|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
miharix Član

Pridružen-a: Tor 18 Dec 2012 9:59 Prispevkov: 410 Aktiv.: 2.68 Kraj: LJ
|
Objavljeno: Tor Maj 26, 2015 10:00 pm Naslov sporočila: |
|
|
Glede na to, da delaš prvič boš bol miren če boš vedel, kdo v bližini ti v skrajni sili lahko priskoči na pomoč ali pa ti je celo pripravljen gledat pod prste če delaš prav.
Za dobro mero paranoje naredi eksterni backup vseh važnih podatkov.
10x preveri če je BIOS za tvojo matično (primerjaj sliko z realnostjo, je kratica res enaka)
Nato pa temeljito preberi navodila postopka za tvojo matično, na eksterno lokacijo si shrani vse BIOS verzije in se pogumno loti posodobitve.
Sam bi se lotil posodabljat brez preskakovanja verzij samo zaradi paranoje in radovednosti kdaj bo težava izginila.
(na novješih platah sem že kdaj preskočil verzije a ne upam trdit, da to prebavijo vse)
Saj operacija ni tako težka. Težava pa je če namestiš napačen BIOS ali ti med posodobitvijo kaj proces prekine npr izpad elektrike.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Popay Član

Pridružen-a: Ned 03 Jan 2010 11:51 Prispevkov: 98 Aktiv.: 0.52 Kraj: Piškovc
|
Objavljeno: Tor Maj 26, 2015 10:39 pm Naslov sporočila: |
|
|
Še eno vprašanje pod HDD kablom je napisana naslednja številka: 057K132-01912-60-M9 LOTO-Ao3, je to morda konkretna številka plate?
Hvala za koristne nasvete.
LP
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miharix Član

|
Objavljeno: Tor Maj 26, 2015 10:48 pm Naslov sporočila: |
|
|
Popay je napisal/a: |
057K132-01912-60-M9 LOTO-Ao3 |
Meni to bolj deluje kot neka serijska številka in/ali interna številka proizvajalca.
Kaj je v resnici pa žal ne vem.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
DusanK Član

Pridružen-a: Pon 19 Nov 2012 23:46 Prispevkov: 1975 Aktiv.: 12.85 Kraj: Medvode - med vodami
|
Objavljeno: Tor Maj 26, 2015 11:57 pm Naslov sporočila: |
|
|
Verzija plate ima navadno nekje na robu/vogalu oznako Rev: xx.xx ali pa v nadaljevanju osnovne oznake.
Za tvojo plato niti nisem našel kakšne druge verzije kot samo to, torej ASUS K8U-X.
Imaš bios verzijo z dne, 9.8.2005, zadnja je z dne, 30.11.2006, verzija 1001.
Točno verzijo imaš napisano med osnovnimi info., če bi šel takoj po vklopu kompa v bios. Navadno se za trenutek pokaže tudi na ekranu (povsem zgoraj ali spodaj) predno začne bootat z diska OS.
Vendar predno se lotiš telovadbe z biosom poglej navodila str. 1-17 kjer imaš 2 para jumerjev, ki jih prestavi na pozicijo +5VSB.
Prej popolnoma zaustavi sistem (ne izbrat sleep mode ali mirovanje), iztakni napajalni kabel iz napajalnika stisni tipko za vklop, da se razelektrijo vsi kondenzatorji, šele nato šari po notranjosti kompa in premikaj jumperje.
p.s.
"Scart" besedo zamenjaj z LPT printer portom (D25).
_________________ Največji čar - električar |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Popay Član

|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2015 8:01 am Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za navodila in opozorila o rezultatu bom poročal.
Lp
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Mihc87 Član

Pridružen-a: Tor 25 Jan 2011 11:58 Prispevkov: 189 Aktiv.: 1.07 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: Sre Maj 27, 2015 11:37 am Naslov sporočila: |
|
|
Običajno je točna številka zapisana med ali spodaj/nad PCI režami. Preveri malo oznake na plošči.
To kar si zapisal zgleda malo predolga številka
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Popay Član

|
Objavljeno: Sre Jun 10, 2015 7:30 am Naslov sporočila: |
|
|
Glede nadgraditve biosa- še nisem storil koraka v to smer, čedalje bolj me moti da je PC tako počasen pri odpiranju oken, tudi pri ogledu slik šteka, dela tako kot je pri XP-ju po treh leti delovanja. Defragmentiral sem že disk, opravil čiščenje. Kaj še lahko storim za hitreješ delovanje? Morda navijanje procesorja?
Hvala za pomoč.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Spajky Član

Pridružen-a: Ned 27 Jun 2010 0:05 Prispevkov: 1095 Aktiv.: 5.99 Kraj: Obala
|
Objavljeno: Sre Jun 10, 2015 8:56 am Naslov sporočila: |
|
|
... in ti si na več kot 10 let staro plato naložil Win8.1 in dal gor najnovejše module Rama (Memory: 16384MB RAM) , ki bi moral bit DDR400 (PC3200) ... ni čudno, ta ti bluzi komp Saj ni podpore niti za Visto se mi zdi ...
Noben Bios update ti ne bo pomagal! Največ kar bi ti še kolikortoliko mogoče delovalo, bi bili Win7. Preberi manual tvoje plate prej! (K8U-X Asus) ...
Good Luck ... pa prave rame not v slote dat ... ali pa novejši komp nabavit ..
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Popay Član

|
Objavljeno: Sre Jun 10, 2015 12:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Kaj naložiti sem vprašal računalničarja, s tem da sem mu podal podatke o PC-ju in mi je dejal da bi 8. 1 bil še OK,sedaj vidim da temu ni tako, kolikko velik ram bi moral dati notri? Če bi to vsaj delno rešelo problem se še izplača investirat5 v camp ostalo pa je že bolje zamenjat Windows
Spajky hvala za pomoč.
Lp.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
miharix Član

|
Objavljeno: Sre Jun 10, 2015 11:41 pm Naslov sporočila: |
|
|
Majhna a pri starih škatlah opazna win. nastavitev:
Moj računalnik-> desni klik na disk C -> čiščenje diska -> počisti vso kramo in restore pointe -> odstrani kljukico "indeksiraj ta pogon"
Sicer pa Linux prijazno vabi
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.67 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Jun 11, 2015 7:31 am Naslov sporočila: |
|
|
Ko smo že pri optimizaciji: veliko naredi tudi: nadzorna plošča, sistem, dodatne nastavitve sistema, učinkovitost delovanja. tam se izklopi "Naj windows izbere..." ker on pač vedno izbere vse na ON. vključiš po meri in izbereš samo nekatere kljukice.
Sicer je pa tako, da če na nekem sistem teče sedmica, potem osmica teče še lepše, seveda pod pogojem, da se najdejo vsi šoferji. tako da tisti računalničar ni tako napačno svetoval...
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Popay Član

|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Popay Član

|
Objavljeno: Čet Jun 11, 2015 9:17 am Naslov sporočila: |
|
|
protoncek je napisal/a: |
Ko smo že pri optimizaciji: veliko naredi tudi: nadzorna plošča, sistem, dodatne nastavitve sistema, učinkovitost delovanja. tam se izklopi "Naj windows izbere..." ker on pač vedno izbere vse na ON. vključiš po meri in izbereš samo nekatere kljukice.
Sicer je pa tako, da če na nekem sistem teče sedmica, potem osmica teče še lepše, seveda pod pogojem, da se najdejo vsi šoferji. tako da tisti računalničar ni tako napačno svetoval... |
Poanta tega je da sem imel naloženo XP.
Katere kljukice so pa pomembne za delovnje?
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
protoncek Član

Pridružen-a: Sre 31 Jan 2007 9:41 Prispevkov: 9573 Aktiv.: 42.67 Kraj: Mengeš
|
Objavljeno: Čet Jun 11, 2015 12:10 pm Naslov sporočila: |
|
|
Mislim da pomembna ni nobena, vse tisto je samo za vizualni izgled: animacija menijev, prikaz med vlečenjem, izgled okna, sence.... izklapljaj po vrsti in boš videl razliko. Potem vklopi nazaj tisto, za kar misliš, da je res grdo brez.
Kar se ramov in pravilnega delovanja tiče je za testiranje zelo dober program memtest86. On ti bo zagotovo povedal, če rami ne delujejo pravilno.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Popay Član

|
Objavljeno: Sob Avg 01, 2015 9:04 am Naslov sporočila: |
|
|
Računalnik je bil na pregledu nobenih napak v sistemu , glede hitrosti mi je prelagal da bi za poizkus zamenjal grafično kartico z hitrejšo če bo kaj boljše.
Kakšno je vaše mnenje glede tega?
Hvala.
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 9 dni