam, da se to dogaja na istem racunalniku, na istem serijskem portu, kjer je prej delovalo s tistim istim mikrokontolerjem, a z drugo verzijo programa (ce kaj od tega ne drzi, potem, me popravi). Ali imas nastavitve linij enake kot pri 3.62a ? To lahko preizkusis tako, da odkljukas "Blockade configuration" in kliknes Test v vrstici Vpp. To mora povzrociti, da se na Vcc pinu znajde priblizno 5V, na Vpp pa 12+V. Dokler je odkljukano, je napetost negativna (za en P-N padec pod maso).
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.28 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 4:18 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sokrat je napisal/a: |
Po cem sploh sklepas da "ne zazna programatorja" - izbira Hardware Test ali kaj podobnega ? RCD/JDM nima nicesar, po cemer bi ga bilo mogoce zaznati, niti povratne vezave za vse pine (zaradi nacina programiranja PICov ima loopback za PGD linijo, a tega program ne uporablja za test).
|
Ja tako kot si napisal sem preizkušal. Sem mislil, da mora pokazati OK .
Me je pa zmedlo to, da ni niti ko sem dal na preberi prog.ni zasvetila led na prog.kot prej ko sem poskušal.
Zgleda, da sem nekaj "zabrkljal"okrog COM porta ker danes ko sem spet zagnal rač. in poskusil je pa delalo.
Citiram: |
Predvidevam, da se to dogaja na istem racunalniku, na istem serijskem portu, kjer je prej delovalo s tistim istim mikrokontolerjem, a z drugo verzijo programa (ce kaj od tega ne drzi, potem, mepopravi). Ali imas nastavitve linij enake kot pri 3.62a ? |
Ja to se je dogajalo tako kot si napisal.
Mislim, da so nastavitve iste kot prej.
To lahko preizkusis tako, da odkljukas "Blockade configuration" in kliknes Test v vrstici Vpp. To mora povzrociti, da se na Vcc pinu znajde priblizno 5V, na Vpp pa 12+V. Dokler je odkljukano, je napetost negativna (za en P-N padec pod maso). |
Sem naredil tako in na Vcc1pinu pica je cca4,75V na Vpp, če sem te prav zastopil na 4 pinu pica je pa cca -0,30V in tudi potem ko poskusim brati ali brisati ker vpisovati ne pust se pa nič ne spremeni.Te napetosti so pri iztaknjenem picu in pa tudi ko je v podnožju pic.
Ali po potrebno dodati zunanje napajanje ker zgleda, da ne dobi napetosti za programiranje ali kaj? Si tudi to omenil v enem postu, da se to pri tem programatorju da.
To sklepam tudi po tem ker sem naredil tudi Pony prog, ki ima možnost tudi zunanjega napajanja sem pa z njim programiral eeprom 24C02 in ko sem dal mostič brez zunanjega napajanja ni delal ko pa na zunanje je pa sprogramiral eeprom.Žal ta prog ne podpira 628A pica samo 628, ki pa žal nimam nobenega za poskusit.
Še to na katerem pinu D-Sub9 konektorju bi se morala pojaviti ta napetost za programiranje na pinu 3 je cca -9,90V.
LP Srečko
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 7:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kateri pin je Vpp (poglej v datasheet), a ko vkljucis Vpp (kljukica v nastavitvah, ko imas omogocen Test), mora biti napetost na Vpp vec kot 12V. Ali je ali ni ?
Ce je, kaj se zgodi ko je mikrokontroler vstavljen in poskusas prebrati vsebino ali identificirati cip (dva gumba na levi strani od ComboLista za izbiro MCUja) ?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pin 4 je RA5/MCRL/Vpp in tam je ko sem meril je že omenjena 0,30V.
Je pa zanimivo ko pa sem poskusil z IC prog pa je na tistem pinu bila napetost 11,90V, samo je na koncu pri verificiranju spet napislo Verify faled at adres 0000h !
in ga ni sprogramiralo.
Tistih dveh gumbov za katere si napisal jih jaz ne najdem.
Ko pritisnem na read all gre skozi in v tistem okencu je zelena črta in njej 100%
potem ko pritisneš Accept se pa pojavijo v okencu kode same ničle in tudi, če potem pritisnem Program all gre skozi ne javi napake isto se zgodi tudi, če nimam priklopljenega programatorja.
Ko pa je čip v podnožju ali pa tudi ne se pa ob program all pojavi tisto sporočilo kot v temi ki sem jo zgoraj navedel in si tam predlagal ta programator.
Še to kako dati recimo stran, kjer se vidijo nastavitve sem na forum.
Meni ne pusti ali pa jaz ne znam prenesti ali shraniti strani, da bi jo lahko dal sem v priponko in bi potem lahko kdo pogledal kaj imam narobe.
LP Srečko
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Srecko je napisal/a: |
Je pa zanimivo ko pa sem poskusil z IC prog pa je na tistem pinu bila napetost 11,90V, samo je na koncu pri verificiranju spet napislo Verify faled at adres 0000h ! |
Slab stik v programatorju ? Daj se enkrat preverit z 3.62; obcutek imam, da tokrat ne bo delovalo
Tistih dveh gumbov za katere si napisal jih jaz ne najdem. |
Levo od ComboList elementa, v katerem izberes recimo 16F628A. Ko zapeljes kurzor nanj, se pokaze napis Read -> DEV ID-REV oz. Detect Device. Oba pocneta isto (?!), uproabi levega, ker da malo vec informacij (izpise prebran ID, ne poskusa samo idenificirati MCUja tako kot desni).
Še to kako dati recimo stran, kjer se vidijo nastavitve sem na forum.
Meni ne pusti ali pa jaz ne znam prenesti ali shraniti strani, da bi jo lahko dal sem v priponko in bi potem lahko kdo pogledal kaj imam narobe. |
PrintScreen (tipka na tipkovnici), potem odpri Paint (pod Programs | Accessories), pritisni Ctrl+V, izberi orodje za izrez (pravokotnik z napisom Select, ce pustis kurzor nad njim), oznaci samo relevantni del slike, pritisni Ctrl+C, izberi File | New in potrdi, da res zelis novo sliko, se enkrat Ctrl+V da prilepis tisti izrez, File Save As in vpisi ime ter spremeni spodaj tip datoteke na PNG. Na forumu sliko dodaj kot priponko.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2008 11:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Slab stik v programatorju ? Daj se enkrat preverit z 3.62; obcutek imam, da tokrat ne bo delovalo Very Happy |
Sem še parkrat pregledal in slabega stika nisem našel.
Zgleda, da sem se slabo izrazil tudi v 3,62 mi prej ni delovalo za to sem dal to verzijo 3,61 ker sem mislil, da mi bo z to delalo.
Sedaj sem tudi uspel po tvojih navodilih skopirati te nastavitve in prilagam slike
Pa bi te prosil,če pogledaš ali mimam kaj narobe nastavljeno?
LP Srečko
|
45.93 KB |
5 krat |

|
|
41.71 KB |
3 krat |

|
|
36.66 KB |
2 krat |

|
|
37.87 KB |
2 krat |

|
|
82.41 KB |
5 krat |

|
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2008 11:38 am Naslov sporočila: |
|
|
Pa še test Vpp_ja
LP Srečko
|
42.62 KB |
7 krat |

|
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2008 12:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
S tvojim programatorjem je nekaj mocno narobe. Ko je obkljukan samo Vpp, mora v stolpcu State svetiti samo "lucka" pred Vpp, ne pa kar pred vsem. Ali res svetijo vse ali je to samo napaka ? Jaz takega obnasanja pri meni nikakor ne uspem replicirati (vse so prizgane takoj ob vstopu kar je manjsi bug v programu, ampak ko obkljukam karkoli, se ugasnejo in ostane prizgana samo tista, za katero je to tudi pricakovano).
Nastavitve linij na tvoji sliki so pravilne, ce je seveda drugi serijski port (COM2) tisti, na katerega je vse skupaj prikljuceno (moj racunalnik ima samo enega, na novejsih racunalnikih ze dolgo nisem videl dveh serijskih portov). Jaz imam v nastavitvah sicer vkljuceno se Use Vdd in Use MCLR, a to ne sme vplivati na nic, ker ti dve nastavitvi pri JDM programatorju nista uporabljeni (liniji sta vezani fiksno). Preizkusil sem obe varianti (oboje vkljuceno in izkljcueno) in se programator obnasa enako.
Ali si preveril delovanje data linije ? Ce obkljukas Data, se mora ob prikljucenem programatorju prizgati tudi DataIn.
Jaz sploh ne morem dobiti samih nicel ob branju oz. identifikaciji, razen ce programator sploh ni prikljucen na PC (torej da je DataIn prekinjena ali v stiku na kaksen drug pin, ki ga drzi v stanju logicne 0). Ce ni MCUja v programatorju, dobis same enice (3FFF in podobno).
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

|
Objavljeno: Sre Feb 06, 2008 11:42 am Naslov sporočila: |
|
|
Nastavitve linij na tvoji sliki so pravilne, ce je seveda drugi serijski port (COM2) tisti, na katerega je vse skupaj prikljuceno (moj racunalnik ima samo enega, na novejsih racunalnikih ze dolgo nisem videl dveh serijskih portov). |
Na mojem cca5,5 let starem računalniku imam dva com porta in ker je COM1 malo težje dostopen in sem programator dajal direktno na računalnik brez kabla sem pač dajal na COM2 in nanj tudi nastavil program.
S tvojim programatorjem je nekaj mocno narobe. Ko je obkljukan samo Vpp, mora v stolpcu State svetiti samo "lucka" pred Vpp, ne pa kar pred vsem. Ali res svetijo vse ali je to samo napaka ? Jaz takega obnasanja pri meni nikakor ne uspem replicirati (vse so prizgane takoj ob vstopu kar je manjsi bug v programu, ampak ko obkljukam karkoli, se ugasnejo in ostane prizgana samo tista, za katero je to tudi pricakovano). |
Zgleda,da je z programatorjem vse v redu ali pa le jaz tako mislim saj sedaj po ponovni instalaciji verzije 3,62 in nastavitvi na COM1 mi prebere in tudi detektira mislim vsaj pravilno in tudi tam ko poskusim Vpp sveti samo tista dioda na programatorju pa sta obe napetosti Vcc je cca 4,98 V Vpp pa malo čez 12V.
V verziji 3,61 pa ni pomagalo tudi če sem dal na COM1 so vseeno svetile vse diode .
Sedaj je problem ker ko dam vpis programa mi javi še to napako, ki je vidna na sliki. No pripenjam še slike kako sedaj vse skupaj izgleda.
Kaj je lahko še narobe ali mogoče program ni dober, da javi tisto napako.
LP Srečko
|
39.59 KB |
2 krat |

|
|
37.72 KB |
3 krat |

|
|
81.7 KB |
3 krat |

|
|
42 KB |
7 krat |

|
|
28.35 KB |
4 krat |

|
_________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član

|
Objavljeno: Sre Feb 06, 2008 11:59 am Naslov sporočila: |
|
|
Se vedno mislim, da imas nekje slab ali kratek stik in da zgolj slucajno tokrat deluje nekaj casa. Postopek branja dolocene lokacije par deset bajtov za zacetkom ni nic drugacen od branja prve, druge, itd. lokacije in tam ti deluje, potem se pa enkrat ustavi in najbolj verjeten razlog za to je ze omenjeno.
Slika z "luckami" je pravilna kar se tice tega kako se mora programator obnasati.
Ne razumem tistega dela o prikljucitvi "brez kabla" - je programator res zapicen neposredno v port ? Kaj ga v tem primeru drzi na mestu (imam precej slabe izkusnje s kabli, ki niso bili fiksirani in je ze rahel dotik povzrocil izgubo kontakta med racunalom in kablom, npr. monitor) ?
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni