www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

senzor na atmega 32
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
majkel
Član
Član

Pridružen-a: Sre 22 Avg 2007 15:45
Aktiv.: 0.39
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 1:24 pm    Naslov sporočila:  senzor na atmega 32 Odgovori s citatom

imam vprašanje glede povezave senzorja na atmega 32.
Imam senzor čigar napajalna napetost je od 10-30 v DC.
-Ker je na izhodu senzorja napetost enaka napajalni sem iz izhoda preko 15 K upora in zener diode 4,7V vezana na maso iz sredine vezal na nožico od mega32.Vendar imam padec napetosti premejhen da bi mega 32 odreagiral.Padec napetosti ko prekinem senzor je samo 1,3 V.
Za 15K uporom imam npr.4 V ko pa prekinem senzor pa znaša napetost 2,7 V.

Kaj mi priporočate da bom imel padec na 0 V da mi bo mega32 odreagiral.V bistvu je stvar podobna kot da bi vezal kakšno tipko.Ko jo stisneš moraš imati na noživi mikokrmilnika 0 V.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 16.00

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 1:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredi uporovni delilnik. Manjši upor pri masi (namesto zenerce) in tako izračunan, da ko bo senzor dal ven max napetost 30V, bo na tem uporu max 5V. In to pelješ na vhod mege.

Zenerca ti namreč poskuša stabilizirati na 4,7V in se napetost ne spreminja v odvisnosti od izhoda senzorja.
Nazaj na vrh
majkel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 1:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

hvala za hiter odgovor.bom sprobal.
Nazaj na vrh
klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.51
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 2:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vseeno priporočam, da k analognemo vhodu procesorja daš proti masi zener diodo. Saj velikokrat reši mikroprocesor. Lahko pa celo ločiš potenciale z linearnim optosklopnikom IL300.
Lp
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 2:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Klpzm, kakšen smisel ima ločitev digitalnega signala z linearnim optosklopnikom ?
Majkel nič ne omenja analognega vhoda.

LP

klemen88
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Jan 2008 17:37
Aktiv.: 3.51
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 3:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ups moja napaka Smile Sem mislil, da ima senzor npr. temperature, ki se glede na temperaturo spreminja napetost na njegovem izhodu. Sem zdaj bolj pozorno prebral in videl da rabi samo digitalni izhod 1 ( 5V ) 0 ( 0V ).

lp
Nazaj na vrh
milan62
Član
Član

Pridružen-a: Ned 04 Jan 2004 23:19
Aktiv.: 10.09
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Pet Jan 30, 2009 4:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Majkel,
mogoče je težava samo v tem, da si izbral prevelik upor pred Z-diodo.
Za 10V senzor bi bil primeren upor ca 1k2, za 32V napajanje senzorja pa ca 5k6.
Upam, da imaš na ATmega izbrani vhod konfiguriran kot VHOD brez pullup upora.

LP

majkel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2009 1:08 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

O vidim da se je v dneh ko me ni bilo tukaj nabralo že veliko odgovorov.
Ja imel sem pred zenerco 15k upor.Sem pa ieml vhode definirane kot vhode.Potem pa sem še sprobal kot vhode in zraven še pull up upore.A sem ga kaj zasviral??A sem uničo mego?
Nazaj na vrh
RGorazd
Član
Član

Pridružen-a: Čet 20 Maj 2004 15:57
Aktiv.: 7.24
Kraj: Ig

PrispevekObjavljeno: Ned Feb 01, 2009 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz vse senzorje, ki dajejo na izhod večjo napetost os 5V peljem do mikrokontrolerja preko optosklopnika (brezkompromisno). Za LED v optosklopniku preračunam potreben predupor glede na vhodno napetost in to je to. Cena optosklopnika se še zdaleč ne more primerjati s ceno mikrokontrolerja. Še posebej, če dobiš optosklopnike kje zastonj, ali pa po minimalnih cenah. Glede vhoda v tvojo mego pa nevem. Če je bila napetost, ki je prišla na tvoj vhod večja od 5V potem je možno da si ga skuril, drugače je pa manjša verjetnost. Kolikor sem jaz testiral (sicer večkrat po nesreči) so Atmeli kar trpežni. Včasih celo bolj kot 78l05 in pa kak hd44780 Wink

LP G

._|
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
majkel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pon Feb 02, 2009 10:09 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole je.Moj mega je preživel Smile
Dela normalno.Edino kar me jezi je sedaj tole okrog delilnika pred senzorji.Enkrat dela enkrat ne.Mogoče je kje kakšen slab stik.
Trenutno imam narejen običajen uporovni delilnik.Napajalna napetost je 10 V, tak oda imam nato z delilnikom lepo 5 V.Vendar včasih iamm teh 5 V včasih ne.Očitno je slab stik.

Katere optosklopnike mi priporočaš?Oz le cena teh?
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 7:50 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lahko si pa tudi programsko kaj narobe naredil. Recimo pomotoma na tem vhodu postavil 0- se pravi uporabil kot izhod z vrednostjo 0.
Nazaj na vrh
majkel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 03, 2009 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Napaka je odpravljena.Sem imel težave z masami.Ker imam za napajanje senzorjev drug napajalnik kot za napajanje čipa sem mase povezal med sabo in mi zaradi tega ni delalo tako kot more.
Nazaj na vrh
majkel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 04, 2009 7:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Spet se oglašam in prosim za vašo pomoč.
Ali ima kdo kakšen predlog kako naj izvedem napajanje?Torej za napajanje bi imel 12 V adapter ali pa recimo vtikač za avtomobilski cigaretni vžigalnik potem pa potrebujem 5 v za mego in 10V za senzor.Ali izvedem stvar z LM7805 in LM7810 ali ima kdo boljši predlog?
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2009 7:46 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Za 5V bo tako kar v redu. Za 10V pa malo težje. Navaden 7810 ima na sebi cca 2V padca napetosti - torej ne bo zanesljivih 10V. V avtomobilu še nekako (napetost pri prižganem motorju naj bi bila 14,4V), adapter pa mogoče predelaš, da bo dal ven 10V.

Pri 7805 pazi na segrevanje.
Nazaj na vrh
majkel
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Feb 05, 2009 12:39 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lojzek hvala za odgovor.Torej če stvar naredim tako kot v priponki bi bilo ok? ali bi moral še kaj dodati?

Free Documents.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Free Documents.pdf
 Velikost datoteke:  485.97 KB
 Downloadano:  15 krat

Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Osnove programiranja AVR-jev Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Stran 1 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 493 dni