www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

daljinsko stikalo

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
D.J.ANDY
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Jul 2007 22:07
Aktiv.: 0.05
Kraj: TREBNJE

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 11, 2007 7:59 pm    Naslov sporočila:  daljinsko stikalo Odgovori s citatom

Ali mi lahko poveste kje bi kupil ali pa celo kako bi naredil daljinsko stikalo.
Recimo, da bi imel eno x stikalo in da bi lahko prižgal preko enega daljinca par metrov stran ...

Rabim pa to v avtu, da bi po želji prižigal zvočnike na polici zadaj (hauba party Smile , pa se mi je zazdelo super, da bi to lahko naredil tako, z daljincem.

Še bolj super bi pa bilo, če bi se dalo tako urediti, da bi imel na enem daljincu tri možnosti. Vklop ene vrste zvočnikov, druge vrste ali pa vklop obeh. Ali pa pač dva gumba, za vsako vrsto zvočnikov en gumb (vklop/izklop)...

Hvala vsem, ki se jim bo dalo ubadati z mano ...

tonic
Član
Član

Pridružen-a: Pet 16 Dec 2005 17:48
Aktiv.: 0.77
Kraj: Loče

PrispevekObjavljeno: Tor Dec 11, 2007 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

V Baum*** sem zadnjič kupil komplet, iz radovednosti, (sicer za 220V) kateri dela na 433MHz.

Priročen "daljinček" ima 4 gumbe za 2 napravi ON/OFF. Dometa je "fuuul" oz. na odprtem vleče cca. 20+ metrov (vidna med sabo). Zraven sem dobil 3 "vtičnice" (1 je gratis oz. nekaj takega, nisem je še uporabil) v katere se vklopi porabnik katerega bomo pač vklapljali/izklapljali daljinsko. Te "vtičnice" zgledajo podobno kot tiste časovne ure ("vštekaš" v normalno vtičnico, in potem v to vtičnico "vštekaš" porabnik).

Z malo predelave mislim da bi lahko vtičnice predelal na 12V, daljinec ima pa itak baterijsko napajanje.

Mislim da je to najcenejša varjanta. Mislim da imajo sedaj celo neko akcijo, cca. 11-12€ Cool
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
D.J.ANDY
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2007 12:25 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sam sem pa našel tale link -
Delko - daljinsko stikalo

Mi pa ni ravno jasno, kako to stvar priklopim? Ker je tam, kot vidim 6 vhodom za žice - če mi lahko kdo razloži.

Razmišljal sem tudi o tem, da bi uporabil en res majhen star avto na daljinec, ven pobral en tisti motorček oz. pač kar je "elektronike" in to uporabil tako, da bi mehansko premikal kak jeziček, ki bi mi staknil dve žici in bi pač muska igrala . . .

gkrusi
Član
Član

Pridružen-a: Tor 24 Jul 2007 17:22
Aktiv.: 3.71
Kraj: Ptuj

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2007 12:41 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

D.J.ANDY je napisal/a:

Razmišljal sem tudi o tem, da bi uporabil en res majhen star avto na daljinec, ven pobral en tisti motorček oz. pač kar je "elektronike" in to uporabil tako, da bi mehansko premikal kak jeziček, ki bi mi staknil dve žici in bi pač muska igrala . . .

Če imaš kakšnega odveč, je dobra zadeva. Samo ponavadi imajo ta poceni avteki tudi slab domet. Pa ne rabiš mehanskega vklopa delat. Daj samo rele ali pa optospojnik namesto motorja Wink . Ampak potem potrebuješ še neko malo elektroniko, ki bo preklapljala.

bostjang
Član
Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29
Aktiv.: 14.64
Kraj: Postojna

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2007 9:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Velleman ima med svojimi KIT kompleti tudi RF daljince. Podjetje zastopa IC elektronika.
Nazaj na vrh
D.J.ANDY
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Dec 12, 2007 10:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ah, preveč komplicirano vse skupaj . . .
Bom rajši kar na stikalo naredil, preprosto in poceni.

mars13
Član
Član

Pridružen-a: Sob 18 Avg 2007 12:14
Aktiv.: 0.14
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 25, 2008 11:48 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Mene pa zanima kako kaj ovire vplivajo na delovanje takšnih daljinsko krmiljenih zadev, kot je Tonic opisoval v Baum*** kupljen komplet (220V) kateri dela na 433MHz.
Pri ovirah mislim na betonsko ploščo ter zidane stene. Ali zadeva sploh deluje pri prehodih čez takšne ovire?
Hvala za odgovor.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
gregass
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Pon 03 Mar 2008 23:06
Aktiv.: 0.01
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Mar 04, 2008 12:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sprejemnik tukaj http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=118

oddajnik tukaj: http://trgovina.svet-el.si/productdetail.php?prodid=117

tole dvoje plus ohisje za oddajnik plus ptt stane okoli 40eur.
Nazaj na vrh
Tidra
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Maj 2008 20:36
Aktiv.: 0.89

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 12, 2010 4:44 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Malce stara tema pa vseeno,...

A je kdo sporbal to zadevo, ki jo je "gregass" polinkal,...

Jaz razmišljam, če bi s tem lahko naredil daljinsko komando za spuščanje in dviganje električnega vitla (vinč) na jadrnici,...

LP
I.
Nazaj na vrh
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.02
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 12, 2010 4:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kateri vinč na jadrnici bi pa ti daljinsko krmilil.

Običajno je na manjših jadrnicah (do 15 m) edini vinč z motornim pogonom, tisti za sidro.

Nekako ne vidim smisla oziroma potrebe po brezžičnem daljincu za sidrni vinč.

Če je na barki posadka (torej več kot en član), je dobro, da tisti ki spušča (dviga) sidro stoji na "provi" in opazuje dogajanje.

Če si na barki sam, si potegneš žice za stikalo v "kokpit". Je bistveno zanesljivejše od brezžične povezave.

LpA
Nazaj na vrh
Tidra
Član
Član

Pridružen-a: Sre 14 Maj 2008 20:36
Aktiv.: 0.89

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 12, 2010 5:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja siderni vinč bi dvigal in spuščal,...

Prva ideja je enostavno naredit komando na feder žico, ker včasih je dobro bit spredaj ali zadaj, se pač kaj zgodi, in če si sam na jadrnici (8m) je dobro če se lahko s komando [slovenščina je zame španska vas] premikaš iz enega na drugi kraj,...

LP
I.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika za začetnike Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 8 dni