www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Oscilator 1Mhz

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gusti
Član
Član

Pridružen-a: Pet 15 Feb 2008 17:34
Aktiv.: 0.53
Kraj: Kotlje - Koroška

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2008 6:07 pm    Naslov sporočila:  Oscilator 1Mhz Odgovori s citatom

LP
Zanima me kako bi čim bolj enostavno naredil sinusni oscilator z frekvenco 1MHz (lahko tudi 100kHz, v skrajnem primeru pa 10kHz)? Važno bi blo da ima dokaj stabilno amplitudo in frekvenco (+- 1%), sama oblika sinusa pa ni tako zelo pomembna, nebo nič narobe če je malo popačen. A ima kdo kak načrt?
Za odgovor se zahvaljujem.
LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dkone
Član
Član

Pridružen-a: Sre 07 Mar 2007 18:53
Aktiv.: 9.49
Kraj: Krško

PrispevekObjavljeno: Pet Feb 15, 2008 8:06 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Do 200kHz lahko narediš preprosto z čipom ICL8038. datasheet
Ker pa se ne dobi več ICL, pa lahko namesto njega uporabiš XR2206,katerega dobiš v Conradu in je pin enak. Sheme najdeš pa v datasheetu,seveda če ti dostuje do 200kHz. Drugače pa uporabi MAX038(tudi Conrad ima) je pa do 20Mhz. Sheme in ostalo o tem generatorju najdeš pa tukaj in tukaj.

Slowfly
Član
Član

Pridružen-a: Sre 18 Feb 2004 2:07
Aktiv.: 17.20
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2008 1:20 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klik, sicer pa uporabi Google!
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PrimozL
Član
Član

Pridružen-a: Tor 21 Mar 2006 10:55
Aktiv.: 1.72
Kraj: okolica Vipave

PrispevekObjavljeno: Sob Feb 16, 2008 4:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Živijo,

Jaz bi uporabil tovarniško izdelan TTL oscilator za 1MHz in na izhod dodal nizkoprepustno LC sito, da ti odreže 3, 5, 7... harmonik, ki so prisotni v pravokotnem impulzu. Na izhodu boš dobil sinusen signal z zelo majhnim popačenjem.

Izhodna impedanca takega oscilatorja je nekaj 100 ohm. Jaz bi jo z uporom povečal na recimo 2 kohm in za to impedanco izračunal sito (recimo 5. reda). Če potrebuješ nizko izhodno impedanco, boš seveda moral dodati ojačevalnik.

Ta rešitev je približno enako komplicirana kot tista, ki jo je predlagal SlowFly.

LP Primož.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ljudsko
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 8:19
Aktiv.: 5.64
Kraj: Koroška-Mežica

PrispevekObjavljeno: Sre Apr 09, 2008 3:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če ti pomaga, ti lahko dam shemo za 1Hz (imam v knjigi, da ne bom bv skeniral). Frekvenco, če se ne motim, zvišaš s kondenzatorji (večja-manjša kapacitivnost)...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
BB
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 15 Jun 2008 13:28
Aktiv.: 0.03
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Ned Jun 15, 2008 1:39 pm    Naslov sporočila:  Zamenjava ICL8038 z XR2206 Odgovori s citatom

dkone je napisal/a:
Do 200kHz lahko narediš preprosto z čipom ICL8038. datasheet
Ker pa se ne dobi več ICL, pa lahko namesto njega uporabiš XR2206,katerega dobiš v Conradu in je pin enak. Sheme najdeš pa v datasheetu,seveda če ti dostuje do 200kHz. Drugače pa uporabi MAX038(tudi Conrad ima) je pa do 20Mhz. Sheme in ostalo o tem generatorju najdeš pa tukaj in tukaj.

Denis,

Dobil sem tiskano vezje za signal generator s čipom ICL8038. Naisal si da se ga lahko zamenja z XR2206 in da so pini enaki.

Ko sem gledal datashets sem ugotovil, da ima ICL 14 nogic, XR pa 18.
Ali lahko pojasniš kako dam XR na ICL podnožje?

Lep pozdrav ob mojem prvem prispevku na forumu!
Boris
Nazaj na vrh
BB
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Ned 15 Jun 2008 13:28
Aktiv.: 0.03
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Sob Okt 18, 2008 10:30 pm    Naslov sporočila:  ICL8038 in XR2206 Odgovori s citatom

Razliko med čipoma sem si razjasnil, čip 8038 pa sem uspel dobiti in bom navsezadnje ta generator lahko sestavil.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 1 dni