www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Digitalno nastavljiv predojačevalnik

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
glavič
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Maj 2004 23:12
Aktiv.: 1.35
Kraj: Grosuplje

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 03, 2004 6:08 pm    Naslov sporočila:  Digitalno nastavljiv predojačevalnik Odgovori s citatom

Pozdravljeni!
V planu imam narediti mono ojačevalnik (PA 300).
Sedaj bi rad za to ojačevalno stopnjo naredil aktivni filter (ki spušča samo bass) + predojačevalec, kjer bi se nastavljala samo jakost (volume).
Na netu oz. na forumu sem našel TDA7318, ki je stereo oz. 4-kanalen, + nastavlja se tudi bass, treble, balance in fader < česar ne rabim.

Q: Ali obstaja podoben IC z 1kanalom (mono) in samo volume controlom + I2C vodilo?
Q: Če to ne obstaja, mi povejte za navaden IC, ki je mono za volume control, pa bom dodal digitalno nastavljiv upor npr. od dallasa 1669.

IC bi upravljal s PIC.em. Volume bi lahko povišal z dalincem ali ročno z 'vrtljivim gumbom' (kot je na stolpih; vrti se v oo). Iz PIC.a bom prikazal še stopnjo jakosti z led diodami (zelene, rumene, rdeče).

Q: Ali obstaja oz. na kakšen način deluje 'vrtljiv gumb' v stolpih ipd? Predvsem me zanima kako bi PIC.u povedal, da je uporabnik ročno zavrtel gumb gor (volume up) ali dol (volume down)? Saj niti nevem kako se 'vrtljivemu gumbu' pravilno reče Confused
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cero
Član
Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37
Aktiv.: 4.96
Kraj: vipava

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 03, 2004 6:16 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

no glede vrtljivega gmba reče semu enkoder in se ga da prav lepo reaizirati s koračnim motorjem od kakšnega starega disketnika kar je tudi opisano v eni temi tu na tem forumu
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 03, 2004 6:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=1421&highlight=enkoder
bom raziskal, hvala.

kaj pa glede IC-ja?
Nazaj na vrh
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 03, 2004 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Našel sem IC PGA2310.
Na hitro pogledano je to kar išče, vendar je stereo > bo kaj drugače delovalo če uporabim samo en kanal?
Je mogoče že kdo kaj delal z PGA2310?

Kaj mi pa predlagate kakšen filter naj uporabim (low pass)?
Dam filter pred ali po PGA2310?

PGA2310.pdf
 Opis:
PGA2310 Datasheet

Download
 Ime datoteke:  PGA2310.pdf
 Velikost datoteke:  521.61 KB
 Downloadano:  27 krat

Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2004 5:36 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podobna zadeva (PGA2311) je bila objavljena v Elektorju 04/2004, le da je tukaj uporabljen LCD in nastavljanje preko RC5 daljinca. Uporabljeni PIC 18F452 je verjetno še dovolj neizkoriščen, da bi bila implementacija rotacijskega enkoderja neproblematična. Izvorna koda, tiskanine, ... pa so dostopne tudi na domači strani avtorja projekta.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 04, 2004 6:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Razlika med PGA2310 in 2311 je da ima xx10 +-15V, xx11 pa +-5V.
Rad bi uporabil PIC16F84 (ker jih imam dosti na zalogi), ali se da?

PGA231x 4-5 pinov.
Rotacijski enkoder 2 pina.
Led diode 2 pina (pri uporabi saa1064 I2C).
433 Sprejemnik 1 pin.
----
Tako da je to max 10pinov.

Q: Ali PGA vedno rabi clock; tak kot je na sliki (priponka)?
Q: Kje lahko vidim kakšne ukaze pošiljam PGA IC-ju ?

clock.jpg
 Opis:
Serial Interface Protocol.
 Velikost datoteke:  20.43 KB
 Pogledana:  35 krat

clock.jpg

Nazaj na vrh
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 4:35 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Danes sem klical v HTE in IC (LJ).
V HTE-ju nimajo čipa PGA2311 in ga tudi naročiti ne moreš.
Enako je v IC-ju vendar ga lahko tam naročiš preko FARNELLA. Cena je FARNELLOVA + 30% več ti računa IC, tako da me pride 3100SIT.
Se splača?
Se res neda dobiti nikjer v slo tega čipa?

Še vprašanje od prej:
Se da PGA2311 poganjat z PIC16F84A?
Moti me predvsem clock? A mora biti vedno prisoten na vhodu PGA2311 ?
Nazaj na vrh
frenki
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26
Aktiv.: 28.36
Kraj: Ljubljana (JN76GB)

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 11:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nobenega razloga ne vidim zato, da 16F84 ne bi bil uporaben za tole. Druga zgodba je, kako boš zadevo rešil programsko. Silvu, ki bi se verjetno lotil stvari z assemblerjem bi po vsej verjetnosti kaj prostora še ostalo Wink . Sam pa bi načeloma v primeru tvojih zahtev verjetno vzel nekoliko "večji" kontroler Confused .

Če si se kaj sprehodil skozi kodo, ki je dosegljiva na zgoraj omenjeni povezavi, je tam kar lepo opisan postopek komunikacije s PGA-jem. Tiste rutine bi brez težav porabil tudi s kakim drugim prevajalnikom.

Lp, Frenki
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 11:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

PGA se mi zdi nekako zadnja rešitev iz tega.
A res ni ničesar podobnega čipu TDA7318, ki se pogovarja preko I2C vodila? samo da je za mono? TDA7813 imam v planu uporabiti čez cca. pol leta, ko bom delal ojačevalno stopnjo s 4mi izhodi...

Sedaj bi rabil predojačevalno stopnjo za mono sistem.
Ali je mogoče kaj podobnega temu čipu LM1036, ki je stereo za tone/bass/treble/volume; nastavlja se ga pa s potenciometri. Namesto potenciometra bi lahko uporabil DS1669..

Q: Kje bi na netu lahko videl celotno TDA xxxx serijo in LM xxxx serijo, kjer je zraven nek mini opis?
Nazaj na vrh
.
Član
Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04
Aktiv.: 70635.92

PrispevekObjavljeno: Pet Dec 10, 2004 12:38 pm    Naslov sporočila:  PGA2311 Odgovori s citatom

Brisana vsebina odstranjenega uporabnika.
Nazaj na vrh
glavič
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Dec 25, 2004 2:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še vedno sem v samem planiranju projekta.
Nekako sem se odločil, da naredim predojačevalno stopnjo z 1x PGA231x in 1x TDA7318. Vendar me pri TDA zelo moti da imaš 4x stereo vhod (4x po 2kanala) in 2x stereo izhod (4kanale). Vhode izbiraš programsko. Zelo zanimivo, vendar kako je potem s kvaliteto, da iz 2kanalov dobiš 4? Niti ni to rešitev na moj projekt, ker bom do prejojačevalca pripeljal 4kanale. Tako da ta čip ni primeren...
Rešitev je kakšen TDA7315 ki je stereo IN, in stereo OUT; rabil bi jih seveda dva da bi imel 4kanale pod kontrolo; ker očitno ne obstaja 4in 4out pri TDA-ju...

Mogoče že kdo delal s kakšnim TDA731x ?
Kje jih kupiti ?
Nazaj na vrh
tozir
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10
Aktiv.: 0.89
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 24, 2008 4:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

LP!

Sam izdelujem podoben digitalni predojačavalec in imam eno vprašanje. Pogledal sem si link ki ga je dal frenki zgoraj in me muči to kako je on realiziral preklapljanje z releji. Če se ne motim je on z tem ko je aktiviru rele je tudi maso povezal naprej. Ali bi bilo narobe da bi mase skupaj povezal in potem vklapljal samo signala levega in desnega kanala? Je hotel avtor na tak način ohraniti separacijo kanalov?

jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.68

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 24, 2008 5:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tisti predojačevalec je za simetrične (balanced) signale, kjer je zvok razlika med dvema signaloma. Tako motnje ne vplivajo na zvok, če na oba signala delujejo hkrati. Mase pa lahko b.p. povežeš skupaj.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni