|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
mexico Član

Pridružen-a: Sre 18 Mar 2009 21:37 Prispevkov: 17 Aktiv.: 0.09 Kraj: Štajerska
|
Objavljeno: Sre Mar 18, 2009 9:41 pm Naslov sporočila: Gorenje TV - priključki |
|
|
Pozdravljeni!
Zanima me, če ima kdo ta model televizorja GORENJE TVF32VIP73/100 ali pa ga pozna v nulo. Rabim eno pojasnilo glede tv priključka.
Hvala vsem za pomoč
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bostjang Član

Pridružen-a: Tor 03 Jan 2006 15:29 Prispevkov: 3476 Aktiv.: 14.64 Kraj: Postojna
|
Objavljeno: Čet Mar 19, 2009 9:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Mogoče bi vedel tudi kdo drug.
Predlagam ti, da zastaviš vprašanje in še prej razjasniš o kakšnem priključku je govora.
Pa popravi kraj v svojem profilu. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mexico Član

|
Objavljeno: Čet Mar 19, 2009 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
Stvar je v tem, da imam na zadnji strani tega televizorja en priključek, ki ne vem zakaj se uporablja. Drugače ima ta televizija (na zadnji strani) 3 × SCART in antenski vhod 75 ohmski. zraven teh scart priključkov je pa en "neznani".
Ni S-Video, ni kompozitni .......
Če bi kdo vedel zakaj naj bi se uporabljal ta prikljućek bi mu bil zelo hvaležen
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mexico Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Zare Član

Pridružen-a: Tor 17 Mar 2009 20:25 Prispevkov: 18 Aktiv.: 0.09 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Mar 19, 2009 3:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verjetno gre za priključek, ki se uporablja ob servisiranju ali pa odkrivanju napak pri televizorju, vendar pa le ugibam.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Srecko Član

Pridružen-a: Čet 25 Dec 2003 21:29 Prispevkov: 1014 Aktiv.: 4.27 Kraj: Okolica Cerkna
|
Objavljeno: Čet Mar 19, 2009 8:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
mexico je napisal/a: |
Zanima me zakaj se uporablja tisti majhen priključek med SCART priključkoma?
|
Ali v navodilih za ta tv nič ne piše za kaj se uporablja ta priključek?
Lp Srečko _________________ Samouk
Tukaj sem doma |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mexico Član

|
Objavljeno: Čet Mar 19, 2009 8:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
V navodilih ta priključek ni omenjen
SEm pa naredil še eno sliko tega priključka čist od blizu.
Upam, da bo to kaj pomagalo
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Mar 19, 2009 10:17 pm Naslov sporočila: |
|
|
3-pinski. Menim, da je servisni. Sploh, če ni omenjen v navodilih, ga ignoriraj. _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mexico Član

|
Objavljeno: Čet Mar 19, 2009 11:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja se mi je zdelo, da ni nekaj običajnega. Sem brskal po internetu pa nisem našel kakšnega kabla, ki bi pasal v to luknjo. Zato sem tudi povprašal na tem forumu, kaj bi bilo to "čudo".
In kako lahko preko takšnega kabla servisirajo tv? Ne se mi smejat, ker o teh stvareh nimam pojma
Kateri priključek uporabit za priklapljanje aparatov na tv?
Kateri je boljši? S-video, kompozitni ali scart?
Lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51 Prispevkov: 9407 Aktiv.: 39.60 Kraj: Kranj - struževo
|
Objavljeno: Čet Mar 19, 2009 11:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po mojem mnenju je na tem priključku I2C vodilo do čipovja v TVju. Gnd, clock in data. S tem dostopaš do posameznih sklopov - podobno kot avto na servisu priklopijo na tester.
Priključek uporabiš tak, kot ga ponudi druga naprava.
Kompozitni je nižje kvalitete, S-video je boljši.
Scart pa je en "čuri-muri", ker nikoli ne veš, kaj dejansko je notri. Kontaktov je zadosti za vse standarde: RGB, s-video, composite ter audio in še kakšni podatki gredo lahko skozi. Vprašanje pa kaj dejansko gre skozi kabel. Po moje je RGB precej redek, čeprav najbolj kvaliteten.
Če ne veš, kaj in kako bi zvezal, vzameš en "polni-scart" kabel (z vsemi povezavami) in je.
Glede na to, da ima TV 3 scart vhode, je verjetno eden kompleten (vključno z RGB vhodom), druga dva pa sta navadna (ugibam - glej navodila TVja).
Če imaš kak DVD player, ki ima RGB izhod (glej navodila DVDja), ga lahko priključiš sem.
pinout scart konektorja:
http://www.hardwarebook.info/SCART _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mexico Član

|
Objavljeno: Pet Mar 20, 2009 1:13 am Naslov sporočila: |
|
|
Prvo hvala za razlago
Samo si me pa popolnoma zmedel z RGB
Zakaj pa nimajo vsi scart vhodi RGB priključka? In zakaj je SCART RGB vhod toliko boljši kot samo SCART
Sem malo pogledal v knjižico in so vhodi označeni takole:
EXT 1 (Dekoder...) (z RGB)
EXT 2 (DVB, DVD ....) (z S-VHS)
EXT 3 (VHOD Back AV)
Hmmmm a to pomeni, da ima samo EXT 1 RGB in gre skozi EXT 2 S-VHS povezava in ne RGB  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Pet Mar 20, 2009 11:26 am Naslov sporočila: |
|
|
mexico je napisal/a: |
Zakaj pa nimajo vsi scart vhodi RGB priključka?
In zakaj je SCART RGB vhod toliko boljši kot samo SCART
Hmmmm a to pomeni, da ima samo EXT 1 RGB in gre skozi EXT 2 S-VHS povezava in ne RGB |
odgovori:
1. zaradi ekonomije - RGB vhod rabi nekaj čipov več, kar pomeni par € višjo ceno, krat N televizorjev ....
2. pri composite ali svideo so barve vkomponirane v sam 1 ali 2 signala, ki je zaradi tega precej visokih frekvenc, ki jih poceni kabli dušijo. Zaradi tega pride lahko do malo slabših odtenkov. Pri RGB so vse 3 barve in sinhronizacija že ločeni, kar pomeni manjši pretok "informacije" po eni žici - nižja frekvenca - lepša slika. Razlike pa niso tako zelo velike - sploh pri hišni opremi (nižjega / srednjega razreda).
3. Ja, vhod scart ima lahko en sam standard zvezan (composite, kar je v tvojem primeru EXT3). Lahko ima 2 (composite+svideo - tvoj EXT2) ali vse tri možnosti (EXT1). _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mexico Član

|
Objavljeno: Pet Mar 20, 2009 11:46 am Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa vem, da mi EXT 1 uporablja RGB in ne recimo s-video?, če ima vse tri možnosti zvezane na vhodu Se da dobiti tak SCART kabel, ki bi imel zvezane samo žice za RGB tako, da bi bil na EXT 1 prepričan, da mi samo to uporablja? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
aly Član

|
Objavljeno: Pet Mar 20, 2009 11:47 am Naslov sporočila: |
|
|
To pa ne bi vedel. Upajmo, da ima autodetect...  _________________ I'm going to stand outside, so if anyone asks, I'm outstanding  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mexico Član

|
Objavljeno: Pet Mar 20, 2009 12:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
Torej, če prav razumem.
Če bi hotel preko scart kabla prenašati samo s-video signal z zvokom bi morali po tej shemi http://www.hardwarebook.info/SCART biti priključeni samo naslednji pin-i:
1
2
3
4
13
15
18
20 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni