www.elektronik.si Seznam forumov www.elektronik.si
Forum o elektrotehniki in računalništvu

PomočPomoč  IščiIšči  Seznam članovSeznam članov  SkupineSkupine  StatisticsStatistika  AlbumAlbum  DatotekeFilemanager DokumentacijaDocDB LinksPovezave   Registriraj seRegistriraj se 
  PravilaPravila  LinksBolha  PriponkePriponke  KoledarKoledar  ZapiskiZapiski Tvoj profilTvoj profil Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil PrijavaPrijava 

Problem z relejem
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2

Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
podboj
Član
Član

Pridružen-a: Sre 25 Maj 2005 11:48
Aktiv.: 5.27
Kraj: Postojna, Sežana, Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 3:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Močno dvomim, da je 4013 sposoben direktno poganjati rele. Že z led diodami so težave.

Če bi slučajno bili 4013 sposobni dovajati dovolj toka za releje, bi jih itak takoj pokurilo zaradi indukcije, ker nimaš čez releje vezane diode

Kot je že nekdo omenil, so signalne proge brez vmesnih prog vezanih na maso. Imel boš presluhe med kanali, lovil radijske postaje, šume ipd.

Če ne delaš lampaša, ne boš slišal razlike med selektorskim čipom in relejem. Verjetno boš bolj zadovoljen s čipom, saj ne boš imel pokanja v zvočnikih ob preklopih

Sem bil tudi jaz skeptičen do audio selektorjev in elektronskih potenciometrov, dokler nisem sestavil prototipov in jih poslušal

Sheme imaš v datasheetih. En kanal je odprt takoj pri vklopu, drugega odpreš tako, da na prvi kontrolni pin priključiš +5V, tretjega tako, da na 2 kontrolni pin priključiš 5V. Četrtega tako, da na oba kontrolna pina priključiš 5V. To narediš z diodami. Jaz sem uporabil za izbiro CD4017, za selektor pa če se ne motim CD4066.

Lp

Edit: nekaj pravopisnih napak zaradi sedenja v fotelju 1,5 m stran od monitorja Smile

Nazadnje urejal/a podboj Pet Maj 26, 2006 3:47 pm; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh
Odsoten Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
[Bond]
Član
Član

Pridružen-a: Sre 04 Feb 2004 22:54
Aktiv.: 0.10

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 3:32 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Ja najbolj možna razlaga bi bila, da je kaj narobe z jedkano ploščico. Ta ploščica ni prva, samo mislim da pri prejšnjih ni bilo teh nezaželjenih napetosti (nove sem naredil zaradi drugih napak). Bom naredil še eno ploščico in poročal o rezultatih. Ja led diodo ni možno napajati samo z 4013, samo releje mi pa normalno preklopi (očitno ne porabijo veliko toka). Gre za projekt z 3 X TDA7294 in predojačevalec (pa lcd zaslon pa daljinsko upravljanje, vendar to ni pomembno saj to že vse dela). Torej bi bili za to kvaliteto čipove releje dovolj kvalitetni ali naj raje uporabim čipe? Še to: kako signalne proge vežem na maso?
Edit: ploščice vedno premažem z nitrotom...kaj to ne odpravi vse nezaželjenih problemov z kislino in podobnimi stvarmi?

LP,
Matjaž
Nazaj na vrh
Silvo
Moderator
Moderator

Pridružen-a: Pon 24 Feb 2003 17:09
Aktiv.: 61.78

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 3:37 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Strinjam se s podboj-jem. 4013 ni zmožen direkno poganjati releja. Izhodni tokovi, ki jih zmorejo logična cmos vezja so pod 10mA. Daj vmes transistor ter zaščitno diodo paralelno k navitju releja. Sicer pa je bilo že večkrat omenjeno bolje vzeti kaka analogna stikala. (verjetno pa boš moral v tem primeru čip simetrično napajati)
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 3:40 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Čipovje je dovolj kvalitetno

Narobe si me razumel. Med signalnimi progami potegneš tanko progo, ki jo na eni strani ozemljiš. Na ta način zmanjšaš presluhe

V reviji svet elektronike če se ne motim letnik 98, je bil projekt digitalnega avdio selektorja (Z dvema tipkama si izbiral 4 vhode)

Lp
Nazaj na vrh
[Bond]
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 3:45 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Aha zastopim...podobno kot je narejeno recimo pri paralelnih vmesnikih (P-ATA).
Bom poskusil vriniti vmes če se bo le dalo Smile. Ja za svet elektronike vem, saj sem gledal na njihovi strani, problem pa je v tem, da ga morem nikjer dobiti...
Nazaj na vrh
[Bond]
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 3:48 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Podboj: imaš slučajno še kje narejeno vezje ali pa vsaj shemo od tvojega preklopnika?
Bi bil zelo hvaležen Smile.

Matjaž
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 4:03 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Izgleda da nisem uporabil CD4066 ampak nekaj drugega. Pri tem lahko izbiraš le dva izvora.

Shemo bom poiskal, se mi zdi, da sem nekaj risal

Lp
Nazaj na vrh
borber
Član
Član

Pridružen-a: Pon 23 Maj 2005 8:40
Aktiv.: 13.09
Kraj: LJUBLJANA

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 4:11 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Kaka je ta nepojasnjena napetost na izhodih pri odprtih kontaktih releja. A je to avdio, brum, šum ali kaj tretjega. Jaz bi najprej vzel osciloskop in pogledal za kaj gre, predno bi spreminjal vezije. Sumim, da je brum.
Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 4:17 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Nič ne bo. Sem prebrskal cel disk in še server, kjer sem enkrat imel spravljeno. Enkrat mi je disk crknil in s sabo potegnil tudi nekaj shem, žal je bila tudi ta med njimi. Preglej datasheete od obeh čipov, saj je vezava zelo enostavna.

Napajanje boš rabil simetrično (+/-5V)

Lp
Nazaj na vrh
[Bond]
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 5:33 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Em za kako napetost gre ne morem vedeti ker na žalost nimam osciloskopa, pouk v šoli se je pa tudi zaključil in tudi tam ne morem sprobati. Ja si bo treba čimprej omisliti osciloskop Confused. Bom jaz probal narediti še eno vezje z masami med signali in videl če dela, drugače bom pa poskusil z alternativo.
Našel sem eno shemo, edina stvar katera me moti je ta, da ima samo eno tipko, jaz pa imam v ohišje že izrezano za 2 tipki.
http://www.electronicsforu.com/efylinux/circuit/feb2003/Add%20on%20stereo%20channel%20selector.pdf
Nazaj na vrh
[Bond]
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 6:31 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sem se zdajle spomnim, da lahko vezje naredim pol manjše. Na pomnilni celici v bistvu rabim samo izhod Q, saj ima rele mirovni in delovni kontakt, prav tako pa 2 releja odpadeta, tako da bo dovolj prostora še za ozmeljitve med linijami, izdatno pa se zmanjšajo še dolžine povezav.
Silvo: lepo te prosim če mi narišeš shemo z tranzistorjem in fly-back diodo.

LP,
Matjaž Mrgole
Nazaj na vrh
podboj
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 6:46 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Takole kot na tej sliki naredi, seveda naredi le vezje z diodo, uporom 1k in tranzistorjem

Za tranzistor vzemi npr BC547, za diodo 1N4148

Lp
Nazaj na vrh
[Bond]
Član
Član

PrispevekObjavljeno: Pet Maj 26, 2006 7:56 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Sprobal v EWBju in dela [slovenščina je zame švedska vas] kot je treba Smile. Mam doma ves potreben material, le tranzistor je drugačen vendar podobnih karakteristik tako, da bi moralo delati. Bom naredil vezje v ponedeljek (prej ne morem zaradi mature :\), pa poročal o rezultatih in objavil celotni "projekt" saj mogoče pride še komu prav.

Hvala vsem!
Nazaj na vrh
jur
Član
Član

Pridružen-a: Pet 02 Dec 2005 14:45
Aktiv.: 21.64
Kraj: [color=zelena]Ljubljana[/color]

PrispevekObjavljeno: Tor Maj 30, 2006 1:00 pm    Naslov sporočila:   Odgovori s citatom

Lakiranje tiskanine ne pomaga, če z ploščice niso odstranjeni produkti jedkanja (kislina, kloridi,...).
Ploščica bi v principu morala zgledati kot na priloženi sliki: kratke, debele povezave in masa okoli njih.

Jur

masa.JPG
 Opis:
 Velikost datoteke:  5.01 KB
 Pogledana:  6833 krat

masa.JPG

Nazaj na vrh
Skrit Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo   Printer-friendly version    www.elektronik.si Seznam forumov -> Elektronika Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Stran 2 od 2

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu
Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu

Uptime: 10 dni