www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Velleman programator & problem
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Iztok
Član
Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55
Aktiv.: 21.00
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 12:34 am    Naslov sporočila:  Velleman programator & problem Odgovori s citatom

Začel sem prve korake v programiranju PIC-ev. Nabavil sem si Vellemanov kit in brez problemov sprogramiral 16F84 z enostavnim programčkom. Ker pa ima ta programator samo podnožja od 8 pa do 28 pinov sem naredil še dodatni adapter za 40 pinski 16F877. Tukaj pa se je začel problem - povezal sem potrebne pine (Vpp, 2xVdd, 2xVss, PGD in PGC) vendar priloženi program Progpic2 takoj po začetku programiranja javi sledeče:

ko pa berem vsebino mi normalno javi:

In mi v datoteko Readback.txt velikosti 48k shrani sledeče:

FLASH-Memory:

0000: 3400 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF
0008: 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF
0010: 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF
.......
1FE8: 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF
1FF0: 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF
1FF8: 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF 3FFF

ID0: F
ID1: F
ID2: F
ID3: F

Device-ID: 3FFF

Config-Word: 3FFF

EEPROM-Memory:

2100: 80 FF FF FF FF FF FF FF
2108: FF FF FF FF FF FF FF FF
2110: FF FF FF FF FF FF FF FF
.......
21E8: FF FF FF FF FF FF FF FF
21F0: FF FF FF FF FF FF FF FF
21F8: FF FF FF FF FF FF FF FF

Med programiranjem in branjem sem meril napetost na Vpp, ki je bila 9.6v pri 16F84 in prav tako pri 16F877, tako da to verjetno ni vzrok, saj se je prvi sprogramiral drugi pa ne.

V čem bi lahko bil problem?
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 7:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok pozdravljen,

Ima mogoče pic zraven oznake še sufiks "A" ? Če - poglej, če imaš to izbiro na softweru programatorja. Po moje nekaj ni vredo glede brzin, kajti z priložene datoteke je razvidno, da je sicer na prvo lokacijo skušal nekaj zapisat a pri verifikaciji je zaznal, da zapisana vrednost ni prava zato je programiranje prekinil.
Kako si izvedel sam adapter? Da slučajno niso povezovalne žice predolge? Programirana napetost bi morala biti okrog 13V. Imaš mogoče načrt hardvera programatorja? Ima le ta lastno napajanje ali ga napajaš z zunanega vira? Če uporabljaš zunanji vir, ter programator nima step-up konvertorja za 13V mora biti le ta dovolj visok 16-20V v koliko je stabilizacija na 13V izvedena z klasičnim stabilizatorjem.

Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 1:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Silvo drži. PIC ima zraven oznake še sufiks "A". V inicializacijski datoteki programatorja, ki sem jo pripel sem primerjal PIC16F84 z PIC16F84A pa nisem videl nobene razlike, zato sem predvideval, da to verjetno ni vzrok.
Glede brzin, ima opcijo Speed: low - normal - high in na nobeni ni razlike.
Načrt hardwera je na tem linku: KLIK .
Uporabljam zunanji vir 24v. Glede na 12v (oziroma 13v) stabilizacijo sistema in upor R14 = 3k3 v liniji programirne napetosti je tistih 9,6v mogoče kar normalno. In kot sem že omenil mi ostale PIC-e z to napetostjo normalno sprogramira v najvišji hitrosti.
Si mi pa dal za mislit z vprašanjem o dolžini žic. Question Uporabil sem namreč 30 cm dolge. To pa zato, da je PIC med programiranjem v že končanem-delovnem vezju, ki je temu prilagojeno in ima tudi stikalo Run/Prg.

propic2.txt
 Opis:
Inicijalizacija programatorja

Download
 Ime datoteke:  propic2.txt
 Velikost datoteke:  2.36 KB
 Downloadano:  12 krat

Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 1:30 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sedaj sem upor R14 = 3k3 zmanjšal na 2k2 in programirna napetost se je dvignila na 12,5v vendar je rezultat isti.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.94
Kraj: Koroška-okolica Dravograda

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 5:54 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Koliko sem na hitro pogledal gre za serijski programator. Vzrok bi lahko bil kako neskladje napetosti na portu, kakor tudi sam pic. Sam imam doma dva primerka prav 16F877 ki jih nikakor ne uspem sprogramirat z winpicprog -om ter testno ploščo. Normalno pa deluje s PICALL. (na istem računalniku ter na istem portu - sicer z drugim hardwerom)

Nazadnje urejal/a Silvo Pon Dec 06, 2004 8:43 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
CarpeDiem
Član
Član

Pridružen-a: Pon 16 Feb 2004 17:24
Aktiv.: 1.41
Kraj: Vrhnika

PrispevekObjavljeno: Pon Dec 06, 2004 8:07 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi jaz uporabljam vellemanov programator in mi prav tako ni uspelo sprogramirati PIc16F877. Jaz sem ga priklopil na ICSP konektor (dolžina vodnikov cca 10 cm). Pri 84A dela vse normalno. Glede na to, da v datasheetu 877-ke ni, sem zadevo opustil.
Če boš kaj napredoval sporoči. Če pa boš potreboval raziskovalno pomoč, sem prvi v vrsti.

lp, CarpeD
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 07, 2004 3:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Namesto 30cm prej omenjenega podaljška sem si izdelal še majhen adapter podnožje 18pin => 40pin, ki ga lako vtaknem v Vellemanov programator.
Sedaj mi kaže, da poteka programiranje normalno in ga na koncu tudi potrdi z OK v okencu Activity, vendar je program naložen samo na adresah +7 kot je vidno na sliki:

Slika je iz Twoprog s katerim normalno programiram tudi Fun 6in1 kartice. Tudi pri programiranju z adapterjem 18pin => 40pin na programatorju Multiprog 2001XL je prišlo do istega rezultata -problema. Confused

Mogoče ti podatki komu kaj več povedo?
Nazaj na vrh
bungee
Član
Član

Pridružen-a: Pon 07 Mar 2005 18:49
Aktiv.: 6.24
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 10, 2005 9:43 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Uporabljam isti programator. Sicer nisem še programiral 40 pinskih procesorjev. Vendar ena mala ideja .... Kaj pa ICSP? Jaz tako programiram skoraj vsa moja vezja. Le pazit je treba da par pinov izklopiš od ostalega vezja med programiranjem Cool
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Mar 10, 2005 10:10 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem poizkusil tudi to .... prišel sem do zaključka, da software od Vellemana ne podpira procesorja 16F877A. Na koncu mi je uspelo z Oshon programatorjem iz slike.

LP
Nazaj na vrh
Bozo
Član
Član

Pridružen-a: Čet 08 Jan 2004 9:21
Aktiv.: 2.79
Kraj: Lendava, Trimlini

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2005 1:24 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Iztok sam imam isti programator (2001 XL tudi za isto zadevo kot ti FUN pa GOLD...)vendar sem za 28 pinske pice uporabljal IC prog in ne Twoprog in je po nekaj težavah na nastavitvah zadeva stekla. Sicer imam doma nekje zapisano kako je potekalo
LP
Božo
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2005 1:53 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kolikor sem zasledil po nekih podatkih se protokol pri programiranju 16F877A malce razlikuje od navadnega 16F877. Zato predvidevam, da Vellemanov programator tega še ne zmore. Res pa, da z navadnim 16F877 (brez A) nisem poizkušal na Vellemanu. Potem sem za 40 pinske PIC-e izdelal prej pripeti programator in ga priključil z ICSP načinom, ter uporabil Oshon PIC programmer:

Z njim 16F877A programiram BP. Drugače pa za 8 do 28 pinske uporabljam Vellemana brez problemov.

Multiprog2001XL z Twoprog-om pa uporabljam samo za fun 6in1 pri Humaxu. Smile
Vgradil sem ga v staro ohišje CD pogona tako, da sem vse skupaj vtaknil v računalnik od koder dobi tudi napajanje 12v. Tako se mi zadeva ne valja po mizi in je stalno pri roki za uporabo.
Nekakšen PC front-card-slot / special edition. Very Happy
Nazaj na vrh
Bozo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2005 2:09 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Moj Multi2001 je še na mizi in poln praha in mi je še danes žal zakaj nisem vzel še ohišja, dobra zamisel za vgradnjo v škatlo od CD, no vtaknem pa kak PIC z adapterjem vanj čeprav sem mislil naredit še kak programator pa sem pogruntal da bo ta za marsikaj dober
LP
Božo
PS
Humi je pa še vedno kar uporaben a ne.
MP2001 bere tudi SIM in kopira
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2005 2:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bozo je napisal/a:
... Humi je pa še vedno kar uporaben a ne.

Humax je kljub Dreamboxu še vedno zakon.
BTW, ravno zdaj iščem motor zanj, ker so mi iz treh satelitov, ki jih spremljam preselili nekaj kanalov .... sem ga že imel pa sem raje presedlal na dva krožnika ... novi software pa omogoča obe varijante hkrati. Cool

Bozo je napisal/a:
...MP2001 bere tudi SIM in kopira

Vem ... baje celo polni telekomove kartice ...
Nazaj na vrh
Bozo
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Mar 11, 2005 4:05 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hja čedalje več izpadov dohodkov...
LP
Božo
Nazaj na vrh
Iztok
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 05, 2005 3:21 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Da ne odpiram nove teme .... Smile

Iz vellemanovega programatorja sem poizkusil programirat PIC direktno v izdelanem vezju preko ICSP konektorja, vendar zadeva z cca. 50 cm dolgim podaljškom ni delovala. Šele ko sem podaljšek iz ICSP-ja skrajšal na 15 cm je stvar začela delovat normalno.

Ima kdo kakšne izkušnje ali idejo, kako bi izvedel ta priklop-podaljšek ICSP na dolžini cca. 150 cm?
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Microchip PIC Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni