|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Pet Maj 14, 2010 12:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na navedbo letnika, sklepam, da imaš še stari tip regulatorja. Pri teh je masa mehka, kot žvečilka... Sam sem jo kar s skalpelom pobral dol. Imam pa Xsaro 2001, pa tudi na 2004 letniku je bilo enako. Dopuščam možnost, da niso v vse serije vgrajevali enakih regulatorjev .
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Hobit02 Član

Pridružen-a: Čet 29 Apr 2010 19:14 Prispevkov: 15 Aktiv.: 0.08 Kraj: G. Radgona
|
Objavljeno: Pet Maj 14, 2010 9:56 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem odstranil to čudno maso pomagal sem si z spajkalnikom.
Po nerodnosti sem odlomil nogico tranzistorju in zdaj sem prisiljen da ju zamenjam.
Tranzistor nosi oznako BUZ 102. Tega tranzistorja v naših trgovinah nisem našel. S katerim drugim tranzistorjem ga lahko zamenjam? Nekaj so pisali o BUZ 11 a ima ta tranzistor podobne karakteristike? Prosim za pomoč pri izbiri pravega tranzistorja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ferdo Član

Pridružen-a: Pon 14 Apr 2003 7:10 Prispevkov: 354 Aktiv.: 1.49 Kraj: Celje
|
Objavljeno: Tor Jun 01, 2010 9:22 am Naslov sporočila: |
|
|
IFR1010 tudi Fiat ima podobne probleme. Celo regulatorji so enaki.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
HeBird Član

Pridružen-a: Ned 16 Avg 2009 16:36 Prispevkov: 79 Aktiv.: 0.41 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2014 8:29 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam problem z ventilatorjem kabine v avtomobilu Peugeot 206 l.2002, 2.0 HDI z avtomatsko klimo - ventilacija je verjetno identična kot v picassojih.
Zgodba (nepotrebno branje) (v primeru, če vas zanima, kaj sem ga "sral" oz. kako je prišlo do uničenja/nedelovanja):
Slabo leto nazaj mi je začel ventilator močno cviliti. Mislil sem, da ga bom lahko razstavil, zamenjal ležaje in bo OK. Razstavil sem ga neuspešno - polomil sem vetrnico, ker je "zaprešana" na os motorja. Oče je menil, da jo lahko zlepiva in natakneva nazaj. Menil sem, da bi jo razneslo, če jo dam nazaj in zavrtim. Zato sem nabavil nov ventilator. NOV ventilator NI DELOVAL - konektorji so šli zelo mlahavo skupaj, zato sem menil, da z njimi nekaj ni OK. Ker nisem bil prepričan, sem poskusil STARI motor brez vetrnice - deloval je NORMALNO.
Z delom sem nadaljeval po 1 mesecu - hotel sem z žicami povezati kontakte na NOVI ventilator izven avta, ker je v avtu pod armaturo zelo malo prostora, da bi preveril, če sploh dela. Oče je v tem času zlepil vetrnico na motor. Zmamilo me je in namestil sem STARI motor z zlepljeno vetrnico na svoje mesto. Zagnal sem ventilacijo in... vetrnico je razneslo. Od takrat iz glavne enote v motornem prostoru ni prišlo 12V do konektorjev v kabini, ki napaja ventilator.
Problem:
Odkar mi je razgnalo vetrnico ventilatorja kabine, na konektorju za napajanje ventilatorja ni bilo več 12V. Varovalke so vse cele (na 2 mestih v motornem prostoru in na BSI v kabini)! Sam display ventilacije deluje normalno. Opazil sem edino, da takoj, ko vžgem avto, se za številko temperature prikaže pika (primer "20." vendar nisem prepričan ali je to normalno)
Naprej...
Menil sem, da če "brikam" rele na elektroniki v motornem prostoru, bom imel napajanje na ventilatorju. To sem naredil, pa še vedno ne obrača, čeprav imam na konektorju na 2. sliki 12V, kar tudi pride do ventilatorja. Tisti aluminijasti regulator mi ne spusti toka skozi.
Se komu sanja, zakaj ne? Obstajajo kakšni posebni pogoji?
Naslednji rele NE preklopi:
Konektor v kabini, skozi katerega pride napajanje za ventilator:
Konektor ima 4 žice: zelenorumena+roza=12V za ventilator, med drugima dvema pa je 1,58V (čemu ti dve žici?)
Konektor na aluminijastem regulatorju:
Sklepam, da sta 2 debeli črni žici za napajanje ventilatorja, 2 rdeči za napajanje regulatorja (sta povezani v skupen pin), bela pa je PWM.
P.S.: Bele žice še nisem preveril, če daje kaj ven.
_________________ Gašper |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

Pridružen-a: Pet 08 Okt 2004 0:55 Prispevkov: 4974 Aktiv.: 20.99 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2014 9:46 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri teh pežojih rad popusti kakšen kontakt v kakšnem kakšnem konektorju. Če je to vse v redu preveri, če je na kateri od žic na motorju +12V ko bi moral motor delovat.
Če ni, je lahko v okvari rele ali 40A varovalka zraven njega. Če je 12V na obeh žicah motorja pa je najbrž odletel PWM regulator.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
HeBird Član

|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2014 9:52 pm Naslov sporočila: |
|
|
Rele deluje, če ga "umetno" preklopim pri odklopljenem akumulatorju (dam napajanje na pina 1 in 2). Napajanje za ventilator pride do releja (do pinov 4), naprej pa ne, ker torej ne dobi komande za preklop.
Rele je naslednji:
http://www.farnell.com/datasheets/7234.pdf
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2014 10:44 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pri odklopljenem akumulatorju boš težko meril dejansko stanje in našel manjkajoči signal. Zato sem ti prej napisal, da meriš ko bi moral ventilator delat. Torej pri delujočem motorju ali vsaj danem kontaktu.
Ta rele ima na eni strani tuljave 12V ko je kontakt, maso pa dobi iz multifunkcijskega modula.
Lahko pa je tudi druga verzija. V priponki glej stran 15 (Diagram 14) in preveri po barvi žic katero verzijo imaš.
Opis: |
|
 Download |
Ime datoteke: |
Peugeot_206_2.0_HDI_1999_2004.pdf |
Velikost datoteke: |
1.46 MB |
Downloadano: |
9 krat |
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
HeBird Član

|
Objavljeno: Sre Dec 24, 2014 11:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Hmm... se mi zdi, da sem izmeril maso na enem od 1 in 2 pina (tistem, ki gre do darlingtona), nisem pa siguren več. Bom preveril.
Tole, kar je v priponki, je shema za ročno klimo, je tako? Moja je avtomatska...
Ps: Hvala za shemo!
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Čet Dec 25, 2014 11:58 am Naslov sporočila: |
|
|
Drži, shema je za ročno klimo, pripel pa sem jo zato, da narediš primerjavo če so vsaj žice na motor in regulacijo enake. Pa še za kaj drugega ti lahko pride prav ...
Drugače pa preveri tisto kar sem napisal že prej - meri pri prižganem motorju, ko mora ventilator delat.
Pri tem načinu smo štromarji sicer vedno v konfliktu s predpisi o varstvu pri delu, ki pravijo "IZKLOPI GLAVNO STIKALO PRED DELOM NA NAPRAVI!" ... potem pa naj bi brez štroma merili do kje pridejo signali ali napajanje ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
clownfish Član

Pridružen-a: Pet 05 Avg 2005 13:05 Prispevkov: 765 Aktiv.: 3.23 Kraj: Povir / Ljubljana
|
Objavljeno: Čet Dec 25, 2014 12:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pred mojim brklanjem sem tudi imel enkrat podobne težave saj ventilator ni deloval a odmontiran isti ventilator je na sosedovem pikasotu normalno vrtel.
Na servisu so ugotovili, da je bilo nekaj narobe z ključavnico na volanu. Ta namreč tudi ne pusti, da bi tako močan porabnik štroma deloval brez vklopa motorja.
Sicer se čudno sliši a tako je. Poizkusi mogoče je kaj na tem!
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Čet Dec 25, 2014 12:36 pm Naslov sporočila: |
|
|
Pežoji imajo vsaj rele na plus napajanju motorja kot pogoj delovanja, PWM pa jih potem regulira. Nekateri nemci pa sploh nimajo releja (imajo stalni plus na ventilatorjih) kar pomeni, da ob preboju PWM modula v eni uri izprazne akumulator ker ti motorji kurijo +30A. In to se kar večkrat dogaja ...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
HeBird Član

|
Objavljeno: Čet Dec 25, 2014 4:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
@Iztok:
12V ima na pinu 1 in 2, mase pa ne. Zato pa ne preklopi. Sklepam, da je šel kakšen čip (MC1413BD, NPN darlington) ali pa ne dobi določene komande.
PWM na beli žici pri odklopljenem konektorju regulatorja ne deluje (merjen na šasijo). Priklopljenega pa sploh ne vem, kako naj preverim. Nebi rad lupil žic.
@clownfish:
Tole s ključavnico pa ne razumem čisto. Brez vklopa motorja katerega - avtomobilskega? Prej je ventilator deloval že samo s kontaktom (tudi pri ugasnjenem motorju). Potem si zamenjal ključavnico in je delovalo?
Najbolj čudno je tole:
Nov ventilator NI deloval. Stari JE deloval. Potem je razgnalo vetrnico - od takrat ne deluje noben več. Tudi rele ne preklopi od takrat.
Ni mi jasno tudi tole. Če grem z glavo pod volan, se nekaj zelo tiho sliši kot bi nek mali motorček vrtel. Če izklopim konektor na drugi sliki, pa neha.
Mah... toliko časa že popravljam tole, da bi najraje sam en regulator naredil in ga vgradil, ampak problema sta odpiranje loput in regulacija klime, o čemer pojma nimam, kako je kaj narejeno. Pa mogoče še kaj.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
robert Član

Pridružen-a: Sob 29 Maj 2004 21:48 Prispevkov: 1905 Aktiv.: 8.04 Kraj: Tolmin
|
Objavljeno: Čet Dec 25, 2014 7:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Morda je takrat, ko je razgnalo vetrnico poškodovalo kakšen senzor ali žico v notranjosti pečke
_________________ LP Robert |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Iztok Član

|
Objavljeno: Čet Dec 25, 2014 10:34 pm Naslov sporočila: |
|
|
HeBird je napisal/a: |
@Iztok:
12V ima na pinu 1 in 2, mase pa ne. Zato pa ne preklopi. Sklepam, da je šel kakšen čip (MC1413BD, NPN darlington) ali pa ne dobi določene komande.  |
Če ima na obeh pinih 1 in 2 (tuljava releja) stalno +12 res ne dobi mase. Od kje točno jo dobi pa tudi jaz nimam podatka. Bo treba iskat kar po žicah ...
Ti bom na ZS poslal še en drug načrt za avt. klimo.
Najbolj čudno je tole:
Nov ventilator NI deloval. Stari JE deloval. Potem je razgnalo vetrnico - od takrat ne deluje noben več. Tudi rele ne preklopi od takrat. |
V takih primerih najprej pomislim na različne ventilatorje - različen priklop. Ampak to si verjetno preveril. Zato se strinjam z Robertom, da je prišlo do dodatnih okvar čeprav je čudno, da bi nastala na krmiljenju releja, ki tudi pri blokiranem motorju ne bi bilo preobremenjeno ampak bi odneslo kvečjemu varovalko ali skurilo rele.
Ni mi jasno tudi tole. Če grem z glavo pod volan, se nekaj zelo tiho sliši kot bi nek mali motorček vrtel. Če izklopim konektor na drugi sliki, pa neha. |
To se sliši mini ventilator v enoti klime, ki skrbi da gre zrak iz kabine mimo temp. senzorja vgrajenega v elektroniki klime. Brez tega bi tisti senzor meril temp. v klima enoti ne pa temp. zraka v kabini.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
zok Član

Pridružen-a: Pet 02 Jan 2009 23:59 Prispevkov: 1115 Aktiv.: 5.57 Kraj: Ponikva
|
Objavljeno: Čet Dec 25, 2014 10:51 pm Naslov sporočila: |
|
|
Iztok je napisal/a: |
Nekateri nemci pa sploh nimajo releja (imajo stalni plus na ventilatorjih) kar pomeni, da ob preboju PWM modula v eni uri izprazne akumulator ker ti motorji kurijo +30A. In to se kar večkrat dogaja ...  |
Res je, pa ne samo nemci. Sicer se veckrat zgodi da FET "crkne" v "mrtvo" smer, tu in tam pa tudi kaksen ventilator takole zdivja in ga ne "ubijes" drugace kot da pravo varovalko iztaknes...
@clownfish:
Tole s ključavnico pa ne razumem čisto. Brez vklopa motorja katerega - avtomobilskega? Prej je ventilator deloval že samo s kontaktom (tudi pri ugasnjenem motorju). Potem si zamenjal ključavnico in je delovalo? |
BSI enote in kontaktne kljucavnice so rak rana dolocenih PSA avtomobilov (poleg zadnjega podvozja). Kontaktna kljucavnica se enostavno mehansko poskoduje/pokvari. Avto vzge, vse normalno deluje, le doloceni porabniki ne delujejo. Enkrat sem na kolegovi xsari picasso popravljal ravno kljucavnico. Zanimivo - samo razdrl sem jo, jo ocistil in nazaj sestavil - se danes deluje brez tezav.
Lahko da je ravno takrat ko si imel prikljucen drug elektromotor kljucavnica "prijela", zdaj pa spet ne "prime"... ...ko ze imas razdrto, razmontiraj elektricni del kljucavnice pa poglej kaksno je stanje... ...ni nujno da je ravno to do, morda pa se ti vseeno nasmehne sreca.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 494 dni