www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Attiny13, Atinny45 nasvet, pomoc, razlaga...
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
start
Član
Član

Pridružen-a: Sob 06 Sep 2008 22:59
Aktiv.: 11.71
Kraj: Eindhoven, Nizozemska

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 7:45 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hvala Lojzek.
Se opravicujem sem se nerodno izrazil. Potreboval bom 4 izhode, ker bom krmilil 4 IR LED diod, 2 bosta utripali s frekvenco 36kHz in 2 s 56kHz.
Narisal sem samo ploscico preko katere bom vnesel prgoram v kontroler, glede IR LED in njihove povezave, pa jih bom vezal med pinom in GND, seveda s preduporom.
Najbolj me je zanimalo seveda ce sem pravilno povezal zgornjo shemo.
Glede napajanja, seveda, programator bo posodil svoje napajanje v casu programiranja, med samim delovanjem, pa bo kontroler v drugem vezju (tem ta glvnem) katero ima svoje napajanje...

Ce kdo se kaj ugotovi da sem ga kje ustrelil mimo, kar na dan s besedo, pa hvala.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 8:29 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Še en predlog:

Za napajanje LEDic uporabi napetost, ki bo na vhodu 7805. Recimo da imaš 12V.
Potem pa po dve LED vežeš zaporedno z enim preduporom, ter vklapljaš s tranzistorjem. Sem že nekje prilepil, kako to narediti, pa sedaj ne najdem.
Na tak način uporabiš samo dva pina, pa še lažje se boš kasneje "zmišljeval", kolikšen tok boš želel preko LEDic. Samo z zamenjavo predupora, namesto izdelave nove ploščice. Wink
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 2:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Hm to ni slaba ideja, samo imam problem s kolicino elementov, tako da bom obdrzal kar mojo varijanto. Sem govoril s profesorjem, glede tistega pina 3 na berg konektroju je "v zraku" torej prost. Sedaj me pa samo se zanima, ali moram na samem vezju, tam kjer bo mikrokontroler deloval, pin reset vezati se kam, ali ga pustim praznega?

Sem narisal vezavo, ali je pravilna? Torej tako naj bi na koncu uporabljal mikrokontroler...

IR LED ATTINY45.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  51.55 KB
 Pogledana:  3 krat

IR LED ATTINY45.jpg

Aljaž T.
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Obelix
Član
Član

Pridružen-a: Pon 19 Maj 2008 13:59
Aktiv.: 9.05
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 2:13 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kak predupor na vsaki LED-diodi ne bi škodil.

LpA
Nazaj na vrh
lojzek
Član
Član

Pridružen-a: Pet 25 Jan 2008 8:00
Aktiv.: 15.99

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 2:23 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Tako kot je rekel Obelix, PREDUPORI!
Reset jaz običajno pustim v zraku (je čisto zadovoljivo), lahko pa ga preko 10k upora pelješ proti +5V. Če že kompliciram, Atmel poleg upora priporoča tudi 100n kondi med Reset pinom in maso.
Odvisno od izvedbe napajalnika nebi škodoval tudi en 100n kondi čimbliže napajalnim pinom mikrota (morebitne motnje in obešanje programa).
Drugače pa kar bo. Najdi si svojo pot do rešitve. Applause
Nazaj na vrh
start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 2:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ajej se opravicujem sem pozabil na predupore... Ti seveda pridejo obvezno. Aha no se mi je zdelo da morajo se neki 100n kondenzatorji pridet. Mad Ali bodo uplivali kaj na delovanje, saj bom uporabljal le 4 pine in le pravokotni signal...?

Aljaž T.
Nazaj na vrh
start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 3:38 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Evo popravljena shema... Kaj naj se dodam, spremenim, umaknem?

IR LED ATTINY45.jpg
 Opis:
 Velikost datoteke:  47.54 KB
 Pogledana:  7 krat

IR LED ATTINY45.jpg

Aljaž T.
Nazaj na vrh
rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.67
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 6:20 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Naredil bi drugače: namesto skupne mase bi imel skupni plus in diode bi obrnil.
elson2k
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09
Aktiv.: 8.71
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 6:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

rudiP je napisal/a:
Naredil bi drugače: namesto skupne mase bi imel skupni plus in diode bi obrnil.

Kakšen tehnični razlog za to?

rudiP
Član
Član

Pridružen-a: Tor 07 Avg 2007 15:30
Aktiv.: 5.67
Kraj: KOPER

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 6:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Električnige razloga ni, je pa ostala navada še od starih procesorjev, kjer je bilo to pravilo. Pri AVR je lahko tudi tako kot ima Start.
elson2k
Član
Član

Pridružen-a: Pet 23 Okt 2009 18:09
Aktiv.: 8.71
Kraj: Novo mesto

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 6:57 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha, ok. Smile
start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Nov 12, 2010 9:47 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

No super. Hvala fantje, do srede bom vse to naredil, elemente dobim v zacetku tedna, pa javim ali je stvar vspela. Smile
Ce se še kje kaj zatakne, vas bom spet malo pomatral. Wink
Hvala.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 13, 2010 10:47 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

/reset v zraku in napajanje brez kondenzatorjev nista najboljši ideji.

Tiny45 je programirljiv v vezju. Zakaj dve ploščici? Če se ti zdi 10 pin konektor prevelik, lahko uporabiš 6 pin letvico.

Tiny45 uporablja interni RC oscilator. Preveri, če je oscilator dovolj stabilen za tvoj namen.
Nazaj na vrh
start
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 13, 2010 11:11 am    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Vem da ga lahko programiram direktno na vezju, ampk to odpade, je popolnoma isto ali 6 ali 10 pin letvica. Zaradi izgleda se negrem tega...
Aha, kaj priporocas glede reseta?
Bom uredil napajanje.
Hvala.

Aljaž T.
Nazaj na vrh
int47
Član
Član

Pridružen-a: Pon 15 Dec 2003 0:10
Aktiv.: 8.88
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Sob Nov 13, 2010 12:12 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Citiram:

Aha, kaj priporocas glede reseta?

Definiraj stanje pina.
Nazaj na vrh
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> AVR, LPC900, x51 Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 494 dni