|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pomlad Član

Pridružen-a: Pet 04 Jan 2008 10:54 Prispevkov: 424 Aktiv.: 1.99 Kraj: Koroška
|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2016 3:10 pm Naslov sporočila: Led luči - zakaj tako ? |
|
|
Pri hiši imam že dva primera, ki mi nista razumljiva. Prvi - sem nabavil stropno luč, ki ima 4 halogen žarnice, sicer lepo sveti in tudi greje da je kaj. Kupim led žarnice in gorijo dokaj slabo. Eno Led žarnico zamenjam s staro halogen in glej ga zlomka, vse gorijo super. Primer 2 - v kopalnici imam lučko pri ogledalu z dvema halogen žarnicama 12v, sveti in greje. zamenjam prvo žarnico z led, led sveti malo manj, zamenjam obe z led, ko vklopim, samo malo trzne in tema. Obrača žarnice, nobene spremembe. Zanima me, v čem je problem, da mora biti kombinacija led in halogen ?
Se da to odpraviti, kako ?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
psevdonim Član

Pridružen-a: Čet 21 Sep 2006 21:42 Prispevkov: 3411 Aktiv.: 14.91 Kraj: slo
|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2016 4:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
po opisu sodeč so halogenke vezane zaporedno; če odstraniš eno, ne sveti nobena ?
_________________ ___ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobek220 Član

Pridružen-a: Tor 28 Jul 2009 9:21 Prispevkov: 196 Aktiv.: 1.01 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2016 4:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
Po mojem pa je vgrajen elektronski transformator, ki začne delat recimo od 25W naprej. Poraba LED žarnic je premajhna in se transformator (switcher) ne zbudi.
Zato ti pri dodani halogenki tudi LED žarnice gorijo brez pa ne.
_________________ Kak je lepo ko je fajn |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pirpy Član

Pridružen-a: Ned 30 Maj 2004 21:57 Prispevkov: 774 Aktiv.: 3.26 Kraj: Topolšica
|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2016 4:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
Točno to kar je bobek220 napisal
Jaz sem menjal 12 v halogenke za ledice ,in dokler je bila vsaj ena halogenka zraven so ledike svetile ,brez halogenk pa ne.Na koncu sem menjal elektronski trafo za navaden 12 v toroid.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

Pridružen-a: Čet 09 Maj 2013 9:20 Prispevkov: 637 Aktiv.: 4.30 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2016 5:42 pm Naslov sporočila: |
|
|
Premalo podrobnosti je napisanih, da bi lahko kaj sklepali. Nevemo niti za koliko voltov so halogenke (razen omenjenih 12v v kopalnici), niti kakšni so napajalniki...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pomlad Član

|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2016 10:55 pm Naslov sporočila: |
|
|
psevdonim je napisal/a: |
po opisu sodeč so halogenke vezane zaporedno; če odstraniš eno, ne sveti nobena ? |
Ne bo držalo, halogenka gori tudi ena, ne gorita dve led žarnici. Tudi ena halogen in ena led gorita. Zelo lepo, močno pa gori halogenka ali led žarnica če jo priklopim na 12v akumulator 12V od UPS-a.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Saran Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2009 16:26 Prispevkov: 729 Aktiv.: 3.65 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: Sre Feb 17, 2016 11:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz tudi sumim, da je zadaj neke vrste napajalnik, ki prilagaja napetost na žarnicah.
_________________ Moja mama je strela, moj fotr je grom. Če hočeš bit moja, prključ se na štrom. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
v.j. Član

Pridružen-a: Pet 13 Feb 2015 9:47 Prispevkov: 1665 Aktiv.: 13.16 Kraj: Veldes
|
Objavljeno: Čet Feb 18, 2016 10:50 am Naslov sporočila: |
|
|
100% je napajalnik vzrok za to, če je breme prešibko, ne deluje pravilno in na izhodu daje komaj nekaj V ali pa še to ne. Brez veze da ugibate naprej, ker nekateri to že dolgo vemo, da je tako.
_________________ Kontakt na e-mail, za več informacij klikni gumb 'www', na ZS ne odgovarjam!
Ne mi pisat zasebnih sporočil na forumu! NIKOLI ne boste dobili odgovora na ZS !
Če vam moji odgovori niso všeč, nihče vas ne sili, da jih berete! uporabite gumb 'ignore' |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

|
Objavljeno: Čet Feb 18, 2016 10:58 am Naslov sporočila: |
|
|
[quote="v.j."]100% je napajalnik vzrok za to, če je breme prešibko, ne deluje pravilno in na izhodu daje komaj nekaj V ali pa še to ne. Brez veze da ugibate naprej, ker nekateri to že dolgo vemo, da je tako.[/quote]
Malo čuden (vzvišen) odnos imaš. In kdo je kaj drugače ugibal, kot da je problem v napajalniku? Ja, seveda, eni že dolgo vse veste. Imate kristalno kroglo in še kakšne druge vsemogočne pripomočke. OP je podal premalo podrobnosti, da bi se dalo kaj z gotovostjo trditi. Niti ne vemo, če so halogenke 12 ali 220V. Čeprav je glede na opisano zelo verjetno problem v napajalniku, kot so pred tabo že vsi "ugibali".
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bobek220 Član

Pridružen-a: Tor 28 Jul 2009 9:21 Prispevkov: 196 Aktiv.: 1.01 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Feb 18, 2016 2:25 pm Naslov sporočila: |
|
|
Napajalnik potrebujejo samo 12V halogenke in LED žarnice.
220V ne potrebujejo napajalnika in delajo brez problema.
_________________ Kak je lepo ko je fajn |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pomlad Član

|
Objavljeno: Pet Feb 19, 2016 10:47 am Naslov sporočila: |
|
|
Napajalnik potrebuje samo 12V in halogenke in led žarnice, pa to imam.
Vprašanje pa je, kakšen napajalnik bi moral biti, da bi lahko priklopil samo 12v led žarnice, halogenke pa vrgel ven. Očitno sedanji ni v redu, če mora biti priklopljena še ene žarnica halogen.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
pomlad Član

|
Objavljeno: Pet Feb 19, 2016 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
shmandi je napisal/a: |
v.j. je napisal/a: |
100% je napajalnik vzrok za to, če je breme prešibko, ne deluje pravilno in na izhodu daje komaj nekaj V ali pa še to ne. Brez veze da ugibate naprej, ker nekateri to že dolgo vemo, da je tako. |
Malo čuden (vzvišen) odnos imaš. In kdo je kaj drugače ugibal, kot da je problem v napajalniku? Ja, seveda, eni že dolgo vse veste. Imate kristalno kroglo in še kakšne druge vsemogočne pripomočke. OP je podal premalo podrobnosti, da bi se dalo kaj z gotovostjo trditi. Niti ne vemo, če so halogenke 12 ali 220V. Čeprav je glede na opisano zelo verjetno problem v napajalniku, kot so pred tabo že vsi "ugibali". |
A ugibanje je malo premalo, lahko bi kdo ki pozna zadevo razložil v čem je bistvo problema. Napajalnik je verjetno 12V, so problem Amperi.
Primer, vzamem napajalnik, ki ima Output 12V in 1A - priklopim halogenko gori, priklopim led žarnico ne gori (tudi obrnem pola). Če pa namesto napajalnika uporabim UPS 12V baterijo, gori tako ena kot druga in to zelo v redu. Potrebujem torej močan napajalnik, kar pa cenovno ne bo ravno poceni. Tudi je vprašanje kje je tisti minimum napajalnika, ki bi bil dovolj močan.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozede Član

Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32 Prispevkov: 390 Aktiv.: 2.92 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Pet Feb 19, 2016 11:33 am Naslov sporočila: |
|
|
Če gre za take led luči, kot prilagam sliko, je lahko toroidni trafo 230 na 12V 50Hz
na žarnicah piše s kakšno napetostjo jih lahko napajaš in kakšno porabo imajo.
Zgornja na sliki je iz lidla priloženo opozorilo, da je elektronski tranformator lahko neprimeren.
Spodnja na sliki je iz Hoferja je napisano, da lahko dela na AC/DC sem jo pomeril na DC 12V in je poraba ca 350mA. glede na število žarnic je potrebno izbrati moč napajanja, vseeno ali DC ali AC.
Elektronski napajalniki od halogenk lahko delajo z led svetilkami, v tvojem primeru ne dela, pomeni zamenjaj napajalnik. Preštej luči in izračunaj porabo.
Opis: |
|
Velikost datoteke: |
3.73 MB |
Pogledana: |
8 krat |

|
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jozede Član

Pridružen-a: Sob 19 Jul 2014 18:32 Prispevkov: 390 Aktiv.: 2.92 Kraj: Jesenice
|
Objavljeno: Pet Feb 19, 2016 11:45 am Naslov sporočila: |
|
|
pomlad je napisal/a: |
shmandi je napisal/a: |
v.j. je napisal/a: |
100% je napajalnik vzrok za to, če je breme prešibko, ne deluje pravilno in na izhodu daje komaj nekaj V ali pa še to ne. Brez veze da ugibate naprej, ker nekateri to že dolgo vemo, da je tako. |
Malo čuden (vzvišen) odnos imaš. In kdo je kaj drugače ugibal, kot da je problem v napajalniku? Ja, seveda, eni že dolgo vse veste. Imate kristalno kroglo in še kakšne druge vsemogočne pripomočke. OP je podal premalo podrobnosti, da bi se dalo kaj z gotovostjo trditi. Niti ne vemo, če so halogenke 12 ali 220V. Čeprav je glede na opisano zelo verjetno problem v napajalniku, kot so pred tabo že vsi "ugibali". |
A ugibanje je malo premalo, lahko bi kdo ki pozna zadevo razložil v čem je bistvo problema. Napajalnik je verjetno 12V, so problem Amperi.
Primer, vzamem napajalnik, ki ima Output 12V in 1A - priklopim halogenko gori, priklopim led žarnico ne gori (tudi obrnem pola). Če pa namesto napajalnika uporabim UPS 12V baterijo, gori tako ena kot druga in to zelo v redu. Potrebujem torej močan napajalnik, kar pa cenovno ne bo ravno poceni. Tudi je vprašanje kje je tisti minimum napajalnika, ki bi bil dovolj močan. |
Verjetno je napajalnik v slab.
Pripni sliko luči in po možnosti slikaj tako, da bodo vidni podatki.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
shmandi Član

|
Objavljeno: Pet Feb 19, 2016 12:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
@pomlad
Večkrat imaš že napisano, v čem je po vsej verjetnosti problem, ti pa še kar nekaj po svoje...
Napajalnik ni prešibak, ker halogenke rabijo občutno več toka kot LED za podobno svetilnost. Problem je verjetno v tem, ker je napajalnik namenjen halogenkam in ne dela, dokler nima večjega bremena. LED mu predstavljajo premalo breme in napajalnik "misli", da ni nič gor priklopljeno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 7 dni