www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Slovo od 100-vatnih običajnih žarnic
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dreamsi
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 03 Sep 2009 9:28
Aktiv.: 0.03
Kraj: Sežana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 9:44 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bil bi že čas, da se nekako zamenja te halogen žarnice, saj imajo res veliko napak.
Tu sem izsledil dober primer...zaradi česa so halogen žarnice slaba izbira, ter kako se obnesejo led svetila ter varčne žarnice:

http://www.drm.si/novice/41/led_tehnologija_varcnejsa_za_89.html

Sam imam doma skoraj celo stanovanje opremljeno z led tehnologijo, in sem zares zadovoljen. Imam naprimer stopnišče opremljeno z 11W prej pa sem imel 50 W. In sem moral vedno menjevati. Pa še lepša svetloba je sedaj, saj je svetloba enakomerno razporejena po celem prostoru. Res je da je to nekoliko dražje, vendar se vam v nekaj letih povrne.

LP
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Profesor Einstein
Član
Član

Pridružen-a: Ned 24 Sep 2006 0:13
Aktiv.: 6.28
Kraj: Rogaška Sl.

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 10:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kdo bo pa plačal operacijo zaradi očesnega raka ki ga LED in varčne povzročajo ? Laughing
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
dreamsi
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 10:40 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kdo ti je pa to rekel?
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 10:43 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Led dioda se na trgu pojavlja praktično od prihoda polprevodnikov na tržišče. Žal je v tem času še niso uspeli narediti do take meje, da bi svetloba bila vsaj približno podobna naravni. Naravni svetlobi se še najbloj približa klasična žarnica z žarilno nitko oziroma halogenski reflektorji.
Led osvetlitev je po moji presoji kvečemu primerna za osvetlitev prehodnih prostorov, nikakor pa ne za osvetlitev bivalnih. Tale "zelen teror" pa s pridom izkoriščajo razni prozivajalci ter prodajalci raznih led svetil, ki zadnji čas rastejo kod gobe po dežju.

dreamsi
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 10:54 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Raziskava ki sem jo objavil v zgornjem linku trdi drugače. Glede naravne svetlobe pa ti lahko zagotovim da LED tehnologija naredi prijetnejšo svetlobo na pogled, vsaj sam imam takšne izkušnje. Nato pa si poglej porabe elektrike halogenskih reflektorjev, in žarnic z žarilno nitko, ter led svetil. Lako pa še nekaj poizkušaš. Mi imamo v zbornici 4 halogenskih reflektorjev. Postavljeni so nekoliko bolj nizko in zato se nobeden se ne ponavadi ne usede zraven njih saj se tisti reflektorji segrejejo na tako temperaturo, da verjetno grejejo prostor močneje kot radiatorji, in je zelo neprijetno sedeti saj ti greje naravnost v glavo.
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 11:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dreamsi je napisal/a:
Raziskava ki sem jo objavil v zgornjem linku trdi drugače. Glede naravne svetlobe pa ti lahko zagotovim da LED tehnologija naredi prijetnejšo svetlobo na pogled, vsaj sam imam takšne izkušnje. Nato pa si poglej porabe elektrike halogenskih reflektorjev, in žarnic z žarilno nitko, ter led svetil. Lako pa še nekaj poizkušaš. Mi imamo v zbornici 4 halogenskih reflektorjev. Postavljeni so nekoliko bolj nizko in zato se nobeden se ne ponavadi ne usede zraven njih saj se tisti reflektorji segrejejo na tako temperaturo, da verjetno grejejo prostor močneje kot radiatorji, in je zelo neprijetno sedeti saj ti greje naravnost v glavo.

Tudi ti si eden iz med tistih, ki sem jih omenil zgoraj...

Citat iz sporočila za javnost z zveze potrošnikov

Katera nadomestna svetila so najbolj primerna?
Varčne sijalke. Poznamo jih v obliki paličnih sijalk ali pa kot manjša kompaktna svetila. V glavnem so prirejena za uporabo za različne namene: za stopnišča s krajšim zagonskim časom, za uporabo na prostem s polno svetilnostjo tudi pri nižjih temperaturah ter za pisarniške prostore z zelo dobro barvno reprodukcijo.
svetila_ledHalogenska svetila. Za stanovanjske prostore jih izdelujejo v treh oblikah: z navojem kot nadomestilo za standardne žarnice, z zatičem kot svetila za nizkonapetostne 12-voltne sisteme s transformatorjem, prav tako pa tudi kot žarnice za 220 V omrežje, ki jih uporabljamo predvsem za reflektorje, namizne svetilke in stropne luči. Vendar: le nekaj halogenskih svetil je varčnih. Za osnovno osvetlitev so vsekakor boljše varčne sijalke.
Svetilke iz svetečih diod (LED). Predstavljajo najnovejšo alternativo razsvetljave prostorov, čeprav smo jih doslej poznali v glavnem iz baterijskih žepnih svetilk. Zdaj izdelujejo celo svetilke LED z navojem. V primerjavi s klasičnimi žarnicami je njihova prednost predvsem v njihovi visoki svetilnosti, ki jo dosegajo pri enaki porabi električne energije, vendar ne vzdržijo primerjave z varčnimi sijalkami, poleg tega pa so zelo drage.
Halogenske luči s kovinsko paro. Doslej so jih uporabljali le v profesionalne namene, vendar mnogi vidijo njihovo prihodnost tudi v uporabi v stanovanjskih prostorih. Predvsem so izredno energijsko učinkovite, naslednja prednost je tudi zelo dobra barvna reprodukcija. Pomanjkljivost je predvsem še njihova visoka cena. Trenutno ponuja proizvajalec Osram ta svetila z oznako Powerball HCI z navojem E 27, vendar te žarnice potrebujejo predstikalno napravo.

Več in vir Zveza potrošnikov Slovenije

dpavli
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Jan 2007 9:19
Aktiv.: 0.54

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 11:03 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

@dreamsi: glede na to, da to prodajaš, lahko razumeš, da ne izpadeš objektivno?

Jaz imam recimo v kuhinji, dnevni sobi in spalnici le halogenke, na hodniku in v kopalnici pa klasične žarnice (morda jih enkrat nadomestim z varčnimi sijalkami). Je pa res, da 3€ za GU10 50W žarnico ni ravno poceni, ampak meni je prioriteta barvna reprodukcija.

Sicer pa - če lahko priskrbiš LED "žarnice" v ohišju GU10, jih bom z veseljem vzel na testiranje (kot primerjavo s halogenskimi 50W žarnicami).

LPd

Nazadnje urejal/a dpavli Čet Sep 03, 2009 11:05 am; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 11:04 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Upam tudi, da bo VIP v kratkem pripravil kak neodvisen test led svetil..
Pripenjam še en starejši članek.

VIP_2_07_osvetlitev prostorov.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  VIP_2_07_osvetlitev prostorov.pdf
 Velikost datoteke:  73.32 KB
 Downloadano:  11 krat

dreamsi
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 11:14 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dpavli je napisal/a:
@dreamsi: glede na to, da to prodajaš, lahko razumeš, da ne izpadeš objektivno?

Jaz imam recimo v kuhinji, dnevni sobi in spalnici le halogenke, na hodniku in v kopalnici pa klasične žarnice (morda jih enkrat nadomestim z varčnimi sijalkami). Je pa res, da 3€ za GU10 50W žarnico ni ravno poceni, ampak meni je prioriteta barvna reprodukcija.

Sicer pa - če lahko priskrbiš LED "žarnice" v ohišju GU10, jih bom z veseljem vzel na testiranje (kot primerjavo s halogenskimi 50W žarnicami).

LPd

Ja ni GU10 ni noben problem..
041553290
Pokliči..
Nazaj na vrh
dreamsi
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 11:16 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz ne želim nobene reklame...sem samo pokazal link ki vam pokaže primerjavo,..zdaj pa vi razmišljajte kakor želite. Usak se sam odloča, kaj je za njega ceneje in bolj varčno...

LP,
Simon
Nazaj na vrh
Hoden
Član
Član

Pridružen-a: Tor 04 Nov 2008 13:00
Aktiv.: 1.02
Kraj: Postojna/Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 1:25 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Definitivno ima klasična žarnica z žalirno nitko najboljšo barvno reprodukcijo in je najboljši približek reprodukciji ki jo oddaja sonce.
Nazaj na vrh
Highlag
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Jan 2004 20:42
Aktiv.: 16.98
Kraj: Črnuče

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 2:18 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hoden: Navadna žarnica tudi približno nima svetlobo podobno dnevni.
Lahko pogledaš tule: GE lighting

dpavli
Član
Član

Pridružen-a: Čet 25 Jan 2007 9:19
Aktiv.: 0.54

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 2:24 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dreamsi je napisal/a:
041553290
Pokliči..

Sem mislil, da si mi dal svojo številko in ne številke od sodelavca.

Drugače bi me pa tole testiranje stalo malo preveč, po slišanem sodeč. Sem upal da mi boš navrgel 3 žarnice, ampak pri takih cenah verjamem, da ne boš. Wink

LPd
Nazaj na vrh
dreamsi
Neznanec
Neznanec

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 2:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dpavli je napisal/a:
dreamsi je napisal/a:
041553290
Pokliči..

Sem mislil, da si mi dal svojo številko in ne številke od sodelavca.

Drugače bi me pa tole testiranje stalo malo preveč, po slišanem sodeč. Sem upal da mi boš navrgel 3 žarnice, ampak pri takih cenah verjamem, da ne boš. Wink

LPd

Brat ne sodelavec Smile GU10 imam eno 4W žarnico, topla bela svetloba.

LP
S
Nazaj na vrh
Perhan
Član
Član

Pridružen-a: Sre 12 Mar 2008 20:04
Aktiv.: 0.91
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: Čet Sep 03, 2009 2:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

dreamsi je napisal/a:
Bil bi že čas, da se nekako zamenja te halogen žarnice, saj imajo res veliko napak.
Tu sem izsledil dober primer...zaradi česa so halogen žarnice slaba izbira, ter kako se obnesejo led svetila ter varčne žarnice:

http://www.drm.si/novice/41/led_tehnologija_varcnejsa_za_89.html

Sam imam doma skoraj celo stanovanje opremljeno z led tehnologijo, in sem zares zadovoljen. Imam naprimer stopnišče opremljeno z 11W prej pa sem imel 50 W. In sem moral vedno menjevati. Pa še lepša svetloba je sedaj, saj je svetloba enakomerno razporejena po celem prostoru. Res je da je to nekoliko dražje, vendar se vam v nekaj letih povrne.

LP

Odlična samopromocija, ni kaj!
Točno to kar o čemer smo debatirali nekaj postov nazaj. Very Happy

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Novice Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni