|
www.elektronik.si Forum o elektrotehniki in računalništvu
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6737 Aktiv.: 28.36 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Dec 29, 2015 11:13 pm Naslov sporočila: |
|
|
Webmouse varianta s tehtanjem je izvedljiva, vendar cenovno ne vzdrži. Varianta z merilniki pretoka pa za sabo potegne kup drugih težav.
Matjay še tuhtam kakšna je pravzaprav uporabna vrednost tvojega odgovora.
S53DZ tvoj predlog da povsem uporabne rezultate za predvideni namen. Hvala.
Še vedno pa ostaja odprto vprašanje/izziv, ali obstaja dovolj enostaven algoritem, ki bi ga bilo smiselno implementirati za online izračun?
Lp, Frenki |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ElGrigon Član

Pridružen-a: Pon 24 Jul 2006 22:38 Prispevkov: 3883 Aktiv.: 16.83 Kraj: okolica Lenarta
|
Objavljeno: Tor Dec 29, 2015 11:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
Zakaj pa ne določiš volumen na podlagi pretoka? _________________ lp, ElGrigon |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

Pridružen-a: Ned 23 Feb 2003 21:26 Prispevkov: 6737 Aktiv.: 28.36 Kraj: Ljubljana (JN76GB)
|
Objavljeno: Tor Dec 29, 2015 11:53 pm Naslov sporočila: |
|
|
ElGrigon je napisal/a: |
Zakaj pa ne določiš volumen na podlagi pretoka? |
Tegale pa ne razumem najbolje. Če je mišljen iztok, v tem primeru merjenje pretoka prinese dodatno oviro v sesalnem vodu črpalke. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mobwap Član

Pridružen-a: Sre 14 Mar 2012 9:42 Prispevkov: 326 Aktiv.: 2.01 Kraj: Doma
|
Objavljeno: Sre Dec 30, 2015 6:54 am Naslov sporočila: |
|
|
@frenki, Iz čistega firbca sem na firmi pogledal kako je rešeno merjenje in prikaz za 8m3 cisterno na tovornjaku, ki ima not kontoler za doziranje vode v l/min ali l/m2. Razen senzorja za nivo nima popolnoma nič druga montiranega na cisterni. Torej je prikaz tabeliran. Med vožnjo skače prikaz na displeju tudi po 200l gor in dol, kaže pa vedno precej natančno, ker ko pade prikaz pod 100l je cisterna skoraj prazna in na oko po cevki na cisterni je prikazana količina na displeju kar točna.
Druga zgodba je na stroju, ki ima 3500l rezervoar in je le ta del šasije nepravilne oblike. Na dnu rezervoarja ima tlačni senzor in nič druga, torej spet tabeliran prikaz. Prikaz pa je natančen na 50-100l.
Tvoja osnovna teza o tabeliranju, ki se mu poizkušaš izognit, je kot vse kaže v industriji standard. _________________ INSTALLING DEMOCRACY.... 44% DONE.
Installation failed.
404 error: form not found.
FORMING GOVERNMENT.... 23% DONE.
Formation failed. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Sre Dec 30, 2015 9:12 am Naslov sporočila: |
|
|
mobwap je napisal/a: |
Tvoja osnovna teza o tabeliranju, ki se mu poizkušaš izognit, je kot vse kaže v industriji standard. |
Seveda je. Tudi sam sem delal na ta način in rezultati so kar nekje v opisanih mejah, s primerno izvedbo v mojem primeru pa tudi boljši od tega kar navajaš. Ob tem, da je to cenovno najučinkovitejša rešitev, prinese tudi najmanj težav na drugih področjih.
Ker je ravno v dokončanju takšna cisterna, bom vsaj za test poskusil izvesti alternativno varianto. Bom videl, kako se bo zadeva obnašala v praksi. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
s56al Član

Pridružen-a: Pon 19 Sep 2005 12:03 Prispevkov: 788 Aktiv.: 3.32 Kraj: JN66SI & JN76TM
|
Objavljeno: Sre Dec 30, 2015 3:21 pm Naslov sporočila: |
|
|
Matematično eksakten izračun volumna v odvisnosti od nivoja tekočine v tanku eliptičnega preseka po formuli:
http://www.had2know.com/academics/ellipse-segment-tank-volume-calculator.html
Odvisno v čem programiraš in kakšne knjižnice imaš na voljo (v odsotnosti primernih) po potrebi inverzno kotno funkcijo in kvadratni koren izračunaš numerično z razvojem v Taylorjevo vrsto... |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
ignis Član

Pridružen-a: Pon 21 Feb 2011 10:38 Prispevkov: 485 Aktiv.: 2.77 Kraj: MB
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riven Član

Pridružen-a: Ned 16 Dec 2012 18:33 Prispevkov: 194 Aktiv.: 1.27 Kraj: Vojnik
|
Objavljeno: Čet Maj 05, 2016 12:40 pm Naslov sporočila: |
|
|
No če še ni prepozno, še moj dodatek. Težko boš izračunal z PLCjem, odvisno kakšen plc uporabiš in koliko imaš plavajoče vejice.
Če iščeš enačbo, sem jo s pomočjo matlaba izpeljal, specifično za tvoj primer. Dobiš nekaj takega - Wofram Alpha.
Sem vedel, da mi bo srednješolska matematika še nekje prišla prav. Imaš enačbo, kjer je Y enak tvojemu volumen v litrih in X, kjer je X višina vode v dm.
p.s. dalo bi se rešiti enačbo tudi z polinomom manjše stopnje, takrat imaš pač nekaj napake na koncu krivulje.
p.s.2 -> šele kasneje sem ugotovil, da ne prikaže prav enačbe. Enačba bi morala biti: y = 5E-10x6 - 4E-07x5 + 0,0001x4 - 0,0167x3 + 1,4674x2 + 17,319x |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3533 Aktiv.: 31.39
|
|
Nazaj na vrh |
|
 |
frenki Moderator

|
Objavljeno: Čet Maj 05, 2016 1:08 pm Naslov sporočila: |
|
|
mosqito je napisal/a: |
Naletel sem na zanimivo rešitev za meritev nivoja tekočina s cenenim ultrazvočnim senzorjem ... |
Zanimiva rešitev, ki je verjetno povsem primerna za stacionarne aplikacije.
Na avtu si takšne implementacije ne bi upal realizirat. Več potencialnih motečih dejavnikov vidim ... pljuskanje ob vožnji, motnje, ki jih povzročajo črpalke, eventuelna cirkulacija, ... Zaenkrat se vsaj po mojih izkušnjah v teh primerih kar dobro obnese merjenje nivoja z uporabo tlačnih senzorjev. V nekaterih primerih smo zaradi problematičnih medijev poskušali z uporabo plavajočih krogel (v funkciji plovca), pa je tak način prinesel kar nekaj težav. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
mosqito Član

Pridružen-a: Čet 07 Apr 2016 23:22 Prispevkov: 3533 Aktiv.: 31.39
|
Objavljeno: Čet Maj 05, 2016 1:11 pm Naslov sporočila: |
|
|
Seveda, taka rešitev je primerna za cisterno s kurilnim oljem, sod z vinom in podobno, kar miruje. Pri pljuskanju in valovanju tekočine tak senzor odpade. _________________ Always going the extra mile. |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu Ne, ne moreš pripeti datotek v tem forumu Ne, ne moreš povleči datotek v tem forumu
|
Uptime: 8 dni