|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
jur Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45 Prispevkov: 5142 Aktiv.: 21.65 Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]
|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2008 3:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je telefon (ali kakšna druga elektronska naprava) polit, pa neha delovati, pomeni, da je tekočina v elektroniki telefonu in že negativno učinkuje).
Kot prvo, je potrebno politemu telefonu hitro ven vzeti baterije. Elektrika, voda (oziroma katerakoli prevodna tekočina, tudi mleko) in kovinski deli telefona začno hitro delovati z elektroerozijo (vrsta elektrolize, oziroma nasplošno razpadanje kovinskih delov). To pomeni, da bo požrlo povezave in komponente. Telefon (napravo) odpret in posušit. Če je zelo moker, se ga (podrtega) popivna z toaletnim papirjem. Potem se ga polije z koncentriranim alkoholom. Alkohol z vodo tvori zmes, ki izpareva bolje in hitreje od vode. Zelo pomaga pihanje z zrakom, še posebej z toplim (fen). Vodo iz špranj dobro potegne podtlak. Telefon se da v kozarec (lonec ali kaj podobnega). Posodo se zapre z deščico/plastiko (izolirtrak ali selotejp!) z luknjo. Na luknjo se priključi (natakne ali karkoli že) cev sesalca za prah. Podtlak, ki ga naredi sesalec precej dobro absorbira vlago. Še boljši za odstranjevanje vlage je silikagel. To je zrnata snov v vrečkah, ki je večkrat priložena elektronskim napravam. Silikagel mora biti suh, to pomeni da so indikatorska zrnca v njem modre barve. Telefon in silikagel se vtakne v čim manjšo vrečko in zatesni z zaporko ali lepilnim trakom.
Jur |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
. Član

Pridružen-a: Ned 19 Sep 2004 22:04 Prispevkov: 16777193 Aktiv.: 70636.75
|
Objavljeno: Pon Maj 05, 2008 3:47 pm Naslov sporočila: |
|
|
Brisana vsebina odstranjenega uporabnika. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.34 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Čet Avg 07, 2008 1:43 pm Naslov sporočila: |
|
|
LP
Imam Sony Ericsson W880i, ki sem ga dal prat v pralni stroj v hlačah. Ko sem ugotovil da je notri je bil že opran dal sem ga takoj sušit v ''pratfon'' v pečico od štedilnika. Nato pa sem ugotovil da je pokvarjen ali skurjen mikrofon saj jaz klicatelja slišim vse on pa mene ne, kaj bi lahko s tem naredil dal sem ga že popravljat pa mi ga nočejo popravit. Je še kakšna možnost da ga odprem pogledam kako je sploh oksidirano vezje na tistem delu? In kako ga sploh odpreti, bi lahko to kdo storil, sam nimam dovolj izkušenj s tega področja? Drugače telefon dela brez problema glasbe se normalno vrti, fotografiraš lahko normalno samo to je problem! _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
dezo Član

Pridružen-a: Ned 20 Jan 2008 12:40 Prispevkov: 201 Aktiv.: 0.95 Kraj: Cerkno
|
Objavljeno: Čet Avg 07, 2008 2:31 pm Naslov sporočila: |
|
|
kako ti ga nočejo popravit?, verjetno zato če si hotel uveljavljat garancijo. če pa jim plačaš tisti mikrofonček pa ti ga bo vsak servis zamenjal.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
[g0ran24] Član

Pridružen-a: Pon 15 Avg 2005 11:27 Prispevkov: 503 Aktiv.: 2.12 Kraj: Brežice
|
Objavljeno: Čet Avg 07, 2008 3:38 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če želiš ti ga lahko pregledam. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mravlcax Član

Pridružen-a: Sre 21 Feb 2007 19:19 Prispevkov: 299 Aktiv.: 1.34 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Avg 07, 2008 6:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Če je bila na telefonu najdena oksidacija se ga ne popravlja, ker se oksidacija lahko nevede širi. Garancija na popravilo, katero je bilo plačano je eno leto. Telefon crkne čez nekaj mesecev, serviser ga ne more popravit, stranka pa dobi nov aparat...... Torej telefonov ki so oksidirani se nikakor ne popravlja.
DrVrh če želiš ti lahko pregledam aparat in preverim ali je napaka samo v mikrofonu( če je ti ga še zamenjam za "pir"). Več info pa na ZS.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PC_Master Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 20:10 Prispevkov: 319 Aktiv.: 1.51 Kraj: Domžale , Blizu Ljubljane , Poštna 1230
|
Objavljeno: Čet Avg 07, 2008 6:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede telefona , je že bil poslan na servis in dela. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drVrh Član

Pridružen-a: Sre 20 Feb 2008 20:17 Prispevkov: 918 Aktiv.: 4.34 Kraj: Slovenija-Koroska-Prevalje-Lese
|
Objavljeno: Čet Avg 07, 2008 8:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
PC_Master je napisal/a: |
Glede telefona , je že bil poslan na servis in dela. |
Ja na servis je bil poslan delalo je vse ostalo že pred servisom tako kot po njem samo mikrofon pa ni delal ne pred in po servisu! Na Svemi so mi rekli da mi ga sploh ne bodo popravljali ne na garancijo ne na sploh! Garncijo pa so mi prekinili!
mravlcax ti a lahko pošlem po pošti, telefon mislim, za pir se boma pa še nekako zmenla, če pa je sila bom prišel v Ljubljano! _________________ Iz dneva v dan sem se spraševal kaj je to elektrika, vendar nisem našel odgovora ... in še vedno si postavljam to vprašanje
LP
Grega
Nazadnje urejal/a drVrh Sob Avg 09, 2008 2:59 pm; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PC_Master Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 20:10 Prispevkov: 319 Aktiv.: 1.51 Kraj: Domžale , Blizu Ljubljane , Poštna 1230
|
Objavljeno: Čet Avg 07, 2008 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Aha. Mislil sem moj telefon.
Sicer pa mikrofon od telefona ni drag , zato naj nebi popravilo bilo drago. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
drcine Član

Pridružen-a: Sob 11 Avg 2007 13:22 Prispevkov: 97 Aktiv.: 0.45 Kraj: Moravče
|
Objavljeno: Čet Avg 07, 2008 11:22 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mikrofon načeloma ni drag, toda dodaten strošek ti nanese še servis in DDV, tako da boš na kakšne uradnem servisu za popravilo zagotovo dal več kot 20€...
Pa še to, nekateri novejši telefoni so narejeni izredno "nepraktično", tako kot ta w880... če temu telefonu crkne slušalka, ki načeloma stane manj kot 1€, je potrebno zamenjati cel flat kabel, na katerem se nahaja ta zvočnik, pa še zvonec, ter dve kameri... (švedi so stvar pač nekoliko zakomplicirali) tukaj se pa stroški hitro naberejo... zato je pomoje izven garancije dobro popravljati le manjše napake, za kaj večjega pa se popravilo preprosto ne splača... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
jjakob Član

Pridružen-a: Pet 19 Nov 2004 14:12 Prispevkov: 1348 Aktiv.: 5.68
|
Objavljeno: Čet Avg 07, 2008 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Sicer je odvisno od izvedbe, vendar je možno zimprovizirati ter nov mikrofon zalotati direktno na flat kabel, ali pa ga povezati z tankimi žičkami. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni