www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

lari fari
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Dobra volja je najbolja, ...
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
flapho
Član
Član

Pridružen-a: Sre 05 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 0.18

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 10:26 am    Naslov sporočila:  Re: Avto antena da ali ne? Odgovori s citatom

Vse kar ste do sedaj opisali o antenah je lari -fari.
Za FM sprejem mora antena biti dolga okoli 90 cm in pod kotom ter se mora nahajati na robu strehe ali na blatniku.
Vse kar je krajše je slabše. Za Mazdo se dobi univerzalna antena z motorčkom (cena cca 50€).
Iskrine antene nikoli nisi bile dobre, še posebej zgoraj omenjene.
Z avto antenami se ukvarjam že 20 let in vam lahko svetujem ali zamenjam anteno, ki bo odgovarjala vašemu avtomobilu.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58
Aktiv.: 59.92
Kraj: Divača (Kačiče)

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 1:14 pm    Naslov sporočila:  Re: Avto antena da ali ne? Odgovori s citatom

flapho je napisal/a:
Vse kar ste do sedaj opisali o antenah je lari -fari.
Za FM sprejem mora antena biti dolga okoli 90 cm in pod kotom ter se mora nahajati na robu strehe ali na blatniku.
Vse kar je krajše je slabše. Za Mazdo se dobi univerzalna antena z motorčkom (cena cca 50€).
Iskrine antene nikoli nisi bile dobre, še posebej zgoraj omenjene.
Z avto antenami se ukvarjam že 20 let in vam lahko svetujem ali zamenjam anteno, ki bo odgovarjala vašemu avtomobilu.

flapho, že 20 let živiš v zmoti.

MarkoM
Član
Član

Pridružen-a: Tor 12 Sep 2006 15:29
Aktiv.: 12.34
Kraj: Lovrenc na P.

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 1:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imam na avto original "shark" anteno pa radio zelo dobro igra. Pa ni 90cm dolga, visoka ali široka.

V začetkih GSM telefonije so tudi rekli, da ni možnosti notranje antene pa je Nokia vseeno to med prvimi naredila.
Nazaj na vrh
LEDuser
Član
Član

Pridružen-a: Pon 31 Mar 2008 12:06
Aktiv.: 5.25
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 1:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam 30cm dolgo anteno pod kotom 20° pa mi radio zelo dobro igra. Če pa sem nekje v hribih pa mi vedno potegne postajo DVD/CD/SD Very Happy
flapho
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 6:39 pm    Naslov sporočila:  Re: Avto antena da ali ne? Odgovori s citatom

VolkD

To kar sem napisal lahko tudi dokažem z raznimi antenami in z aparaturo.
Nazaj na vrh
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 7:33 pm    Naslov sporočila:  Re: Avto antena da ali ne? Odgovori s citatom

flapho je napisal/a:
VolkD

Samo človek iz Butal se lahko spravi v konflikt z nekom, ki je delal radijske zveze z postajami in antenami, ki jih je sam naredi na frekvencah od nekaj Mhz pa vse do nekaj deset GHz.

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.17
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 7:41 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Prav zanimivo bi bilo videti rezultate korektrno izpeljanih meritev.

Namreč 90cm dolga antena, če je stvar cepljena na GP anteno, kar je, razen, če je avto iz plastike, je za FM radiodifuzijo vsekakor predolga, saj bi morala biti dolga lambda/4.

Slika

Elektronske antene pa se mi od Iskre ne zdijo nič slabše od drugih, saj so vse po istem kopitu, največja razlika je v napisu na škatlici, v shemi in izvedbi pa so razlike kozmetične.

Edit, slike forum ne prikaže, zato sem spremenil v kilikabilen link.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
DrRogla
Član
Član

Pridružen-a: Tor 18 Jan 2005 18:00
Aktiv.: 1.42
Kraj: Hrastnik, Maribor

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 7:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa še ta ni klikabilen, ali pa samo meni ne pokaže nič...

Se pa strinjam da je vertikalka lambda /4. To bi za območje 100Mhz zneslo okrog 3/4m

Azrael
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Jan 2009 19:46
Aktiv.: 22.17
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 7:59 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

In še, da ne bo kdo rekel, da govorim na pamet.

Priročnik ZRS stran 297.

Edit in opravičilo

Pripel sem napačen link na ZRS, popravljeno, se opravičujem. Glede slike GP antene pa, meni link dela, dopuščam pa da nekaj ne štima na tistem strežniku, zato link še v drugi obliki:

http://217.26.67.168/uploads/1/2/1220298/GP.gif

in za vsak primer še pripeta slika na forum v priponki.

GP.gif
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  GP.gif
 Velikost datoteke:  10.58 KB
 Downloadano:  39 krat

Nazadnje urejal/a Azrael Tor Feb 24, 2009 8:13 pm; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 8:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Antena mora biti v praksi še krajša, saj je potrebno upoštevati skrajševalni faktor materiala.
Moje izkušnje pa kažejo, da je proizvajalcem anten za avtomobile povsem vseeno kakšno ojačenje in prilagoditev imajo njihove antene, ter koliko signala dobi radijski sprejemnik. Če bi temu ne bilo tako, bi uporabljali kvalitetnejši kabel od antene do radijskega sprejemnika. Ko se gleda kako izboljšati sprejem je namreč potrebno začeti že tu.

Branez
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21
Aktiv.: 32.98
Kraj: Koprivnica HR

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 8:26 pm    Naslov sporočila:  Re: Avto antena da ali ne? Odgovori s citatom

flapho je napisal/a:
VolkD

Mislim da lahko VolkD svoje trditve dokazuje z raznimi meritvami in raznimi instrumenti, a ne samo z eno aparaturo.

Albert Einstein
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
VolkD
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Feb 24, 2009 10:37 pm    Naslov sporočila:  Re: Avto antena da ali ne? Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
Mislim da lahko VolkD svoje trditve dokazuje z raznimi meritvami in raznimi instrumenti, a ne samo z eno aparaturo.

To je sicer res. Je pa neumno če se človek sklicuje na nek merilnik. Nehote dobiš občutek, da svoje neznanje skrivaš za škatlo z zvenečim imenom.
Če stvari ne razumeš kako delujejo fizikalno, potem ti običajno noben pripomoček ne pomaga, pa čeprav ima zveneče ime kot recimo spectrum analyzer ali pa network analizer.

Sokrat
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Avg 2005 11:00
Aktiv.: 23.52

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 12:53 pm    Naslov sporočila:  Re: Avto antena da ali ne? Odgovori s citatom

Branez je napisal/a:
flapho je napisal/a:
VolkD

Kaj pa ce je aparatura ultimativni antenodobrometer ? Think

flapho
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 4:30 pm    Naslov sporočila:  Re: Avto antena da ali ne? Odgovori s citatom

Vsi, ki premlevate o antenah to kar omenjate velja za objekt, ki miruje.
Avto antena med gibanjem mora biti pod kotom in malo daljša.
Kratka antena je večkrat v območju ko ni signala kot dovolj dolga antena.
Antene za na steklo so po pravilu usmerjene antene, to pomeni, če jo imate na sprednjem steklu, ko antena gleda proti oddajniku sprejema več signala kot ko se peljete od oddajnika. Imel sem AUDI 80, ki je imel dipol anteno na zadnjem steklu mi je antena lovila bolje ko sem bil obrnjen od oddajnika , kakor takrat ko sem se peljal proti njemu.
Vsak objekt, ki miruje so sprejemni pogoji zadovoljivi, premaknite avto za 50 cm pa boste videli kaj bo.
Nazaj na vrh
flapho
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Feb 25, 2009 4:40 pm    Naslov sporočila:  Re: Avto antena da ali ne? Odgovori s citatom

azrael
Ne mešaj UKV antene med FM antene, to je nekaj popolnoma drugo.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Dobra volja je najbolja, ... Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 6 dni