www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Ventilator kabine picasso
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Hobit02
Član
Član

Pridružen-a: Čet 29 Apr 2010 19:14
Aktiv.: 0.08
Kraj: G. Radgona

PrispevekObjavljeno: Pon Maj 10, 2010 3:56 pm    Naslov sporočila:  Ventilator kabine picasso Odgovori s citatom

Imam naslednjo težavo.
Na avtu xsara picasso mi je zatajil ventilator v kabini, ki se več noče vrtet oziroma se zavrti naključno za minuto ali manj.
Na sam ventilator dobim po rdeči žici ko dam kontakt 12V. Na regulator pa dobim minus katerega bi moral krmiliti vendar tega ne počne.
Rabim pomoč pri sledeči stvari. Rad bi sprobal ta regulator pa ne vem kako se spraviti zraven.
Prosim za kakšen nasvet.

IMG_2242.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  478.29 KB
 Pogledana:  20 krat

IMG_2242.JPG

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
clownfish
Član
Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05
Aktiv.: 3.23
Kraj: Povir / Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 5:27 pm    Naslov sporočila:  Re: Ventilator kabine picasso Odgovori s citatom

Hobit02 je napisal/a:
Prosim za kakšen nasvet.

Podobno težavo imam tudi sam..
Samo pri meni nekaj časa deluje potem ne deluje nič ali pa se nekako random ključujejo različne hitrosti (klima je avtomatska).

V bistvu če ročno dvignem hitrost se včasih vključi in dela, spet drugič je tiho.. pa čez nekaj časa začne delovati..

Sem pa zasledil na nekem našem Citroen forumu, da je težava v dveh tranzistorjih, ki sta pod tole zalito maso na straneh. Te tranzistorje zamenjaš in zadeva deluje..

bom doma poiskal povezavo do te teme ne tistem forum-u.. in objavim..
Nazaj na vrh
clownfish
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 8:50 pm    Naslov sporočila:  Re: Ventilator kabine picasso Odgovori s citatom

teslo je napisal/a:

bom doma poiskal povezavo do te teme ne tistem forum-u.. in objavim..

del odgovora:

http://www.citroenbilten.com/forum/showthread.php?6588-Ventilator-klime-dela..-naklu%E8no..&p=66364

http://www.citroenbilten.com/forum/showthread.php?6605-Ventilator-v-kabini-ne-dela-oz.-v%E8asih-dela

http://www.citroenbilten.com/forum/showthread.php?6086-Regulator-brzine-ventilatora-klime

tudi mene zanima kje je tisti "upor" .

P.S. slike so vidne samo če si prijavljen kot uporabnik na forum..
Nazaj na vrh
Hobit02
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 9:26 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tudi meni dela ventilator tako da včasih dela vse lepo in normalno naenkrat pa vse utihne.
Kolikor sem razumel vse kar sem prebral ključavnica krmili rdečo žico to se pravi +.
To se pravi da ob kontaktu na ventilatorju mora biti 12V. Kar v mojem primeru tudi je.
Minus pa je krmiljen preko regulatorja, ki je na samem ventilatorju. Regulator bi moral krmiliti minus vendar tega ne počne. Zato sumim da je kriv prav ta regulator.
Del te mase s katero je zalito vso vezje sem že odstranil tako da pridem do nogic tranzistorja. Me ima da bi preščipnil nogice in premeril tranzistor vendar pa več nimam pojma kako se tranzistorji sploh preverjajo. Kolikor bi bil tranzistor dober bi prekinjene kontakte samo prelotal. Kako naj preverim tranzistorja?
Nazaj na vrh
PPG78
Član
Član

Pridružen-a: Ned 27 Jul 2003 14:09
Aktiv.: 9.88
Kraj: Gorenjska

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 10:53 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaj ko bi nekdo od Citroenarjev prilepil še slike iz zadnjega zgornjega linka, da si jih ogledamo še ostali.

Mislim da bi se s pomočjo kakšnega nitro razredčila ali pa acetona zalivna masa počasi omehčala in omogočila manj destruktiven pristop k popravilu.

LP, Peter
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Hobit02
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 11, 2010 11:04 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo slikice:

IMGP0871.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  115.68 KB
 Pogledana:  8 krat

IMGP0871.JPG

mod%20pic.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  101.02 KB
 Pogledana:  12 krat

mod%20pic.jpg

modul%20pic.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  49.1 KB
 Pogledana:  26 krat

modul%20pic.jpg

vent%20pic.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  77.73 KB
 Pogledana:  12 krat

vent%20pic.jpg

Nazaj na vrh
Hobit02
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Maj 12, 2010 6:51 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

A kdo mogoče ve kako preveriti te tranzistorje. Na voljo pa imam samo navaden multimeter.
Nazaj na vrh
clownfish
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 12:33 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hobit02 je napisal/a:
A kdo mogoče ve kako preveriti te tranzistorje. Na voljo pa imam samo navaden multimeter.

google marsikaj najde..

http://www.electronics-radio.com/articles/test-methods/meters/multimeter-diode-transistor-test.php

http://www.allaboutcircuits.com/vol_3/chpt_4/3.html
Nazaj na vrh
ferdo
Član
Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10
Aktiv.: 1.49
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 1:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Z povezavami na citroen forum si ne moreš pomagat, saj je tam opisano in slikano razdiranje starejših tipov regulatorjev, ki imajo po dva trannzistorja v TO-3 ohišju in le del vezja v zaščitni masi. Tam ponavadi prebije en tranzistor v paru, občasno pa tudi smd tranzistor, ki ga odpira - krmili. Sam sem že popravljal starejšo varianto regulatorja, to na slikah tule pa prvič vidim.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Igor01
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Aktiv.: 2.52
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 2:02 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Saj ni neke bistvene razlike proti staremu regulatorju.
Stari ima tranzistorje MJ11015, ta novejši pa 2N0609 ali BUZ11.
Čip ne crkne, se pa zgodi, da kateri od pinov izgubi stik s povezavo na vezju.

LP Igor
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
jjakob
Član
Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12
Aktiv.: 5.69

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 3:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Na vezju se vidi, da si poškodoval nekaj vezic ter elementov. Te bi bilo potrebno zamenjati, preden regulator spet sestaviš.

Koristno bi bilo tudi, če bi nam prepisal oznake s tranzistorjev.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo MSN Messenger - naslov
Hobit02
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 4:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To niso moje slike to so slike iz citroenovega foruma
Nazaj na vrh
Igor01
Član
Član

Pridružen-a: Pon 29 Nov 2004 12:09
Aktiv.: 2.52
Kraj: KK

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 4:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tranzistorja sta 2N0609 ali BUZ11.

Vezje je delikatno zato, ker pri nakaterih, pri pregrevanju, masa s katero je zalito odstopi od ploščice in odmakne SMD elemente. Pri tem se potrgajo nekatere vezi. Vendar ne vedno. Če ventilator dela samo v največji hitrosti je samo prebit eden od tranzistorjev. Če se 'mu meša' pa so krivi prekinjeni pini. Večinoma je dovolj poflikati vezi in menjati tranzistoja.

LP Igor
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebaveh
Član
Član

Pridružen-a: Sob 19 Jan 2008 13:51
Aktiv.: 7.88
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 8:55 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

To maso se sicer da odstraniti tudi z vročo spajkalnikovo konico, tako kot sem to jaz počel pri tistem regulatorju za agregat. Za presenečenje so mi kitajci zmešali v maso še kar nekaj grobega peska.
Vendar pa bo konica po takšnem posegu uničena.
Nazaj na vrh
clownfish
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 13, 2010 11:22 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kot berem ste že mojstri v odpravljanju teh okvar d'oh!

Na kakšen način pa se da odstrnait tole maso v katero je vse skupaj zalito?
Pomaga samo groba sila ali tudi.. mehko prepričevanje z kakšno kemijo?

Ker se mojemu ventilatoru letnik 2000 kar malo kegla.. dela pa spet ne pa nekaj čaka potem ga prime in spet dela skratka malo [slovenščina je zame španska vas] po svoje dela.. kadar se mu zljubi..
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Avtoelektrika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3  Naslednja
Stran 1 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni