www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Nujno dioda 1N5817

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
mletnov
Član
Član

Pridružen-a: Pon 04 Feb 2008 20:09
Aktiv.: 0.11
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 06, 2008 10:30 pm    Naslov sporočila:  Nujno dioda 1N5817 Odgovori s citatom

Dober dan,

vem, da je dioda 1N5817 dokaj pogosta zadeva, vendar bi jo potreboval čim prej za zamenjavo odpovedane (nujno v roku 3 dni), pa je pri nas ne zasledim na zalogi. V seznamo jo tako ali drugače najdem samo v JUST-u, pa še tam je nimajo na zalogi.

Bi kdo vedel, kje bi se to dalo na hitro kupiti ?

(Ne vem če so kaki ustrezni nadomestki na žalost, ker je nujen padec pod 0,4V pri 100mA toka in seveda primerna hitrost.)

Hvala in lep pozdrav.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.89
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 06, 2008 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Najbližje zamenjave so 1N5818 in 1N5819, v HTE jih recimo imajo na zalogi (podatki iz spletne trgovine).

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.57

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 06, 2008 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A SB140 in sorodstvo niso dovolje dobre ?
mletnov
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 06, 2008 10:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem ti dve poznam, ampak so ravno na meji, da nista uporabni, gre namreč za prav specifično aplikacijo pri nekoliko nižjih temperaturah in takrat je padec napetosti nekoliko večji.

Pri 1N5817 pride pri stanju 100mA (pri temperaturi aplikacije) ravno okoli 0,4 V, 1N5818 pa ravno toliko preseže, da stvar ne deluje pravilno (1N5819 ima še večji padec)

(Po datasheetu ON Semiconductor, so recimo pri 25°C padci za 1N5817, 1N5818, 1N5818 pri 100mA ustrezno 0,32V 0,33V in 0,34V . Pri nižjih temperaturah so meritve pokazale dvig in razmik teh vrednosti.)

Če bi šlo za nov izdelek ni problema, tu pa moram zamenjati v (predhodno Wink )delujočem vezju fizično uničeno diodo.....nekdo jo je malce premočno prešlatal s kleščami očitno.

Hm, jih še nisem uporabljal, SB120,SB130,SB140 so vsaj po specifikacijah ravno nekje med 1N5817 in 1N5818 po napetostnemu padcu pri 1.0A....vprašanje kako se obnašano pri zelo nizkih temperaturah in 100mA....če ne bo drugega bo pač treba še to poskusit.
Hvala za informacijo !
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 06, 2008 11:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Padec napetosti na diodi (Vf) raste s tokom skozi diodo in s temperaturo. Ce ti ustreza delovanje neke diode pri sobni temperaturi in pri 1A, potem mora biti pri 0.1A in pri "zelo nizki temperaturi" (koliko sploh je to ?) se boljse.
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 1:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam 1N5817, a je v zgornje butale ne pošiljam, ker je poštnina pradraga!
Bom pa 7.2.2008 v Ljubljani in to z diodo, če ti kaj pomaga

SANY0002 (Large).JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  41.08 KB
 Pogledana:  4 krat

SANY0002 (Large).JPG

mletnov
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 2:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sokrat:
Temperatura okoli -25°C.

Pri 1A padec napetosti ni sprejemljiv (niti za originalno 1N5817).

Po specifikaciji diode ki sem jo pogledal zgleda, da je pri istem toku(If) in nižji temperaturi padec (Vf) večji in ne manjši. Mogoče narobe berem specifikacije (ST Datasheet za 1N581x, stran 4/5, Fig 9-1) (Vem da je prikazano glede na Tj, vendar predpostavljam, da je z nižjo temperaturo okolja tudi Tj nižji).

VolkD:
Sem iz primorske in dioda sama ni vredna poštnine, se ti pa zelo zahvaljujem za ponudbo. Namen sem imel najti diodo v kaki trgovini in si naročiti zalogo hkrati z večjim številom drugih elementov prav zaradi stroškov poštnine.
Bom poskusil z SB130, če ga bojo lahko na hitro poslali iz IC elektronike.
Nazaj na vrh
cici
Član
Član

Pridružen-a: Ned 14 Dec 2003 7:42
Aktiv.: 3.23
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 5:59 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mletnov je napisal/a:

Sem iz primorske

Od kdaj so pa Zgornje Butale na primorskem?
Nazaj na vrh
Sokrat
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 11:15 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mletnov je napisal/a:
Po specifikaciji diode ki sem jo pogledal zgleda, da je pri istem toku(If) in nižji temperaturi padec (Vf) večji in ne manjši.

Ja, imas prav - moja napaka Exclamation

robertos
Član
Član

Pridružen-a: Sre 11 Avg 2004 11:31
Aktiv.: 3.34
Kraj: Vuhred JN76OO

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 11:57 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mletnov je napisal/a:
VolkD:
Sem iz primorske in dioda sama ni vredna poštnine, se ti pa zelo zahvaljujem za ponudbo. Namen sem imel najti diodo v kaki trgovini in si naročiti zalogo hkrati z večjim številom drugih elementov prav zaradi stroškov poštnine.
Bom poskusil z SB130, če ga bojo lahko na hitro poslali iz IC elektronike.

In od kod je VolkD Divača (Kačiče), verjetno iz Štajerske?? Laughing
Ravno to dokazuje zakaj je uporabnost velika, če je vpisan kraj od kod si! Sicer pa verjetno ne misliš počet neumnosti na forumu, da bi se moral skrivat.

mletnov
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 6:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Laughing
Kdo pa je rekel da so Zgornje Butale na Primorski ? Kraj mi je bil avtomatsko dodeljen ob registraciji uporabniškega imena; oziroma mi je bil dodeljen kraj "Butale", jaz pa sem pripisal "(Zgornje)" za sam hec.

Sploh pa če tako gledamo (7.2.2008 ob 17:20) od 2309 uporabnikov na forumu jih je 782 brez rodnega kraja, 447 pa iz Butal, tako da....

1.)Poštnina za eno bogo diodo pošiljat ne pride v poštev na splošno (ne glede iz kje je)
2.)Da sem iz primorske sem omenil, ker je VolkD navajal, da bo v Ljubljani
3.)Kakorkoli že rabljenih diod ne bi mogel (s čisto vestjo) porabiti, ker je šlo za zamenjavo pri stranki, ki je uslugo plačala (ne vem če ima kdo doma prostore s -25°C ?!?)
4.)Diodo sem našel čez mejo v sosednji Italiji, tako da ni več problema
Very Happy

Hvala vsem za pomoč
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 60.06
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 9:50 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

mletnov je napisal/a:
Če bi diodo tako nujno rabil zase ali za kako domačo stvar pri prijateljih, bi pograbil VolkD-jevo ponudbo in jo prevzel kar bližje domu ne pa v Ljubljani.

Glede na to, da se je dalo iz vpisa tvojega kraja glede na jezik sklepati zgolj na to, da si iz Slovenije, se mi je zdelo primerno omeniti, da bom danes nekje na sredi te naše državice.
Ker v naslovu posta ni šlo za "iščem diodo", ampak za "Nujno dioda 1N5817" sem si v svoji lahkomiselni dobroti drznil ponuditi električno povsem dobro a rabljeno diodo.

Se opravičujem.

mletnov je napisal/a:
Sploh pa če tako gledamo (7.2.2008 ob 17:20) od 2309 uporabnikov na forumu jih je 782 brez rodnega kraja, 447 pa iz Butal, tako da....

In če pogledamo statistiko še bolj natančno, bomo uspeli ugotoviti, da vsi butalci skupaj na forumu niso prispevali niti tretjino mojih prispevkov. Če nadalje pogledamo vsebino teh butalskih prispevkov lahko opazimo, da se gre zgolj za iskanje pomoči, ali pa prispevkov, ki so končali tule.

Sicer pa se vsak razporedi tja, kjer mu to najbolj ustreza. Ostali pa to zgolj ocenjujemo.

mletnov
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 10:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD:
Primerno je bilo, da si omenil kje boš danes, diodo sem res nujno rabil in se ti tudi zahvalil za ponudbo a jo zavrnil. Odločitev da ne bo vgrajen rabljen element ni moja in nanjo nimam vpliva, ker gre za politiko oziroma pravila v službi, katero pač skušam opravljati čim bolj vestno.

Še enkrat se ti zahvaljujem za ponudbo in res ne vem, s kakšnimi besedami sem povzročil nekoliko grenek odziv, saj to ni bil moj namen, čisto obratno. Želel sem samo razložiti situacijo, objektivno, brez sarkazma, brez vzvišenosti, grajanja ali česarkoli drugega.

Tudi navajanje "statistike" je bilo zgolj za to, ker sem hotel povedati (robertos-u), da je še kar nekaj uporabnikov, med katerimi je vsaj peščica takih, ki so (po vsebini sodeč) dosti doprinesli forumu, pa nimajo vpisanih podatkov (kraja) in očitno ne mislijo "početi neumnosti na forumu" (kot je to napisal robertos.)

Mogoče je samo slab dan za sporazumevanje ?

Lep pozdrav
Nazaj na vrh
Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.23
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 07, 2008 10:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Do tega pride, če tisti ki sprašuje skopari v opisu problema, oz. se kot novinec na forumu pomanjkljivo ali sploh ne predstavi. V zadnjem času smo imeli tudi takšne, ki so testirali potrpežljivost članstva in adminov, pravzaprav je eden celo želel zvedeti, kje je meja, do katere lahko gre. Ko je to zvedel, je bil pa užaljen.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Komponente in podsklopi Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni