|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
VolkD Član

Pridružen-a: Pet 24 Sep 2004 21:58 Prispevkov: 14228 Aktiv.: 60.06 Kraj: Divača (Kačiče)
|
Objavljeno: Sre Jan 01, 2014 4:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
piroman je napisal/a: |
Nikjer nisem trdil, da bi moral tak tiskalnik tiskati bolje ali pa da morda ni primerljiv z nekajkrat dražjimi modeli. Za <500€, je vsekakor zanimiv izdelek. Vse kar sem napisal je, da so za moj okus dve, tri desetinke tolerance daleč od (zame) uporabnega. |
Ne operirajte s podatki kar tako na pamet. Meritve kažejo povsem drugačne rezultate.
Poskus z rdečim PLA je pokazal, da korekcija nastavitev printerja ni potrebna, saj s tem materialom dosegam dober rezultat tudi brez tega. Do razlik torej prihaja zaradi uporabe različnega materiala. S tem problemom pa se morajo soočiti tako printerji za 2500€ kot tudi tisti za 100.000€.
Pri menjavi materala, je potrebno printer nastaviti za drug material - to je vse. Nenatančnost, ki jo sam printer vnaša v izdelek je v mojem primeru 0,12mm ali drugače: +-0,06mm. Precej tega gre na račun krčenja materiala. Nekaj tega se bo še rešilo z ogrevano mizo.
Če je to še vedno izven tistega, kar bi ti potreboval, potem je pa res narobe, da se oziraš za prepoceni igračami. _________________ Dokler bodo ljudje mislili, da živali ne čutijo, bodo živali čutile, da ljudje ne mislijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Carko Član

Pridružen-a: Pet 15 Apr 2011 1:40 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.61 Kraj: KP
|
Objavljeno: Sre Jan 01, 2014 5:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Si upam trditi, da tudi tisti za krepko čez 10.000 EUR niso prav dosti boljši glede tega.
Edina večja razlika glede natančnosti in točnosti je v tem, da je tam nekdo pred teboj to že izmeril, sestavil specifikacije in nastavil ustrezne parametre.
Tukaj moraš to narediti sam.
Poleg tega imajo dražji materiali tudi bolj natančne specifikacije (debelina filamenta, odstotek krčenja, ...). Za STL stane na primer liter materiala mimogrede 100 eur. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Sre Jan 01, 2014 5:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
VolkD je napisal/a: |
...
Precej tega gre na račun krčenja materiala. Nekaj tega se bo še rešilo z ogrevano mizo. |
Ne bo se, verjemi mi! To ti govorim iz izkušenj na delu s "pravimi špricgus mašinami (Arburg, Engel)", kjer se je vedno upošteval skrček materiala že pri izdelavi orodja.
VolkD je napisal/a: |
Če je to še vedno izven tistega, kar bi ti potreboval, potem je pa res narobe, da se oziraš za prepoceni igračami. |
S tem pa se popolnoma strinjam. Jaz sem dobil s tiskalnikom več kot sem pričakoval. _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
smal Član

Pridružen-a: Pet 12 Mar 2010 23:19 Prispevkov: 227 Aktiv.: 1.22 Kraj: Effretikon
|
Objavljeno: Sre Jan 01, 2014 7:49 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kroko je napisal/a: |
Prav kos ki sem ga pripel kot primer se uporablja za nastavljanje laserja. |
Absolutno mikronsko pozicioniranje opravlja mikrometerski vijak in ne kos PLA plastike. Nisem nikjer zasledil podatka koliko se sploh PLA spreminja zaradi temperature. Npr. pri termičnem ciklanju nekajkrat od 10 - 40 st.C in nazaj. Prav tako ni nikjer definirano, kako se ta materijal spreminja zaradi zračne vlažnosti. Piše samo, da ima vpliv. Prav tako je vprašanje, kako se bo ta materijal v tisti pozicionirni mizici obnašal zaradi tega, ker je stalno pod stresom zaradi prednapetosti vzmeti. Vse to omenjeno in še marsikaj drugega so aspekti, ko se človek podaja v mikronski svet in na primer v svetu stotink ne pridejo več do izraza oz. niso dominantni.
Seveda je zgoraj omenjeni kos zelo poceni in hitra rešitev. Zato mi je ta 3D tiskalnik tako zelo všeč, vseeno pa se je potrebno zavedati omejitev tehnologije.
smal _________________ Dr. Milan Vidmar: Transformation und Energieübertragung (1945, s.1)
Wir Techniker sind Kämpfer, technische Probleme sind Kampfprobleme! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
krko Član

Pridružen-a: Sob 15 Sep 2012 22:19 Prispevkov: 451 Aktiv.: 2.91 Kraj: Cerknica
|
Objavljeno: Sre Jan 01, 2014 8:28 pm Naslov sporočila: |
|
|
Naj še jaz dodam moje mnenje.
Sicer nisem izdeloval tiskalnika, in tudi nisem član društva (vsaj zaenkrat še ne), torej ne poznam nobenega in ne morem trditi kdo ima prav in kdo ne.
Torej moje mnenje je tako.
Tile tiskalniki, ki ste jih izdelovali so namenjeni izdelovanju kakšnih ohišij za izdelana tiskana vezja, ker se zmeraj pojavlja problem, kako tako vezje zapakirati in mu dodati tudi nekaj ličnosti in pa tudi mogoče za kakšen rezervni kos kakšne naprave.
Doma ravno izdelujem nek model gradbenega dvigala, pri katerem bom potreboval tudi nekaj custom-made kosov. Ni boljšega in cenejšega postopka, kako do takega dela priti, kot tiskanje na vašem tiskalniku.. Tiskanje je dokaj poceni, natančnost pa je tudi zelo zadovoljiva. Tako bom kose doma lepo narisal v AutoCadu, izvozil .stl file, poslal nekomu, ki ima narejen tiskalnik in če bo vse po sreči te kose dobil že čez 2 dni. Seveda proti plačilu.
Seveda bi te kose lahko dal narediti tudi na CNC rezkar, a bi me tako kos stal zelo veliko in še vprašanje, v kolikšnem času bi ga dobil.
Zaradi tega, kolikor vem, se je tudi Musty odločil za izdelavo 3D tiskalnika.
Tako kot so že napisali v prejšnjih postih, pa s tako tehnologijo ne moremo zagotavljati neke mikronske natančnosti, za kar pa za moje pojme tudi ni neke potrebe, saj so vse naprave narejene z večjo toleranco (recimo desetinka mm)
Pa tudi, če bi se teh tiskalnikov naredilo ogromno (govorim o številki preko 1000) se spet poraja vprašanje, koliko bi ti tiskalniki delali. Seveda so namenjeni tudi lastnemu zadovoljstvu, a vendar verjetno ga niste (in ga ne bodo/bomo) kupili za to, da vam bo v kotu nabiral prah. Dvomim pa tudi da ima vsak zase toliko za natisniti.
Aboslutno podpiram projekt in se mu mogoče tudi pridružim kasneje, a verjetno bom imel premalo potreb 3D tiskanja, da bi si nabavil tiskalnik. Raje dam nekomu za pivo ali kar cel sixpack in da mi on natisne tisto, kar potrebujem.
Dovolj bo nakladanja. To je seveda le moje mnenje. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
bpavsic Član

Pridružen-a: Pet 03 Apr 2009 20:45 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.79 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Čet Jan 02, 2014 8:38 am Naslov sporočila: |
|
|
@krko
Ja in ne. Sam se si ta tiskalnik "privoščil" predvsem zato, ker bi enkrat rad tudi vstopil v svet CNCjev. Zdi se mi zelo dobra igračka, kjer se lahko naučiš CAD/CAMa, samega načina krmiljenja v 3D, gcode in vsega s tem povezanega. Seveda ob tem igračkanju ni ravno neke možnosti povzročitve neke velike škode. Hkrati pa dobim še možnost izdelave raznoraznih manjših stvari, ki se jih nikoli nisem spravil delat "na roke" s pilo, žago in vrtalnim strojem.
Na tiskalnik oz. ceno nikoli nisem gledal, da se mi bo povrnila razen z znanjem in izkušnjami. In 400-500€ je prekleto malo za to, kaj dobiš  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
cero Član

Pridružen-a: Čet 31 Jul 2003 17:37 Prispevkov: 1179 Aktiv.: 4.98 Kraj: vipava
|
Objavljeno: Čet Jan 02, 2014 8:54 pm Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi 3Dtiskanje raje primerjal z ulivanjem kot pa z cnc stroji. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvadratnik Neznanec

Pridružen-a: Čet 02 Okt 2014 12:41 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.06
|
Objavljeno: Čet Okt 02, 2014 2:06 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to da se v zadnjem času lahko dobi fotopolimere za skoraj sprejemljivo ceno (v primerjavi z ABS, PLA filamentom), sem se sam odločil raje za izgradnjo DLP 3d printerja. 1l tekočine stane 66€ s poštnino. Kvaliteta pa veliko boljša....
Če koga zanima lahko napredek spremlja na http://3dnajbo.wordpress.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
webmouse Član

Pridružen-a: Čet 27 Avg 2009 22:27 Prispevkov: 1059 Aktiv.: 5.50 Kraj: Bloška planota
|
Objavljeno: Čet Okt 02, 2014 2:45 pm Naslov sporočila: |
|
|
kvadratnik je napisal/a: |
Glede na to da se v zadnjem času lahko dobi fotopolimere za skoraj sprejemljivo ceno (v primerjavi z ABS, PLA filamentom), sem se sam odločil raje za izgradnjo DLP 3d printerja. 1l tekočine stane 66€ s poštnino. Kvaliteta pa veliko boljša....
A se da printer s to tehnologijo že kje kupiti narejene - ker kar sem sam našel so bili vsi neki razvojni projekti in kik straterji.... _________________ -
"Želja po znanju je v naravi vsakega dobrega človeka." Leonardo Da Vinci |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
rafaellsi Član

Pridružen-a: Ned 11 Sep 2011 18:54 Prispevkov: 479 Aktiv.: 2.86 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: Čet Okt 02, 2014 2:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
cero je napisal/a: |
Jaz bi 3Dtiskanje raje primerjal z ulivanjem kot pa z cnc stroji. |
Po mojem mnenju pa je 3D printer (C)NC stroj |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Dorijan Član

Pridružen-a: Ned 22 Jun 2008 10:48 Prispevkov: 2564 Aktiv.: 12.40 Kraj: južnoprimorska
|
Objavljeno: Čet Okt 02, 2014 3:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
webmouse je napisal/a: |
A se da printer s to tehnologijo že kje kupiti narejene - ker kar sem sam našel so bili vsi neki razvojni projekti in kik straterji.... |
V google napiši: stereolithographic printer _________________ Če nekaj deluje, razstavi in ugotovi zakaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kvadratnik Neznanec

Pridružen-a: Čet 02 Okt 2014 12:41 Prispevkov: 8 Aktiv.: 0.06
|
Objavljeno: Pet Okt 03, 2014 5:58 pm Naslov sporočila: |
|
|
webmouse je napisal/a: |
A se da printer s to tehnologijo že kje kupiti narejene - ker kar sem sam našel so bili vsi neki razvojni projekti in kik straterji.... |
Narejen in preverjen je FormLab (http://formlabs.com/en/store/eu/). Je pa seveda precej draga zadeva... Oz. niti ne če primerjaš z profesionalnimi printerji.
Sicer bi bili pa tudi Kickstarter projecti zelo dober vir.. http://formlabs.com/en/store/eu/ |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
oobuco Član

Pridružen-a: Pon 25 Avg 2014 11:00 Prispevkov: 206 Aktiv.: 1.57 Kraj: Šentvid pri Stični
|
Objavljeno: Pon Okt 06, 2014 9:45 am Naslov sporočila: |
|
|
Po3Dravljeni.
Nimam 3D printerja, me sicer zanima, ampak bom še malo počakal.
Je pa ena druga zadeva.
Doma bi rad enega 13 letnika nekako malo motiviral, da mogoče kaj naredi in predpostavljam, da bi mi potem kdo to tudi sprintal za dokaj primerno ceno.
On za elektroniko ali programiranje nekako ni - vsaj zaenkrat - včasih pa kaj nariše ali pa izreže iz lesa, pa potem zlepi in tako naprej.
Ne vem pa s kakšnim računalniškim orodjem naj se tega loti. Saj obstaja mnogo, mnogo orodij, ampak mene zanimajo izkušnje koga, ki se je prvič srečal s 3D risanjem in potem 3D printerjem.
Ker ne bi rad kar nabavil 3D printerja, pa da mulc potem razne brezveznosti z interneta printa. Rad bi, da je vsaj malo kreativen.
Sicer pa mislim, da me večina malo starejših popolnoma razume.
ati Buco _________________ Pred EUR sem bil SIT! (sposojeno z grafita) |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Branez Moderator

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:21 Prispevkov: 7831 Aktiv.: 33.06 Kraj: Koprivnica HR
|
Objavljeno: Pon Okt 06, 2014 9:53 am Naslov sporočila: |
|
|
Jaz uporabljam SketchUp in sem z njim čisto zadovoljen. Je zastonj in imaš na spletu in na njihovi strani dosti videoposnetkov z navodili kaj in kako delati z njim.
Pozdrav!
dedek Branko _________________ The true sign of intelligence is not knowledge but imagination.
Creativity is intelligence having fun!
Albert Einstein |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 492 dni