|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2008 4:12 pm Naslov sporočila: Voltmeter z ATTiny26L od 0-100V |
|
|
naslov: Voltmeter_z_ATTiny26l
Kategorija projekta:
Zajem podatkov in meritve
Elektronski merilni instrument
težavnost: 2
tehnologija: 2
potrebno predznanje: 2
predviden čas za izdelavo: 2h
predvidena orodja in oprema:
-pribor za spajkanje ter izdelavo tiskanega vezja, programator ki omogoča programiranje ATTiny26L
kosovnica:
Seznam elementov je razviden iz načrta v prilogi
tiskano vezje:
Tiskanina je enostanska v PDF formatu v prilogi. Brez težav jo gre izdelati po postopku "breskvica"
montažna shema:
Priložena v prilogi
kratek povzetek projekta:
Ja prav ste prebrali - moj prvi projektič z mikrokontrolerjem, ki ni PIC.
Glavni "krivec" zato je Darko , ki je izdelal tale programator, katerega sem tudi sam naročil. Potem, ko sem ga sestavil, ga je bilo potrebno tudi poskusiti. Kot "žrtev" je bil mikrokontroler iz naslova teme, katerega mi je tudi podaril Darko. Po pregledu datasheta sem se odločil, da poskusim narediti nekaj, kjer bi lahko poskusil del vgrajene periferije omenjenega mikrokontrolerja. Da bi bil le ta bolj dejaven, sem se odločil, da uporabim 4 7-segmentne led displeje katere bi prižigal multipleksno. Prikazovali pa bi 10 bitno vrednost AD Uporabljen je en časovnik T0, ki skrbi za prekinitev ki se izvaja CK/8. (interni oscilator 1Mhz) V prekinitveni rutini se osvežuje displej. Ob vsaki sledeči prekinitvi se osveži sledeči displej. Zunaj prekinitve se izvaja meritev na RA5 vhodu. Referenčna napetost je Vdd.
Program je pisan v assemblerju (v prilogi) Dodanih je nekaj komentarjev, je mogoče tudi kaj nepotrebnega, kajti ni se mi ga dalo "čistiti". Vrjetno se bi dalo napisati marsikaj drugače (napisal sem ga bolj po "pic-ovsko" )- tole je namreč moj prvi z program z AVR assemberjem.
avtor in viri:
Uporabljeno free orodje AVR Studio ter datashet za omenjen mikrokontroler.
fotografije in drugo gradivo:
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
tiv_nacrt.zip |
Velikost datoteke: |
28.52 KB |
Downloadano: |
187 krat |
Opis: |
Asm, HEX. (vključen interni oscilator 1Mhz) |
|
 Download |
Ime datoteke: |
AVR_PRG.ZIP |
Velikost datoteke: |
2.45 KB |
Downloadano: |
90 krat |
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.07 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2008 6:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zdajle ti bom zagrenil življenje.
Popravi sw tako, da boš v območju do 99,99 prikazoval dve decimalni mesti, naprej pa le eno. Brez tega bo prvi segment vedno ugasnjen.
_________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Silvo Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09 Prispevkov: 14673 Aktiv.: 61.95 Kraj: Koroška-okolica Dravograda
|
Objavljeno: Ned Feb 17, 2008 7:16 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
Zdajle ti bom zagrenil življenje.
Popravi sw tako, da boš v območju do 99,99 prikazoval dve decimalni mesti, naprej pa le eno. Brez tega bo prvi segment vedno ugasnjen. |
Neke vrste "auto-range". Zdajle se mi ne da razmišljat. Bom poskusil narediti ob priliki.
_________________ lp
Silvo |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni