www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

XP : multi-network -> subnet/network maske
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.64
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 19, 2008 9:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdaj ne vem več, a se sploh ne razumemo, ali govorimo o istih stvareh ali kaj. V vsakem primeru je tole že precej off-topic ...

Bom poskusil malo razjasniti, o čem jaz govorim:

Citiram:
Kaj naj bi bil to "isti fizicni segment" ?

fizični segment omrežja oz. subnet je, preprosto povedano, del omrežja, priključen na isti switch - se pravi omrežje, ki ne potrebuje routerja. V njem je lahko eden ali več 'logičnih' subnetov.
Logični subnet je, spet preveč preprosto povedano, ena broadcast domena, z istim naslovom omrežja in masko podomrežja.

Citiram:
Ce je cilj, da so deli subneta odrezani, potem so razlicni.

Sicer še kar ne razumem, kaj je za tebe pravilen netmask. Recimo, da misliš pravilen v smislu tak, kot ti da željen rezultat. Ja, če je tako mišljeno, se seveda strinjam, da bo pravilen netmask res 'pravilen'.

Za mene je netmask pravilen (če se gre za lokalna omrežja, kjer se praviloma uporablja classful routing), če se uporablja ali /24 ali /16 ali /8 (class C, B, A). Drugače je vsaka maska pravilna, če ima prostor za vsaj tri številke v host delu oz. pri host routingu še to ni potrebno (PPP).

Citiram:
Kot bi dejal plesati mozak na TVju: "to so vase domneve" ... preberi se enkrat moje prejsnje sporocilo; nikjer nisem napisal, da navedeno ne drzi, opozoril sem na to, kar je ze jur napisal: "Za subnet maske ni potrebno da so enake, ampak biti morajo pravilne. ". Ce odrezejo stran doloceno skatlo iz subneta, potem komunikacija med njima ni mogoca.

Tukaj sva oz. smo vsi mislili isto stvar, očitno sem vaju jaz narobe razumel. Tista pravilna maska mi še kar ne gre v glavo, ker je to za mene oksimoron - kot bi jaz rekel: "Če mi poveš pravi odgovor, bo odgovor definitivno pravi."

Citiram:
Prelahkotno operiras s pretezkimi izrazi

Tisti moj 'pretežki' izraz je bil namenjen bocotu, ki je napisal :
Citiram:
p.s. Dve sosednji napravi, ki naj bi se "pogovarjali" med seboj MORATA imeti isto masko

Vsekakor ne tebi, že zaradi tega ne, ker nisem čisto razumel, o čem govori(š|mo|ta), po krivem te pa jaz ne bi obdolžil Smile

Citiram:
Se primer, kjer tvoja ista racunalnika ne delujeta vec, kljub temu, da nihce ne pipa kablov med njima ("isti fizicni segment" ): na enemu vpisi

ifconfig netmask 255.255.255.128

Ja ne boš verjel, mi je jasno tole. Ne vidim prvič maskiranja.

Citiram:
ti kar naprej lapas nekaj o "enakih".

Mislim, da sem dobro opisal, kaj jaz smatram pod enakimi. Tudi sem napisal, da ni nujno da so enake.

Mimogrede, mogoče res lapam, a je to lapanje podprto z dosti teorije in prakse. Sem mogoče napisal kaj, kar ni resnično? Bi pa rekel, da je vajina pravilna maska vsaj dvoumna.

Pa lep pozdrav...
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 20, 2008 2:52 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Very Happy
Zabavno in zanimivo tole branje.
Vsekakor mene čaka še par ur branja literature "Kaj je subnet maska", preden naslednjič na slepo kucam nule v nastavitve.

Se pravi, če bi jaz rad, da se med seboj vidijo vsi z 5.5.5.XXX, potem moram pri vseh nastavit masko na 255.255.255.0 True?

Vsak paketek za določen IP, ki ne leži znotraj te maske, bo posredovan Gateway-u (ki ga pošlje v drugo omrežje). True?

Če so maske dveh adapterjev toliko odprte, da se IPji prekrijejo, se lahko paketki izgubljajo na napačnem adapterju. True?

mucek4
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Jun 2005 20:52
Aktiv.: 12.43
Kraj: Tržič - Mesto med gorami

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 20, 2008 8:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bo treba malo simple naredit.
Vzemimo za primer IP naslov 192.168.1.1 (največkrat uporabljen v lowcost routerjih) in njegovo masko (255.255.255.0).

Če ju zapišemo binarno:
11000000 10101000 00000001 00000001
11111111 11111111 11111111 00000000

Torej. Če sedaj pošljemo paket na IP se bo v računalniku zgodilo ena izmed dveh stvari:
- Paket se bo poslal neposredno na drug IP, če so VSI biti naslovljenega IP-ja popolnoma enaki, ker je soležni bit na maski 1.
- Paket se bo poslal na default route-o, če se IP razlikuje v v vsaj enem bitu, kjer so soželni biti na maski 1.
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 20, 2008 10:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tale razprava z net maskami že prehaja v dilemo podobno kot pri izbiri med microchipom in atmelom.

Zadeva je približno kaka: Vsi računalniki, ki so priključeni v en subnet (oziroma mrežo) in ki naj bi komunicirali med seboj, morajo imeti eneko subnet masko (pravilen izraz je network maska). Če so ti računalniki priključeni na router za povezavo v druge mreže, mora imeti ethernet priključek na routerju na katerega so priključeni računalniki imeti enako subnet masko kot računalniki.

Net maska pomeni, koliko računalnikov bo maksimalno v eni mreži (subnetu).
Maska 255.255.255.0 ali /24 pomeni 256 ip naslovov v mreži.
Maska 255.255.255.128 ali /25 pomeni 128 ip naslovov v mreži.
Maska 255.255.255.192 ali /26 pomeni 64 ip naslovov v mreži.
Maska 255.255.255.224 ali /27 pomeni 32 ip naslovov v mreži.
in tako naprej.

IP mreža z (en primer, cel C IP razred) zgleda takole:
192.168.1.0 255.255.255.0 ali drugače zapisano 192.168.1.0 /24 vsebuje:
192.168.1.0 network number (rezervirano)
192.168.1.1 gateway (običajno)
192.168.1.2 do 192.168.1.254 uporabni IPji (PCji, printerji,...)
192.168.1.255 broadcast (rezervirano)

IP mreža z (še en primer, polovica C IP razreda) zgleda takole:
192.168.5.0 255.255.255.128 ali drugače zapisano 192.168.5.0 /25 vsebuje:
192.168.5.0 network number (rezervirano)
192.168.5.1 gateway (običajno)
192.168.5.2 do 192.168.5.126 uporabni IPji (PCji, printerji,...)
192.168.5.127 broadcast (rezervirano)

Kos se več lokalnih mrež poveže v omrežje je važno:
da se vsak network number pojavi samo enkrat.
da so ipji in maske od PCjev vnešeni tako, kot je konfiguriran ethernet priključek na routerju.

IPji 192.168.x.x so rezervirani kot notranji naslovi na NAT na routerjih. Zato je najbolj enostavno povsod uporabljati masko 255.255.255.0. Pri javnih IPjih pa je znano, da jih primanjkuje, zato se za na primer 10 računalnikov ne dodeljuje 256 naslovov, ampak z subnet masko določen manjši del.

Jur
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.89
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 20, 2008 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:
IPji 192.168.x.x so rezervirani kot notranji naslovi na NAT na routerjih. Zato je najbolj enostavno povsod uporabljati masko 255.255.255.0. Pri javnih IPjih pa je znano, da jih primanjkuje, zato se za na primer 10 računalnikov ne dodeljuje 256 naslovov, ampak z subnet masko določen manjši del.

Kot notranji IP naslovi so rezervirani 192.168.x.x ali 10.x.x.x !
Kot localhost IP naslovi pa so skupina 127.x.x.x

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 20, 2008 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

aly je napisal/a:
Vsekakor mene čaka še par ur branja literature "Kaj je subnet maska", preden naslednjič na slepo kucam nule v nastavitve.

"Literature" je deset vrstic teksta za nekoga, ki ni racunalnisko nepismen. Preberi tole; tisto, cemur pravi "zero broadcast", je "network address", kamor je usmerjen route (Windowsi za to poskrbijo sami, matematika je preprosta boolova algebra).

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.51

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 20, 2008 11:06 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

VolkD je napisal/a:
Kot notranji IP naslovi so rezervirani 192.168.x.x ali 10.x.x.x !
Kot localhost IP naslovi pa so skupina 127.x.x.x

Pozabila sta se 172.16.0.0 - 172.31.255.255 (tudi rezervirani za lokalna omrezja) Wink

chaos
Član
Član

Pridružen-a: Sob 16 Sep 2006 22:12
Aktiv.: 4.64
Kraj: Zagorje ob Savi

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 20, 2008 11:37 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No zdaj je menda odgovorjeno na vsa vprašanja ... mogoče samo še tole:

aly je napisal/a:

Vsak paketek za določen IP, ki ne leži znotraj te maske, bo posredovan Gateway-u (ki ga pošlje v drugo omrežje). True?

Ko hočeš poslati paket na nek ip, host najprej preveri, če lahko paket pošlje lokalno - ponavadi za vsak mrežni vmesnik en subnet + lokalni loopback. Če ne gre, potem preveri, če ima host route-o oz. subnet route-o vpisano v svoji tabeli (statično ali dinamično) -- recimo vpisan ima gateway za subnet, x.x.x.x./24, ne pa za želeni y.y.y.y/24, kamor paše naslov paketa.

Če do zdaj ni našel poti do naslova, gre paket do default gatewaya. Default gateway-i so pa ponavadi skonfigurirani tako, da tudi če sami ne routajo določenega subneta, pa vsaj vedo, kater router jih (ali imajo pa sami vpisan svoj default gateway).

V primeru, da je pa ta drugi router tudi v lokalnem omrežju hosta, pa prvi gateway sicer odpošlje paket, vendar hostu s pomočjo ICMP Redirect sporoči, da obstaja 'boljša pot' za ta naslov -- host si pa ponavadi to novo pot shrani v svojo route tabelo ...

LP!
Nazaj na vrh
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.60
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 20, 2008 12:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala vsem za zelo izčrpne odgovore in razvneto debato.

Temo sem očistil offtopic smetenja o tem, kako klicati ukaze v CMD. Saj vsi vemo kako to gre.

Odprl sem novo temo o cmd ukazih, kjer lahko delite še ostalo znanje...

jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.65
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 20, 2008 12:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Načeloma se subnet maske izračunajo na osnovi tega, kaj in kako bo priključeno. Izračun in razumevanje je tako muten, da nima smisla izgubljati časa. Zadevo močno poenostavi tabela iz priloge. V njej je vsa znanost subnettinga. Z točno to tabelo sem postavil mrežo z okoli 15.000 IPji in par desetimi routerji. Če bi jo znal na pamet, bi bilo dela še manj. Netmask je zadnji byte od maske (prvi trije so 255.255.255), sledi število IPjev, ki so dovoljeni pod to masko, na koncu je še CIDR zapis, ki je zmeraj bolj uporabljan. Od števila IPjev je vedno potrebno odšteti 3 (network, gateway in broadcast), da dobimo število sistemov, ki jih lahko dejansko priključimo v subnet.

Pri subnet maskah je potrebno vedeti, da poljubna maska ne obstoja. Številka mora biti deljiva z dva brez ostanka (ingeter divide). Maska ima na levi strani enke, na desni pa ničle. Ko se enkrat pojavi ničla, MORAJO slediti ničle.

11111111.11111111.11111111.000000 = /24, standardna c klasa (razred)
11111111.11111111.11111111.100000 = /25, pol c klase
11111111.11111111.11111111.101000 defektna klasa. Defektno klaso se da vpisati v router, ampak po standardih ni dovoljena.

CIDR format preprosto pove koliko je vseh enic (1) na levi strani maske in je enostavnejši za uporabo (manj tipkanja).

Pravila networkinga veljajo za vse naprave. PCje, routerje, brezžične naprave. Na notranji strani mreže, kjer se uporabljajo tako imenovane rezervirane IP številke se lahko načeloma uporabi poljubne IPje. Oprema sama po sebi ne preverja kam spada številka. Zunanjem omrežju se načeloma lahko uporabi katerokoli številko, če mreža ni zvezana v internet. Če je sistem v internetu, potem provider določi in dovoli, katere IPje spusti v svet. Problem rezerviranih IPjev (na primer 192.168.1.0/24) je v tem, ker ima večina naprav tovarniško predkonfigurirane te IPje. Vse v redu, dokler se ne vzpostavi VPN povezave med dvema omrežjima, ki imata enake IPje (isti subnet). Muda od labuda(networka).

Jur

tmp.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  9.81 KB
 Pogledana:  4780 krat

tmp.jpg

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
boco
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 9:42
Aktiv.: 3.87
Kraj: Ptuj/Kranj/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 20, 2008 6:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mislim pa, da še ni nobeden omenil, da namesto teh enic, tabel in ne vem česa še vse obstajajo odlična orodja (Subnet calculator), ki ti prihranijo marsi kakšno minuto , če ne celo več ob načrtovanju omrežij.
Kje se jih dobi pa mislim, da ne bom problem najti.
LP
Boris
Nazaj na vrh
KRAPman
Član
Član

Pridružen-a: Sre 23 Nov 2005 14:35
Aktiv.: 0.48
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 21, 2008 5:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

jur je napisal/a:

Ja, vem. V priloženi tabeli je napaka. Namesto 255 bi moralo biti 256.

Če imaš v tabeli(pod "IP") število možnih host-ov, potem more biti pri classful C klasi (ali kar CIDR /24) 254 možnih naslovov.
255 v zadnjem IPv4 oktetu pomeni broadcast naslov (=pošlji vsem), 0 pa network.

Formula za izračun različnih IP naslovov je : 2(^n) -2
'n' je pri tem število bitov, ki jih porabimo za host-e, ostali biti so (lahko) uporabljeni za subneting.

Lp
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> MS Windows razprave Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 9 dni