www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

DTMF dekoder

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 16, 2005 8:59 pm    Naslov sporočila:  DTMF dekoder Odgovori s citatom

Kako izvesti DTMF dekodiranje je bila debata na mobisuxu. Ker sem imel doma ravno en DTMF dekoder 8870 sem poskusil sestaviti eno enostavno varianto. Na vhod sem pripeljal signal z daljinca telefonske tajnice. Displej prikazuje pritisnjene tipke od 1-9
(0 ne prikazuje ker se ta ne dekodira kot b'0000') V prilogi na hitro narisan načrt ter sestavljeno na protobordu. Mogoče v prihodnosti napišem en programček za PIC in LCD, ki bo beležil klicane telefonske številke. Wink

proto_dtmf.jpg
 Opis:
na testni plošči
 Velikost datoteke:  78.49 KB
 Pogledana:  124 krat

proto_dtmf.jpg

DTMF_DEC.pdf
 Opis:
načrt

Download
 Ime datoteke:  DTMF_DEC.pdf
 Velikost datoteke:  4.56 KB
 Downloadano:  77 krat

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vilko
Član
Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2004 10:26
Aktiv.: 14.18
Kraj: Dragomer

PrispevekObjavljeno: Sre Mar 16, 2005 10:41 pm    Naslov sporočila:  Bravo SIlvo, Odgovori s citatom

Bravo SIlvo, Zelel bi si, da bi bilo na forumu cim vec takih prispevkov. (Oprostite zaradi opuscanja sumnikov, se nahajam v dezeli, kjer sumnikov na tipkovnicah ne poznajo).

Pozdrav
Nazaj na vrh
Lincolin
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 21:28
Aktiv.: 0.32

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 17, 2005 2:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj pa pravzaprav je DTMF dekoder?
Vem, da je nekaj glede telefona in tipk, kako pa je potem naprej?

[Pa ne me imeti zopet za nevedeža]

vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 17, 2005 2:35 am    Naslov sporočila:  dual tone mf Odgovori s citatom

Ko so pri telefoniji presli iz impulznega izbiranja stevilk, se se spomnite, to so bili tisti telefoni z vrtljivo stevilcnico, v katero si vtaknil prst in zasukal kolo, ki je potem, ko se je vracalo v izhodni polozaj oddalo zeljeno (od 1 do 10) impulzov,
so presli na tonsko izbiranje, kjer imas tipkovnica, kjer ima vsaka tipka znacilne zvok, sestavljeni iz dveh prav dolocenih frekvec za vsako od tipk. Na sprejemni strani potrebujes vezje, ki te frekvence analizira in iz prisotnosti dveh dolocenih frekvenc ugotovi, katero tipko je uporabnik pritisnil. V ta namen so naredili cip, ki je prikazan, in ki vsebino da na izhodnih stirih sponkah.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.93
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Mar 28, 2005 8:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na testni plošči sem imel ravno sestavljeno vezje PIC16F628 ->LCD Napisal sem procedurco, ki beleži pritisnjene tipke na LCD. V tem trenutku sem prišel tudi do ideje kako z omenjenim DTMF dekoderjem narediti daljinsko upravljanje. Recimo, da preko telefona lahko vključimo računalnik, ogrevanje .... Potrebno bi bilo dodati še vezje, ki bi zaznalo zvonjenje ter vezje, ki bi simuliralo dvig slušalke. Mogoče v nadaljevanju stvar preizkusim.

pic_dtmf.zip
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  pic_dtmf.zip
 Velikost datoteke:  5.62 KB
 Downloadano:  40 krat

vilko
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 29, 2005 2:02 am    Naslov sporočila:  Nekaj podobnega je bilo ze ojabvljeno na SE pred casom. Odgovori s citatom

Nekaj podobnega je bilo ze ojabvljeno na SE pred casom. Slo je za GSM alarmno napravi z 4 releji, ki se jih je dalo upravljati preko GSM telefona s tipkami ki so bile deokodirane DTMF, a seveda ni bilo zraven izvirne kode za mikro. Avtor je Srecko Lavric.
Prav poucno bi bilo, ce bio kdo objavil kodo, kako upravljati zadeve preko telefona, z dtmf tipkami z isvirno kodo, seveda pa je potrebno pa tudi nazaj obvescati klicatelja na telefonu, kako stoje releji in ali je ukaz sprejet ali zavrnjen..
Morda s kakimi piske, se lepse pa z integriranim vezjem, ki bi reproduciralo posnete besede...

Vilko
Nazaj na vrh
jozko
Član
Član

Pridružen-a: Čet 18 Jan 2007 11:29
Aktiv.: 0.32

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2007 12:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A mi lahko kdo pove kateri dekorder bi rabu, da bi mi
iz dekorderja mt8870 dal izhod, ki bi mi krmiliv 9 ledic
pri pritisnjeni tipki 1 naj bi svetila prva ledica pri pritisnjeni
tipki 9, deveta ledica.....
Nazaj na vrh
fricky
Član
Član

Pridružen-a: Pon 22 Sep 2003 15:37
Aktiv.: 1.10
Kraj: Ribniško Pohorje

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 24, 2007 7:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jozko, MT8870 priklopi na CD4028, to je BIN/DEC dekoder.Sam sem pred časom to uporabil in dela še zdaj, čeprav imam izhode 4028 malo preobremenjene, na vsakem izhodu imam optokopler.

Sicer pa je možno z mikrokontrolerjem direktno dekodirat DTMF signale brez uporabe 8870. Zaradi manj flasha v PICU pa je 8870 super zadeva
Nazaj na vrh
bajta
Član
Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 14:55
Aktiv.: 0.65
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2008 4:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

ve kdo zakaj se mi pri powerup omenjenega dekoderja osvetljijo vse tri ledice vezane na Q2-Q4. Q1 ostane mirna...in tako v nedogled...povezal sem po datasheet vezju pa vseeno ne deluje...dtmf tone sem pripeljal z mikrokontrolerja in se na piezzu dobro slisijo...dtmf dekoder pa jih ne spozna Sad
Nazaj na vrh
dragoon
Član
Član

Pridružen-a: Čet 03 Maj 2007 21:51
Aktiv.: 2.05
Kraj: Trojane

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2008 6:49 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kako pa v mikrotu generiraš dtmf? Kolikor vem nima noben HW za kaj takega, torej verjetno delaš s kakšnim dac-om? Če čip ne spozna tona to verjetno pomeni da ni prave oblike. A maš tvar dobro filtrirano? Če se na piezzotu sliši dobro to niti pod razno ne pomeni da je signal taprav.
surla
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 15:22
Aktiv.: 3.05
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2008 7:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če bi rad simuliral DTMF tone si downloaday CoolEditPro (demo je tudi OK) in si jih tam za probo generiraj.Mislim pa da se da najti na www še kak drug program za simulacijo preko zvočne karte.
Nazaj na vrh
bajta
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2008 7:14 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hmm...dtmfout v bascomu baje dela z timer1 in nekako generira pwm. Bi morda lahko za test vzpostavil navadno intercom linijo med telefonom in tem sprejemnikom? Potem pa bi na telefonu stiskal tipke in gledal ledice na drugi strani. Malce sem zgubljen z vsem tem analogno/digitalno :S sem bolj v digitalnih vodah plaval do sedaj...
Nazaj na vrh
icek
Član
Član

Pridružen-a: Ned 15 Maj 2005 22:31
Aktiv.: 0.44
Kraj: Ruše

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 02, 2008 11:15 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

NXP ima nekje v application notes za LPC900 opisano generiranje DTMF z analognim izhodom na mikrokontrolerju.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
bajta
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 03, 2008 12:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

pri priklopu dveh telefonov v medsebojno linijo in s postavitvijo dekoderja v sredino je stvar stekla brez problema. Ocitno res nisem imel valid dtmf tonov in tako ni bilo dekodiranja Smile Hvala vsem za odgovore Wink
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni