www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Kitarski kompresor
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Jule
Član
Član

Pridružen-a: Sob 27 Okt 2007 12:48
Aktiv.: 11.76
Kraj: Ajdovščina

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 3:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Jaz imam MXR dyna comp kompressor. Kompressor ZELO ojača vhodni signal. Deluje pa tako. Če igraš potiho slišiš precej bolj močno. Če po strunah tolčeš zelo močno slišiš enako glasno.

MXR noise gate pa je le "treshold level". Če glasnost preseže določen nivo, začne "prevajati", če je manj je j-fet zaprt. Kolikor vem ne ojača signala.

TilenS
Član
Član

Pridružen-a: Čet 24 Nov 2005 12:29
Aktiv.: 2.34

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 4:34 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Compressor v osnovi ničesar ne ojača ampak samo kompresira signal, ko pride čez določen threshold je pa na outputu še tudi gain, da se lahko kompenzira ta zmanjšan signal, ki pride iz kompresorja (ni pa treba).
aly
Član
Član

Pridružen-a: Tor 28 Sep 2004 14:51
Aktiv.: 39.59
Kraj: Kranj - struževo

PrispevekObjavljeno: Tor Apr 13, 2010 8:58 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Po vsem napisanem bi rabil ekspander, ne pa kompresor.
Kompresor je namenjen temu, da signal nikoli ne preseže nastavljene vrednosti.
Ekspander pa - večji kot je signal, bolj ga ojači, še večji je izhodni signal.

Poglej v audio trgovini za samostojni efekt - pedal. In ga tam tudi preizkusi.

GZT
Neznanec
Neznanec

Pridružen-a: Čet 29 Apr 2010 8:45
Aktiv.: 0.01
Kraj: Šk. Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 9:00 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Zdravo!

V smislu dinamičnih procesorjev poznamo tri različne stvari:

1. Kompresor
Do določene jakosti vhodnega signala dobimo na izhodu nespremenjen signal. Ko vhodni signal preseže določeno jakost, ga začne kompresirati-stiskati (pošlje ven manj kot dobi noter) po prednastavljenem razmerju.

2. Gate ->
Do določene jakosti vhodnega signala dobimo na izhodu manjšo jakost kot pride noter. Ko vhodni signal preseže določeno jakost dobimo ven nespremenjen signal.

3. Expander ->
Do določene vhodne jakosti ne spremeni signala, ko je jakost večja signal ojača.

Torej potrebuješ gate/expander (ponavadi sta zapakirana v isti škatli). Osebno poznam samo izvedbe za v "rack" - škatlo (outboard na koncertnem mixu), mislim da ga ima že prej omenjeni zoom vgrajenega (ne poznam pa konkretnih modelov).

Lp, Gapi
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebastjan.kamensek
Član
Član

Pridružen-a: Sob 26 Jul 2008 11:04
Aktiv.: 4.99
Kraj: Škofja Loka

PrispevekObjavljeno: Čet Apr 29, 2010 9:12 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ima kdo mogoče kakšno preverjeno shemo za ta expander? Potreboval bi nekaj takega, da se da naredit v samogradnji.

Hvala in l.p.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 06, 2010 9:19 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Našel sem tole. Vem na prvi pogled zgleda kot potenciometer samo preberite opis. Bi mi znal kdo povedat ali je to to?

klik

našel sem tudi tole klik

Ampak me malo čudi, da vse kar potrebuješ je en potenciometer. Zanima me, če ima mogoče kdo kako shemo ali pa vsaj predlog pod kaj naj iščem. Iskal sem do sedaj pod guitar expender in pod tone expender circuit.

l.p.
Nazaj na vrh
piroman
Član
Član

Pridružen-a: Čet 23 Okt 2003 12:06
Aktiv.: 11.39
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 06, 2010 9:36 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ti ne potrebuješ "tone expander" ampak "volume expander". Nekaj takega: http://www.sweetwater.com/store/detail/CEL2a/
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 06, 2010 5:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Pa ne more bit tako veliko. To je ravno ohišje ki paše v rack. Kolega ima to izvedeno v navadni nadometni dozi. Ne more biti neka zlo zakomplicirana elektronika notri. Sem ga tudi povprašal kje je to staknil in je pobrskal po svojem spominu in mi poveda, da je kupil od nekega mojstra v Križu (Blizu Kamnika) vendar je ta mojster že pokojni tako da sem siguren da ni bilo izvedeno z mikroprocesorjem ampak z bolj enostavnimi komponentami. Iščem in iščem po internetu pa ne najdem nobene "normalne" sheme za izvedbo...

l.p.
Nazaj na vrh
hacker007
Član
Član

Pridružen-a: Sre 17 Jan 2007 23:16
Aktiv.: 0.12
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 06, 2010 7:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sicer nisem bral celotnega posta, ampak jaz sem si naredil kitraski compressor za nekaj malega denarja:
http://www.rodic.si/index.php?clanek=ssm2166.php

lp
Rok Rodič
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 06, 2010 9:01 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Imaš mogoče še kje shranjen pcb vezja slučajno. Ker tule so predloge kar je sicer zelo vredu samo so dosti majhne slike.

Hvala že v naprej.

l.p.
Nazaj na vrh
ID
Član
Član

Pridružen-a: Pet 17 Jun 2005 18:17
Aktiv.: 3.64
Kraj: Ljubljana-Podpeč

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 06, 2010 9:42 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še enkrat ti naj povem, da ne iščeš kompresor pač pa gate/expander.

Tukaj si lahko ogledaš enostavno shemo s ploščico!

Če pa že hočeš sprobati enostaven kompresor pa najdeš shemo tukaj.

Lahko pa me kontaktiraš na privat, pa se bova zmenila kako naprej!
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mucek
Član
Član

Pridružen-a: Tor 01 Avg 2006 10:47
Aktiv.: 24.02
Kraj: Domzale

PrispevekObjavljeno: Čet Maj 06, 2010 9:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Če boš nabavljal: oče ima tega iz priponke in sem mu prevedel navodila.
Je notri tudi malo opisano kako in kaj (compressor, expander, limiter ...)

Lp, Grega

p.s. Mislim, da ni bil niti 100 EUR - v glavnem, dvomim da se ti tako zadevo splača delati v samogradnji ...
p.p.s. Sicer se je pa najbolj izkazal v praksi kot limiter: ozvočevanje raznih tekmovanj, dirk itd., ko se spikerji na mrtvo derejo v mikofon je pred časi vedno pokurilo kakšno trobljo. Sedaj pa ... Naj se kar dere, če ima voljo in glas! Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

Alto CLE 2.pdf
 Opis:

Download
 Ime datoteke:  Alto CLE 2.pdf
 Velikost datoteke:  310.84 KB
 Downloadano:  19 krat

Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sre Avg 18, 2010 10:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No pa smo pri težavah. Izdelal sem tegale klik vendar se vsakič ko obrnem potenciometer za odstranjevalec šuma pojavi brum na zvočnikih. Sepravi deluje nekako takole, če nastaviš odstranjevalec čuma na kar koli razen nič, se zasliši brum ko se dotakneš strun kitare, nato pa brum potihne (očitno ga procesor odstrani) vendar če pa odstranjevalec šuma postaviš na 0, pa vezje ne spusti skozi čisto nič. Mislil sem, da brum proizvaja kitara, in da ga napravica odstrani, vendar glej ga zlomka, če kitaro priklopim direktno brez tega multiefekta je kitara čisto lepo tiho, nobenega bruma.

Mi zna kdo pomagat, kaj je narobe. Očitno brum proizvaja vezje samo. Vezje je zvezano točno tako kot je v postu. Vse ozemljitve v eno točko in tako naprej. Ni mi jasno zakaj prizvaja brum nato pa ga samo zase odstrani. Aja pozabil sem povedat še to, da odstranjevalec šuma deluje le takrat, ko se strun ne dotikaš. Ko se strun dotakneš gre skozi čisto vse kar ptitisneš, sepravi ne odstranjuje nobenega šuma med igranjem, le takrat ko ne ograš.

Prosim za pomoč...

l.p.
Nazaj na vrh
sebastjan.kamensek
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 19, 2010 1:27 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Bi mi kdo znal svetovat? Namreč tavam v temi kaj sploh preverit oziroma kaj bi lahko bilo narobe. Potenciometri so tile: klik.
Je možno da so potenciometri preslabe izdelave, in bi moral dati kaj boljšega?

l.p.
Nazaj na vrh
tozir
Član
Član

Pridružen-a: Pon 17 Mar 2008 19:10
Aktiv.: 0.89
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: Čet Avg 19, 2010 4:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lep pozdrav!

Potenciometer je potenciometer, ampak tehle se jaz izogibam za mesta kjer je potenciometer na signalni poti. Vrednosti si verjetno dal takšne, ki so priporočene?
Si izhodne signale in vse povezal tako kot je treba? Da nisi kje mase zamenjal.

S čim zadevo napajaš? Dobro je imeti regulirano napajanje in po možnosti izolirano od omrežja, ker mora v tej signalni poti (običajna kitarska) obstajati samo en stik z zemljo in to je na ojačevalcu.

Ti z potenciometrom nastavljaš jakostni prag. Če bo vhodni signal pod pragom, bo na izhodu tišina, nad tem pragom bo normalni signal na izhodu. Nič spremenjen! Zaradi tega je tudi normalno, da ko ga nastaviš na nek previsok prag, ne bo skozi njega prišel noben signal!.

Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Zabavna elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni