|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Racko Član

Pridružen-a: Tor 18 Apr 2006 22:00 Prispevkov: 63 Aktiv.: 0.27
|
Objavljeno: Sre Feb 14, 2007 11:04 pm Naslov sporočila: Obratomer Tomos |
|
|
Na pamet mi je prišla ideja, da bi si na svoji Tomosovi APN6 naredil obratomer. Je kdo kaj takega že delal? Elektrika je 12V 50W.
Nekako sem razmišljal, da se z večanjem obratov, veča tudi napetost. In če bi obrate čital preko signalizacije (LED), bi obratomer nekako ne bil tak problem. Prvi problem nastane pri izmenični napetosti. Kako delajo LED na izmenični napetosti? Je bolje, da v tokokrog pred vse skupaj vežem mostiček ter kakšen kondenzator za glajenje in potem delam na enosmerni napetosti? Ni mi jasno tudi, kako vezati te LED. Če jih vežem recimo 6 zaporedno, bo na vsaki recimo ravno prav - 2V. A vendarle bodo pod nizkimi obrati svetile vse hkrati, sicer šibko a vendarle bodo svetile. Jaz rabim, da se LED dopolnjujejo - da npr. 1 LED posveti, ko bo imela mašina 500 obratov. Kaj mi svetujete? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Feb 14, 2007 11:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Malce napačno si zastavil. Napetost na tuljavah za generator napetosti okrog katerih se vrti magnet ne narašča linearno z obrati.
Tisto napetost lahko samo usmeriš in z njo napajaš elektroniko LEDic in F/U čipa. Signal obratov za merjenje frekvence pa moraš vzeti pred gretzem iz tuljav generatorja ali pa iz tiste žice, ki ti gre na balanco do STOP tipke.
Več o tem pa v tej temi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
snow Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02 Prispevkov: 341 Aktiv.: 1.44 Kraj: Ljubljana || Velenje
|
Objavljeno: Čet Feb 15, 2007 12:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Meni najbolj všečna metoda je merjenje časa med posameznimi impulzi na svečko. Vendar boš za to potreboval mikrokontroler in nekaj malega programiranja. Potem pa lahko za vsako LED točno določiš obrate pri katerih se bo prižgala.
Mikrokontrolerji so zmožni na vsakem pinu ene 20-30 mA kar je več kot dovolj za LED diode. Priporočam supersvetle (superbright) diode - da boš videl če svetijo tudi ko bo na njih sijalo sonce. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Čet Feb 15, 2007 12:49 am Naslov sporočila: |
|
|
snow je napisal/a: |
... Priporočam supersvetle (superbright) diode - da boš videl če svetijo tudi ko bo na njih sijalo sonce. |
K temu priporočilu bi dodal še fotoupor za ponoči.
Ko sem sam počel nekaj podobnega za v avto na armaturo je bilo podnevi v redu ... ponoči pa živ  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matej Član

Pridružen-a: Pet 17 Okt 2003 14:00 Prispevkov: 270 Aktiv.: 1.14 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Feb 15, 2007 3:51 am Naslov sporočila: |
|
|
Nekoč smo v šoli delali nekaj podobnega a mi smo na koncu uporabili 3 led zaslone. Stvar žal nikoli ni delala niti približno Pazi samo to , da te ne zavede tistih 12V 50W kajti ,če boš tolk bister in boš priklopo kakšno vezje(preračunano na 12v) na žico , ki gre na svečko ...skratka ne bo se lepo končalo.(elektrika namreč ne preskakuje pri 12v)
Vem, da lahko do obratov fino prideš s tuljavo(ne vem al je to kakšen senzor ali gola tuljava) , ki jo namestiš vzporedno s kablom , ki gre na svečko.Potem pa signal probaš dalje obdelat s kontrolerjem ali kakšnim čipom za VU- meter
l.p. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Feb 15, 2007 11:09 am Naslov sporočila: |
|
|
Moje izkušnje s skuterji so porazne. Na "pomaganje" sem dobil sinovega prijatelja. Imel je narejeno neko vezje z picem. Zadeva je delala korektno, dokler smo jo krmilili iz generatorja. Na skuterju je znorela.
Jaz tudi. Naredil sem svojo varianto s avr-jem. Senzor sem izvedel tako, da se je signal prenašal preko optosklopnika. Vezje zaprl v al škatlico. Napajal preko VK200, dodal še elektrolite, navadne kondenzatorje in nato še 7805 pa spet elektrolite VK200 in elektroliti.....
No od vsega ni bilo nič. Procesor se je serijsko resetiral. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Feb 15, 2007 11:18 am Naslov sporočila: |
|
|
Proizvajalci izdelujejo elektroniko (komponente in ostalo), ki se imenuje automotive elektronika. Narejena je specifično za uporabo v avtomobilih. Tipično za avtomobile je, da proizvajajo visoko napetost. Ta potuje do svečk po neoklopljenih kablih. Električne motnje, ki nastajajo pri proizvajanju in distribucije visoke napetosti so take, da sesujejo vsako normalno elektroniko, ki ni specifično dizajnirana za avto (motocikel,...).
PICi, AVR, ..., niso avtomotive tehnologija, pa zato VK200 dušilka in oklop in skozni kondenzatorji niso dovolj. Optocoupler med PICom in senzorjem vrtenja. Dva oklopa, pa 4 dušilke... . Pa brez 7805. Tega visoke frekvence takoj sesujejo. Če je kdo poizkušal napajati kakšen oddajnik z 78XX regulatorji je verjetno že videl.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.05 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Čet Feb 15, 2007 11:43 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
Pa brez 7805. Tega visoke frekvence takoj sesujejo. |
Tole pa ne bo držalo ! Imam vsaj 10 VCO-jev narejenih, kjer je uporabljen 7808 kot stabilizator.
Glede na to, da sem avtor kar nekaj radijskih postaj je 78xx preizkušeno uporaben tudi v povezavi z visokimi frekvencami. No pa nisem edini. Marsikje v literaturi se 78xx lahko vidi v oddajnih stopnjah. Zveneče ime slovenske konstruktorske scene dr. Matjaž Vidmar jih prav tako uporablja. Celo v radarskih oddajnikih.
Problem pa bi resnično znali biti AVR-ji. O picih raje nebi, ker jih premalo poznam. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.70 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Čet Feb 15, 2007 12:01 pm Naslov sporočila: |
|
|
Meni ni delal noben napajalnik za UKV ročne postaje z 78 regulatorji (+dušilke+ blok kondenzatorji+.....). Po nasvetu Matjaža V. je regulacija z diskretnimi tranzistorji delovala prez težav.
723 regulator je bil še slabši.
Jur
Nazadnje urejal/a jur Čet Feb 15, 2007 12:06 pm; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lado Član

Pridružen-a: Pon 09 Feb 2004 13:22 Prispevkov: 1004 Aktiv.: 4.24 Kraj: Trbovlje
|
Objavljeno: Čet Feb 15, 2007 12:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
O tem je bilo že tudi govora[url]http://www.elektronik.si/phpBB2/viewtopic.php?t=6219
narejeno s klasiko lm3914....prav za takšne mopede
lp
lado[/url] |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
snow Član

Pridružen-a: Tor 27 Dec 2005 14:02 Prispevkov: 341 Aktiv.: 1.44 Kraj: Ljubljana || Velenje
|
Objavljeno: Čet Feb 15, 2007 12:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
snow je napisal/a: |
... Priporočam supersvetle (superbright) diode - da boš videl če svetijo tudi ko bo na njih sijalo sonce. |
K temu priporočilu bi dodal še fotoupor za ponoči.
Ko sem sam počel nekaj podobnega za v avto na armaturo je bilo podnevi v redu ... ponoči pa živ  |
Ali pa vse skupaj vežeš na tranzistor, ki ga krmiliš s PWM. Pa dve tipki ali en potenciometer na A/D in si lahko nastavljaš svetilnost. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Čet Feb 15, 2007 12:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
jur je napisal/a: |
Meni ni delal noben napajalnik za UKV ročne postaje z 78 regulatorji (+dušilke+ blok kondenzatorji+.....). Po nasvetu Matjaža V. je regulacija z diskretnimi tranzistorji delovala prez težav.
723 regulator je bil še slabši.
Jur |
Tole je negova postaja. V lokalnem oscilatorju je 7808. Viden je tudi na sliki. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Feb 15, 2007 12:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja, lokalni oscilator že deluje. Meni ni delovalo, ko je 78s12 napajal celo napravo, v zunanjem usmerniku. Žica med usmernikom in postajo deluje kot antena... sesuje regulator.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
VolkD Član

|
Objavljeno: Čet Feb 15, 2007 12:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
To bi znalo res biti. A v primeru obratomerja je bil 7805 tik ob procesorju. SMD varianta, tako, da tega problema tu nebi smelo biti. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jur Član

|
Objavljeno: Čet Feb 15, 2007 1:12 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ugibam: možno je, da so po napajalni liniji prišli kakšni visokonapetostni impulzi . Zelo kratki. Za odkrivanje takih stvari pride prav storage osciloskop. Motnja je lahko prišla tudi po žici od senzorja.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni