|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
bajta Član

Pridružen-a: Čet 16 Nov 2006 14:55 Prispevkov: 147 Aktiv.: 0.65 Kraj: Črnuče
|
Objavljeno: Čet Jan 31, 2008 9:10 pm Naslov sporočila: Domofon na telefonsko linijo |
|
|
Lep pozdrav vsem!
Mi lahko morda kdo pomaga s kaksnim namigom, kje bi nasel kaksen lusten nacrt za priklop zvocnika in mikrofona na telefonsko linijo. Za projekt sem si namrec zadal izdelati domofon, ki bi bil prikljucen na hisno centralo. Izdelano ze imam shemo po silvotovem nacrtu iz teme DTMF preklopnik. Rabil bi le priklop mikrofona in zvocnika na obstojeco napravo.
Hvala vsem. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajta Član

|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 3:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
nihce noce odpist
je ze kdo kdaj delal kaksen intercom oz. domofon? Naj raje razdrem kaksen stari telefon in ga vezem  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
reber Član

Pridružen-a: Pon 26 Maj 2003 12:20 Prispevkov: 2279 Aktiv.: 9.59 Kraj: Bled
|
Objavljeno: Ned Feb 03, 2008 4:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da obstaja domofon, ki ga priključiš med linijo in telefon, tako ne rabiš centrale.
Če bi pa rad sam naredil, pa poskusi predelat kakšen star telefonski aparat  _________________ Obiščite me na www.reber.si ali www.elektron.si |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rajko Član

Pridružen-a: Čet 29 Jun 2006 20:09 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.42 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Pon Feb 04, 2008 10:23 pm Naslov sporočila: |
|
|
Za priklop mikrofona in zvočnika je namenjeno integrirano vezje LS356. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2008 12:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če bi rad uporabil obstoječo analogno (?) telefonsko centralo, je najlažje uporabiti star analogni telefon z dodatki. Ko ga npr. pokličeš, sam dvigne linijo. Ko zazna, da si odložil, tudi on odloži. Drugi del pa bi bil, ko nekdo pozvoni pri vratih, domofon dvigne linijo in odtipka številko naslovnika. Če se ne javi, kliče naslednjega...
Misliš nakaj takega?
P.S. Branje misli je težavno opravilo ...  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajta Član

|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2008 3:07 pm Naslov sporočila: |
|
|
natancno to bi rad aly
Torej ce vam opisem celotni projekt gre nekako takole. Pred kaksnim letom sem dobil od maxima polno igumbkov, ki nimajo kaj poceti. Ker pa je ravno kaksen mesec nazaj domofon na vratih crknil sem ga mislil nadomestiti z svojo izvedbo. Tako bi lahko dodal tudi igumbek sondo in par ledic..morda tudi lcd(tu me je malce strah vandaizma..ampak vse za sci-fi ) Do stebra na ograji je pripeljan utp kabel, ki je povezan na staro analogno jamnikovo centralo. DTMF in telefonski del sem vzel kar iz silvotovega projekta(hvala silvo!) in trenutno mi na ip2pots vmesnikih deluje bp. Za dtmf encoder pa sem uporabil kar atmega8 in njegov pwm. Moram reci, da je rezultat zadovoljiv, ceprav bom verjetno raje posegel po mt8880 dtmf transcieverju. Pravzaprav imam digitalni del ze pripravljen, probleme mi dela le analogni telefonski del, ki naj bi preko kaksnega 8ohmskega zvocnika in mikrofona(kateri?) predstavljal prostorocni telefonski aparat
takole...upam, da sem povedal poanto vsega projekta in opisal tezave, ki me mucijo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Vlado Član

Pridružen-a: Sre 03 Mar 2004 21:35 Prispevkov: 563 Aktiv.: 2.37 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2008 4:00 pm Naslov sporočila: domofon na telefonsko linijo |
|
|
Za priklop domofon na telefonsko linijo rabiš pretvornik iz 4 žičnega na 2 žični prenos. Nekaj shem za to imam nekje (analognih) in če najdem ti pošljem. Jaz sem za podobne zadeve uporabljal Mitelovo vezje MH88422 (hibrid). Takšna vezja najdeš na netu pod "SLIC". Nekaj od tega lahko najdeš tudi na epanorama.net, vendar bližina mikrofona in zvočnika zna delati veliko težav (mikrofonija). Lahko pa poskusiš z kakšnim speaker phone vezjem (ali pa vzameš kakšen telefon ki to funkcijo ima že vgrajeno), pritisk na zvonc simulira dvig telefonske slušalke, potem pa s procesorjem izbereš interno številko telefona kateri bo zvonil . . . .
Vlado |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bajta Član

|
Objavljeno: Tor Feb 05, 2008 8:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
vlado, ce imas res kaj bi te prosil ja jaz sem se vedno bolj, kot ne zgubljen... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Sre Feb 06, 2008 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Po moje za osnovo vzameš star analogni telefon.
Ključni del, ki ga rabiš, so "VILICE". To je konverter med 2- in 4-žičnim sistemom. Če ti zatuliš v mikrofon, ki je zvezan na 2-žično linijo, na kateri je tudi zvočnik, bo isti signal prišel ven tudi na tvoji strani (z ojačevalci seveda). Zelo neugodno zaradi mokrofonije (če stojiš na dežju pred domofonom ). "Vilice" pa poskrbijo za to, da sta oddajni in sprejemni signal ločena.
V res starih aparatih se je za to uporabljal trafo z ustreznim razmerjem.
http://www.educypedia.be/electronics/telephonetopics.htm
Sheme res starih telefonov...
http://www.camblab.com/old_tel/rpr_ot21.pdf _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni