|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
matejcek81 Član

Pridružen-a: Pon 16 Mar 2009 12:32 Prispevkov: 1526 Aktiv.: 7.69 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 9:14 pm Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC je napisal/a: |
Celica bo, če bo suha. Je potrebno vodo okoli gnati s črpalko ali gre zaradi premikanja plina sama? |
Ni važno ali "suha" ali "mokra", plin se dviguje. Z črpalko nisem testiral (po moje ni potrebna). Dosegel sem z 160A pri 12V pretok 20l/min(plina).
Ker sem prebral, da je žveplena kislina neprijazna do elektord sem mislil potem uporabiti Natrijev Hidroksid-KOH. Kaj je sedaj boljše KOH ali soda bikarbona? |
Jaz sem uporabljal samo KOH, več kot 4 mesece je ista voda+elektrolit v njej in ni spremembe. Čeprav so plošče iz 316L. Priporočajo 316Ti - za morske razmere.
Koliko torej pride približno material in razrez? |
4 kvadratne metre elektrolizne površine, 32 plošč, 1mm debeline - izrez+material 160€ (sirius mb). Tesnila 80€. Pleksi stranice 40€.
Vem, da je plin ekspoloziven, če ga potegne nazaj. Sem tudi to doživel, a je plastičen pokrov posode uspešno pravil nalogo in se tudi vrnil v prvotno stanje. Zaščito sem mislil izvesti z zaščito za avtogeno varjenje? |
Zaščita mora bit narejena za vodik. Tiste zaščite za acetilen ne boš moral uporabit. Ker imajo pritisnjen tlak prevelik. Razen če odstraniš vzmet oz. nepovraten ventil.
ZAVAR naredi varovalo (mora bit montirano vertikalno) ki prepušča tudi 100mBAR.
@matejcek81 Lahko poslikaš celico in poveš dimenzije plošče? Imaš to zadevo za varjenje.
Bom jutri.
H2SO4 uporabljajo namenski generatorji tega plina za varjenje. |
To pa je smrt za plošče, celico.
Sam servisiran vodikove genratorje in nimajo elektrolita. Samo membrano, ki ne prepušča kisika. Pač namenski.
LP _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
S56NC Član

Pridružen-a: Pon 31 Jan 2011 17:26 Prispevkov: 280 Aktiv.: 1.59 Kraj: Strmca-Postojna
|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 10:33 pm Naslov sporočila: |
|
|
matejcek81@ Se skrijejo vsi amerikanci proti enemu našemu
Lp, S5 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Ned Apr 22, 2012 11:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
matejcek81 je napisal/a: |
H2SO4 uporabljajo namenski generatorji tega plina za varjenje. |
To pa je smrt za plošče, celico.
Sam servisiran vodikove genratorje in nimajo elektrolita. Samo membrano, ki ne prepušča kisika. Pač namenski.
|
Neka predpotopna (zdaj bi imela najbrž ene 20÷25 letk) zadeva SLO izdelave je delala na to.
Pred ene 8 leti v pokoj poslan Spirflame je imel to.
Trenutni Oxyweld ima to.
Koliko sem zadevo pred leti študiral (nabava zdajšnjega oxywelda) sem večinoma naletel na H2SO4. Ok, obstaja tudi kaj drugega. Tale oxyweld pa je praktično maintenance free, razen izpihovanja prahu iz škatle/ventilatorja. Destilirana voda pa je tako ali tako potrošni material, osnovna surovina, tako kot elektrika.
In ja, kot pravi PZUFIC, je za varjenje (srebrov lot bakrenih dratov). |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
kobranka Član

Pridružen-a: Sob 24 Jul 2010 19:37 Prispevkov: 3403 Aktiv.: 18.70 Kraj: nekje v zgornjem posočju
|
Objavljeno: Pon Apr 23, 2012 12:11 am Naslov sporočila: |
|
|
Ker pravijo, da je dobro imeti čimvečjo površino sem že večkrat pomislil, če bi se to dalo rešiti, kar s dovolj gosto in močno inox mrežo. Se dobi kaj takega primernega za celico? |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
boriskozjan Član

Pridružen-a: Pet 14 Nov 2008 23:23 Prispevkov: 956 Aktiv.: 4.72 Kraj: Šmarje pri Jelšah
|
Objavljeno: Pon Apr 23, 2012 6:53 am Naslov sporočila: |
|
|
kobranka je napisal/a: |
Ker pravijo, da je dobro imeti čimvečjo površino sem že večkrat pomislil, če bi se to dalo rešiti, kar s dovolj gosto in močno inox mrežo. Se dobi kaj takega primernega za celico? |
V naši proizvodnji rabimo RF mrežo, križno pletenje, 12 žičk na cm; 0,3mm debelina žice. Material je 1.4571 (316Ti). Lahk ti povem, da pride m^2 približno 50€
Tako da menim da je boljše še povečati površino pločevine... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Pon Apr 23, 2012 9:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa volna iz nerjavečega jekla? Bi jo natlačil v posodo, med poloma pa bi dal predelno steno iz pleksija z majhnimi luknjicami?
Sicer so te celice že same po sebi sposobne dovolj za varjenje.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
MadMax Član

Pridružen-a: Pet 09 Sep 2005 22:16 Prispevkov: 4743 Aktiv.: 19.97
|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2012 9:28 am Naslov sporočila: |
|
|
PZUFIC:
Nisem pozabil, našel pa podatkov tudi ne, žal... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

Pridružen-a: Sob 17 Nov 2007 19:06 Prispevkov: 6987 Aktiv.: 32.54 Kraj: Rakek
|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2012 1:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
MadMax je napisal/a: |
PZUFIC:
Nisem pozabil, našel pa podatkov tudi ne, žal... |
Vseeno hvala.
Danes sem v Mavrici vprašal za KOH pa nimajo. Če ne bom kje v bližini dobil, bom pač poskusil z H2SO4.
Se moram pa najprej pozanimati za kake ostanke rostfrei pločevine. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2012 1:05 pm Naslov sporočila: |
|
|
Lahko ti jaz odstopim KOH. Koliko ga pa potrebuješ? _________________ Če ne gre - ne obstaja! |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2012 1:15 pm Naslov sporočila: |
|
|
matejcek81 je napisal/a: |
Lahko ti jaz odstopim KOH. Koliko ga pa potrebuješ? |
Toliko, da si recimo naredim kake 1-2l raztopine za testiranje. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Tor Apr 24, 2012 2:19 pm Naslov sporočila: |
|
|
Imam kar nekaj tega. Izračunaj si, koliko rabiš. Ti lahko pošljem.
Tudi po paketkih ti lahko naredim če nimaš precizne tehtnice, za lažje mešanje.
Sporoči na ZS.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PZUFIC Vseved

|
Objavljeno: Pon Apr 30, 2012 9:37 pm Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem malo poizkušal z destilirano vodo in KOH in se veliko bolje obnese kot sol. Raztopina ostane taka kot je bila, ko je bila sveža. Spet ni šlo brez eksplozij, tokrat jo je skupil mehurčnik. Ja skrajni čas, da naredim zaščito, da mi ne bo več piskalo v ušesih.
Ni mi pa jasno v čem je smisel nepovezanih plošč. Za moje pojme je to brezveze. Res ne vem kje je smisel, da za inox za suho celico zapraviš 150 in imaš nato priključeni samo dve ploščo. Potem suha celica sploh nima več smisla, poleg tega bi lahko tisti prostor zapolnil tudi s čim cenejšim.V bistvu v tem primeru nastane mokra celica s pretakanjem raztopine. _________________ Ne čakaj, da se bo nekaj premaknilo pojdi in nekaj premakni.
Lp Primož |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
matejcek81 Član

|
Objavljeno: Pon Apr 30, 2012 11:24 pm Naslov sporočila: |
|
|
Ja skrajni čas, da naredim zaščito, da mi ne bo več piskalo v ušesih. |
Ne samo to, KOH ni nedolžna stvar. Zaščita rok, oči in nenazadnje okolice.
Ni mi pa jasno v čem je smisel nepovezanih plošč. Za moje pojme je to brezveze. Res ne vem kje je smisel, da za inox za suho celico zapraviš 150 in imaš nato priključeni samo dve ploščo. Potem suha celica sploh nima več smisla, poleg tega bi lahko tisti prostor zapolnil tudi s čim cenejšim.V bistvu v tem primeru nastane mokra celica s pretakanjem raztopine. |
Ni ravno tako.
KOH poveča prevodnost (pogoj za elektrolizo).
Optimalna napetost elektrolize bi naj bila 2V/plošči. Več vmesnih plošč razporedi napetost med ploščami, kot uporovni delilnik. Hkrati pa dobiš večjo elektrolizno površino.
Če bi imel samo dve plošči in razmak med njimi večji bi potreboval večjo koncentracijo elektrolita (KOH), da bi zagotovil isti tok skozi celico.
Bistvene razlike med "mokro" in "suho" izvedbo dejansko ni (razen zmanjšane elektrolizne površine pri suhi izvedbi zaradi naležne površine tesnil). Razlika je edino v priključitvi.
|
Nazaj na vrh |
|
 |
lucca brassi Član

Pridružen-a: Ned 01 Feb 2004 12:46 Prispevkov: 4226 Aktiv.: 17.79 Kraj: KOČEVJE
|
Objavljeno: Sre Maj 02, 2012 11:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: |
http://www.youtube.com/watch?v=E0LQ5gAq8uQ |
ok lepo narejeno...vendar po specifikacijah bi moral plamen rezati wolfram , tukaj pa komaj naredi luknjo v aluminijasto piksno
plamen je rumen moral pa bi biti belomoder _________________ Moments before detonation ,....... TT |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni