Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
SimonS Član



Pridružen-a: Čet 01 Jul 2004 11:18 Prispevkov: 4769 Aktiv.: 20.12 Kraj: Kobarid
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 4:12 pm Naslov sporočila: Termicna baterija |
|
|
Zanimiv hec tole bom preiskusil doma! _________________ Lep dan
Simon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
NeoTO Član


Pridružen-a: Pon 28 Mar 2005 19:19 Prispevkov: 2752 Aktiv.: 11.61 Kraj: Trzic
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 7:02 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kje bi pa ta Natrijev acetat dobil? _________________ Lp,
Matevž |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član


Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 7:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Na en forum sem našel,da sam pripraviš.
pizhama
Stara sablja
Sporočil: 2380
jeTTa2
dok_koc
jest ne vem kva da to v lonc vem da je naprej voda pol pa nevem kva uno not strese. A je tisto sladkor?
Ravno je bilo na eni nemški TV, da neki esih nevem ka, pomojem sol..
To je acetat !
84g sode bikarbone + 750g kisa = raztopina natrijevga acetata
Pol pa daš kuhat da vsa voda izpari, na dnu ti ostane bel prah = natrijev acetat. Sam ko večina vode odpari morš nehat k drgač se tale acetat razgradi če ga maš vročem.
In pol ta acetat zmešaš v vročo vodo pol ti pa video naprej vse pove!
Priporočam poizkus |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 7:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
hm...kakšnega kisa...alkoholni, jabolčni, vinski...  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član


Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno alkoholni.Raje počakaj za jutri,tako bo kdo več povedal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član


Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:32 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za vlaganje
Acetat je sol ocetne kisline in ocetna kislina (po njej ima "ocet" ime ) je v vsakem kisu. Ce imas moznost, uporabi kar ocetno, bo manj svinjarije. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.77 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 8:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
aha...v bistvu, kako je to enostavno - tisti grelni žepki, instant led itd...
ne bi verjel...no, skoraj ne verjamem, zato moram poskusit... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
spy Član


Pridružen-a: Sre 06 Sep 2006 20:43 Prispevkov: 403 Aktiv.: 1.76 Kraj: Tržič
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 9:04 pm Naslov sporočila: |
|
|
Natrijev acetat se uporablja tudi za latentne hranilnike toplote, ker ima tališče pri nekje okoli 60C. Ravno zadnjič sem ga hotel nekaj pridobiti za test, pa mi ni ravno ratalo. Baje ocetna kislina + soda bikarbona = natrijev acetat. Če kdo ve, kje se direktno kupi natrijev acetat, se priporočam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član


Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 9:26 pm Naslov sporočila: |
|
|
Nekaj ga je zagotovo
Na2CO3 + 2 CH3COOH -> 2 CH3COONa + H2CO3 (oz. eventuelno CO2 in H2O)
Natrijev acetat je sol. H2CO3 razpade. Voda izpari. CO2 se zmesa z zrakom. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
andrejj Član


Pridružen-a: Ned 21 Mar 2004 15:06 Prispevkov: 4253 Aktiv.: 17.95 Kraj: 8232 Šentrupert
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem če je še trgovina ali podjetje v Ljubljani-Pržan.Podajajo različne kemikalije.Mogoče imam še spravljen papirje in bom jutri poiskal. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.69
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 10:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
Je slučajno strupen?
EDIT: Uf, vidim, da ne, saj ga dajejo med drugim tudi v hrano kot konzervans  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
igo Član

Pridružen-a: Sre 11 Okt 2006 19:11 Prispevkov: 3641 Aktiv.: 16.00
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 10:35 pm Naslov sporočila: |
|
|
jjakob je napisal/a: |
Je slučajno strupen?
EDIT: Uf, vidim, da ne, saj ga dajejo med drugim tudi v hrano kot konzervans  |
Ja, seveda je strupen!
Zakaj pa misliš, da ga uporabljajo za konzervans.
Zato, da pobije bakterije, vendar. In to že v majhnih količinah (koncentracijah).
Če boš napravil npr. 50% koncentracijo, je raje ne okušaj.
LP,
Igor _________________ Teoretično je praksa posledica teorije, praktično je pa ravno obratno. (igo 2001)
LP, Igor |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
GJ Član


Pridružen-a: Čet 02 Nov 2006 15:51 Prispevkov: 946 Aktiv.: 4.17 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 11:03 pm Naslov sporočila: |
|
|
igo je napisal/a: |
Ja, seveda je strupen!
Zakaj pa misliš, da ga uporabljajo za konzervans.
Zato, da pobije bakterije, vendar. In to že v majhnih količinah (koncentracijah).
Če boš napravil npr. 50% koncentracijo, je raje ne okušaj. |
Strupen???
No kakor vzameš..
Uradna razlaga..
Po direktivi 67/548/EEC natrijev etanoat oziroma E262 ni nevaren!
Ne sme pa priti v stik z očmi ali kožo in ne sme se ga vidihovati v obliki prahu.
LP GJ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aljoš Član



Pridružen-a: Čet 08 Sep 2005 20:03 Prispevkov: 3132 Aktiv.: 13.22 Kraj: Škofja loka-poljanska dolina
|
Objavljeno: Pon Feb 04, 2008 12:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Ravno zadnjič sem v Conradu kupil to!!! Zakon! 2 vrečki za roke gret sta bili 5€...
Sem se igral s tem... _________________ Najprej se je pokadilo, nato izjavi Sokrat: dva Watt-a my ass...LOOOLL::: |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Sokrat Član


Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00 Prispevkov: 5584 Aktiv.: 23.56
|
Objavljeno: Pon Feb 04, 2008 12:24 am Naslov sporočila: |
|
|
jjakob je napisal/a: |
Je slučajno strupen? |
Vse je stvar koncentracije in doze ... Arzenik je recimo bil v uporabi tudi kot zdravilo.
Tudi od vode (brez kakrsnihkoli primesi) te lahko pobere. _________________ Ka ti bo pa torba ce si kupu kolo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|